Ministerul Integrarii Europene a transmis, joi, Comisiei Europene ultima contributie a Romaniei la intocmirea Raportului de tara, in care a detaliat stadiul indeplinirii masurilor cerute de UE. Raportul MIE a plecat insa cu o “restanta” - legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate a ramas inca neindeplinita.

Monica Macovei a declarat recent ca neadoptarea acestei legi pana la Raportul de tara ar putea amana aderarea cu un an de zile, iar comisarul European pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini, a spus ca aceasta lege ar trebui adoptata pana in Raport.

Ministerul Integrarii Europene a prezentat, joi, catre Comisia Europeana intr-un raport detaliat stadiul indeplinirii masurilor aflate pe "to do list-ul" pe care ministerul l-a intocmit in urma publicarii raportului din mai.

Este ultima contributie a tarii noastre la intocmirea Raportului de tara, iar pe 6 septembrie, Anca Boagiu, ministrul integrarii, va conduce delegatia romana, care va participa la ultima intalnire bilaterala cu Comisia Europeana pentru a discuta stadiul progreselor inregistrate de Romania inaintea raportului din 26 septembrie a acestui an.

Reprezentantii Ministerului Integrarii Europene evidentiaza in raport ca in domeniul justitiei au fost facute progrese semnificative, dar legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate a ramas inca neindeplinita, fiind necesara votarea acesteia in Parlament.

Ar putea neadoptarea Legii ANI sa amane cu un an aderarea?

Monica Macovei zice ca da. In luna iunie, ministrul Justitiei declara catre Mix FM, in emisiunea “Romania la Raport”, ca are informatii certe conform carora legea Agentiei pentru Integritate si cea a finantarii partidelor politice sunt pe “to do list”.

“Informatiile mele sunt ca orice nu facem de pe lista, se amana integrarea cu un an”, a declarat atunci Monica Macovei.

Problema a revenit in atentie si in luna august cu prilejul vizitei in Romania a Comisarului European pentru justitie si afaceri interne, Franco Frattini.

Oficialul european a felicitat autoritatile pentru faptul ca legea finantarii partidelor politice a fost adoptata dar a precizat ca asteapta rezultate concrete si in ceea ce priveste aprobarea in Parlament a legii referitoare la Agentia Nationala pentru Integritate, menita sa verifice averile suspecte ale unor inalti demnitari ai statului.

El a cerut ca acest lucru sa se intample pana la publicarea raportului de tara din septembrie.

“Nu exista o preconditie pentru ca Romania sa devina membru al UE dar adoptarea acestei legi este foarte importanta pentru pachetul politic si institutional pe care il stabileste Romania. E un test politic”, declara atunci Franco Frattini.

Daniel Buda, membru al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor: “Nu exista riscul sa pierdem aderarea din cauza Agentiei de Integritate”

Dupa ce a stat luni bune la Guvern, proiectul de lege privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate urmeaza sa fie dezbatut saptamana viitoare la Parlament. Comisia juridica a Camerei Deputatilor are pe lista proiectelor prioritare actul normativ privind infiintarea Agentiei, dezbaterile urmand sa aiba loc chiar la prima sedinta a comisiei.

Mai mult Guvernul a dat astazi, 31 august 2006, un comunicat de presa in care anunta ca in „Lista prioritatilor legislative ale Guvernului pentru cea de-a doua sesiune ordinara a anului 2006”, infiintarea unui organism abilitat sa controleze

declaratiile de avere, de interese si starile de incompatibilitate este prioritara.

Daniel Buda, membrul comisiei juridice a camerei Deputatilor, a declarat pentru HotNews.ro ca Romania nu se confrunta cu riscul de a i se amana cu un an aderarea din cauza Agentiei de Integritate.

“Nu exista riscul sa pierdem aderarea. Proiectul de lege se afla in Parlament si incepand de saptamana viitoare va fi in dezbaterea Comisiei Juridice. Guvernul a negociat cu oficialii europeni si s-a explicat Comisiei Europene ca urmeaza sa intre in dezbatere parlamentara.

Oficialii europeni au inteles ca legea prezinta interes pentru Romania si nu va fi nevoie sa ne taxeze pentru asta”, a spus Daniel Buda.

Acesta a mai precizat ca “Legea va fi discutata marti la Comisia Juridica si ca nu se pune problema de o amanare a dezbaterii pentru ca ordinea de zi a comisiei nu este incarcata iar infiintarea Agentiei este o prioritate”.