Pentru a nu mai chiuli din Parlament atunci cand se voteaza legi importante, conducerea PSD a decis, ieri, sa stabileasca un cod de culori care sa marcheze gradul de importanta a actelor normative care intra pe ordinea de zi a plenului la Camera si la Senat.

Viorel Hrebenciuc, liderul grupului de deputati pesedisti, le-a prezentat colegilor sai parlamentari, prezenti la Predeal, la o consfatuire de partid, cele trei culori care trebuie sa-i ghideze de acum incolo: galben (lege importanta), portocaliu (lege foarte importanta), rosu (lege deosebit de importanta). Parlamentarii PSD vor avea, in ziua votului, lista de legi si culorile aferent

La rosu, prezenta este obligatorie.

Pentru legile galbene, reprezentantii PSD din comisiile parlamentare pot decide care este directia de vot; pentru cele portocalii, decizia le va apartine lui Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc (sefii grupurilor); cele rosii trebuie sa intre obligatoriu in discutia Biroului Permanent al partidului si nu se vor vota decat dupa o decizie definitiva a acestui for suprem al partidului.

In lipsa lui Ion Iliescu, seful senatorilor pesedisti, care a decis sa nu vina la intalnire, viceliderul de grup, Ioan Solcanu, a prezentat si strategia la Camera superioara. Astfel, pentru a evita "voturile rebele", Solcanu a cerut ca fiecare senator sa primeasca o lista cu legile de pe ordinea de zi si, alaturat, "modul in care trebuie sa se voteze".

Codul de culori a ridicat rapid obiectii din sala. "Schimbati portocaliul! Schimbati portocaliul!", vociferau enervati mai multi parlamentari.

Integral in Gandul