Fitch Ratings a imbunatatit ieri ratingul acordat Romaniei pentru creditele pe termen lung in valuta, de la "BBB minus" la "BBB", pe baza performantelor economice bune si a situatiei favorabile a finantelor publice.

De asemenea, agentia de evaluare financiara a imbunatatit ratingul pentru datoriile in moneda nationala, de la "BBB" la "BBB?plus", si a reafirmat ratingurile pe termen scurt la "F3".

Plafonul ratingului suveran a fost imbunatatit de la "BBB plus" la "A minus". Perspectiva ratingurilor este stabila, se arata intr-un comunicat al agentiei. "Cresterea economica sustinuta a Romaniei determina reducerea decalajelor in nivelul de trai fata de tarile din Uniunea Europeana.

O crestere impresionanta a investitiilor straine directe sprijina dezvoltarea si diversificarea economiei", a declarat, in comunicat, Andrew Colquhoun, director in cadrul diviziei Fitch pentru?statele europene in curs de dezvoltare.

Fitch apreciaza ca procesul de convergenta a economiei romanesti spre nivelul din statele mai bogate din Europa a fost determinat de o crestere economica impresionanta, cu o medie anuala de 5,7% in perioada 2001-2005. In acelasi interval, investitiile straine directe au reprezentat 4,7% din PIB pe an.

Integral in Gandul