Prezent la Scola de vara a tineretului democrat, la Costinesti presedintele Basescu a adus din nou in discutie efectele deconspirarii. Seful statului a declarat ca se incearca specularea temei, desi aceasta e una dintre marile restante ale democratiei:”Esential ar fi ca dupa transferul catre public sa nu constatam ca suntem mai invrajbiti”.

Presedintele a spus ca societatea trebuie sa profite procesul de deconspirare, care “ne va permite sa mergem inainte, stiind cine este cel de alaturi”.

“Se incearca acumularea de capital politic dintr-un lucru simplu care inseamna aplicarea legii, aproape ca le ies ochii din orbite pe la televizor, contestand sau fiind de acord, inventand sau fabuland... si cel mai grav lucru este ca a devenit un proces indreptat impotriva unor persoane”.

Seful statului a sustinut ca deconspirarea este necesara pentru ca Romania sa intre cu fruntea sus in UE si pentru a curata serviciile de informatii de fostele cadre ale Securitatii. "A trebuit un moment in care seful statului sa vrea (deconspirarea - n.n) si atat... Nu e treaba mea sa explic de ce acest proces nu s-a facut in '96 sau '97", a precizat Basescu.

Totodata, presedintele a reafirmat ca nu a avut niciodata un angajament cu securitatea si ca nu a scris nici un rand despre nimeni.

Reforma administratiei un esec al actualei puteri

Tot vineri, la scoala de vara a PD, presedintele Basescu s-a referit si la procesul descentralizarii administratiei publice, de care este nemultumit, pentru ca renuntarea la cativa secretari de stat nu inseamna reforma.

"Desi institutiile statului, ar trebui sa serveasca cetateanul, zecile de mii de functionari nu fac decat sa serveasca ministerele", a declarat Basescu. Presedintele s-a referit la avantajele descentralizarii in domenii precum agricultura, sanatatea, educatia sau mediul.

“Sustin acest lucru de un an si jumatate, incontinuu: transferarea directiilor descentralizate sub autoritatea si in subordinea administratiilor locale, pentru ca numai asa directiile actuale, care servesc ministerele si nu comunitatile locale vor incepe sa lucreze pentru comunitatea locala”, a adaugat seful statului.