Agentia internationala de rating, Fitch, a anuntat, vineri, majorarea ratingurilor acordate Bancii Comerciale Romane (BCR), Bancii Comerciale Ion Tiriac, UniCredit Romania si BRD-Groupe Societe Generale si imbunatatirea perspectivei ratingului pentru Bancpost, ca urmare a revizuirii pozitive a ratingului acordat Romaniei.

Ministrul Finantelor, Sebastian Vladescu este de parere ca aprecierea Fitch creaza un context pozitiv pe plan extern pentru Romania, mai ales pentru conditiile de finantare si perspectivele atragerii de investitii straine directe.

Agentia britanica a imbunatatit, joi, ratingul atasat imprumuturilor Romaniei in valuta si in moneda locala precum si calificativul plafonului de tara, de la "BBB +" la "A -".

Vineri, Fitch a imbunatatit ratingul pentru imprumuturile pe termen lung in valuta ale BCR de la "BB +" la "BBB -", pe cele pe termen scurt de la “B” la “F3” iar pe cel de sprijin de la “3” la “2”.

Agentia a anuntat ca toate aceste ratinguri raman sub supraveghere cu perspectiva pozitiva si ca odata cu finalizarea preluarii bancii de catre Erste este probabil ca ratingurile sa fie imbunatatite.

Fitch a mai precizat ca toate aceste modificari in cazul BCR rezulta din imbunatatirea ratingului Romaniei, care reflecta capacitatea statului de a sustine banca in caz de nevoie, precum si importanta BCR pentru sistemul bancar romanesc.

In privinta Bancii Tiriac, agentia britanica a imbunatatit ratingul pentru imprumuturile in valuta pe termen lung de la "BBB +" la "A -", iar pe cel de sprijin de la "2" la "1", ca urmare a imbunatatirii calificativului plafonului de tara. Ratingul pe termen scurt al bancii a fost mentinut la “F2”, iar cel individual la “D”.

Analistii Fitch sustin ca ratingurile pe termen lung, scurt si sprijin reflecta potentialul sprijin disponibil din partea actionarului majoritar al bancii, respectiv Bank Austria Creditanstalt, precum si faptul ca banca face parte din grupul UniCredit. Perspectiva a ramas stabila.

In cazul UniCredit Romania, ratingul pe termen lung a fost imbunatatit de la “BBB+” la “A -”, iar cel de sprijin de la “2” la “1” si asta tot ca urmare a a imbunatatirii calificativului plafonului de tara. Ratingul pe termen scurt a fost mentinut la calificativul “F2” iar cel individual la “D”.

“Atat ratingul pe termen scurt cat si cel de sprijin reflecta potentialul ajutor pe care ar putea sa-l puna la dispozitia bancii Unicredito Italiano, care detine 99,94% din actiuni”, se arata in comunicatul de presa al agentiei de rating.

Referitor la BRD - Groupe Societe Generale, Fitch a revizuit ratingul pe termen lung de la “BBB+” la “A-” iar ratingul de sprijin de la “2” la “1”, in urma imbunatatirii calificativului plafonului de tara. Ratingul pe termen scurt a fost reafirmat la “F2”.

Si aici, analistii Fitch spun ca ratingurile acordate reflecta potentialul sprijin care ar putea veni din partea proprietarului - Societe Generale of France, care detine 58% din actiuni. Perspectiva asupra bancii a ramas stabila.

Agentia britanica de rating a mai anuntat si imbunatatirea perspectivei de rating a Bancpost, care a fost revizuita de la stabila la pozitiva gratie perspectivei positive acordate de catre Fitch actionarului majoritar al bancii romanesti, respectiv EFG Eurobank precum si datorita calificativului plafonului de tara care nu mai este o constrangere pentru banca.

Vladescu: “Aceste decizii creeaza un context extrem de favorabil Romaniei pe pietele financiare internationale”

Agentia britanica de rating a luat decizia imbunatatirii ratingului de tara, ca urmare a progreselor facute de Romania, cresterea economica sustinuta din ultima perioada diminuand diferentele privind nivelul de trai intre Romania si tarile Uniunii Europene.

Intr-un comunicat de presa dat publicitatii vineri, ministrul de Finante, Sebastian Vladescu a precizat ca decizia agentiei internationale genereaza un context foarte favorabil Romaniei pe pietele internationale.

« Decizia de imbunatatire a ratingului suveran este justificata in contextul evolutiilor economice din ultima perioada, mentionate de altfel si in comunicatul agentiei de rating Fitch, si se mentine pe linia imbunatatirilor succesive de rating care au adus tara noastra in grupa tarilor de grad investitional (investment grade), al caror risc aferent investitiilor este considerat acceptabil

de majoritatea investitorilor. Aceste decizii creeaza un context extrem de favorabil Romaniei pe pietele financiare internationale, imbunatatind conditiile de finantare si perspectivele atragerii de investitii straine directe. » a declarat Sebastian Vladescu.

Fitch a atentionat autoritatile romane ca “pastrarea unui nivel scazut al inflatiei ramane unul din factorii cheie in continuare, in vederea mentinerii competitivitatii economiei”. Analistii au amintit de asemenea ca "majorarea nivelului salariilor este un risc potential pentru trendul dezinflationist".