Ministerul Integrarii Europene a transmis joi Comisiei Europene ultima contributie a Romaniei la intocmirea Raportului de Monitorizare care va fi dat publicitatii pe data de 26 septembrie.

Autoritatile romane au inaintat un raport detaliat al stadiului indeplinirii masurile aflate pe to do list-ul pe care Ministerul Integrarii Europene l-a intocmit imediat dupa publicarea Raportului Comisiei Europene din mai a.c.

Au fost inregistrate progrese semnificative in domeniul reformei justitiei, in special in ceea ce priveste unificarea jurisprudentei, inspectia judiciara a CSM, informatizarea instantelor si ocuparea posturilor vacante. A fost adoptata o noua lege care modifica cadrul legislativ privind finantarea partidelor politice.

Principalele imbunatatiri includ: reguli clare si stricte privind transparenta; interzicerea abuzului de resurse publice; intarirea controlului.

In ceea ce priveste stadiul adoptarii legislatiei necesare aderarii, legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate a ramas inca neindeplinita, fiind necesara votarea acesteia in Parlament.

Pentru cele 3 masuri din domeniul agriculturii marcate cu stegulet rosu in raportul din mai, au fost inregistrate progrese importante. Astfel, au continuat angajarile la agentiile de plati, precum si pregatirea profesionala a personalului acestor institutii, responsabile cu gestionarea fondurilor europene alocate agriculturii romanesti.

De asemenea, in ceea ce priveste sistemul integrat de administrare si control au fost achizitionate echipamentele IT, iar primul modul din sistemul software,

referitor la Registrul Fermelor, va fi livrat la inceputul lunii septembrie. In ceea ce priveste sistemul de ecarisaj, a inceput modernizarea unitatilor deja existente.

Integral in Euractiv.ro