Doua echipe din Europa, Grecia si Spania, vor juca finala Campionatului Mondial de baschet, desi primele doua favorite erau vazute echipele SUA si Argentinei! Noua campioana mondiala se va decide duminica la Saitama (Japonia), incepand cu ora 13.30.

Sud-americanii, campioni olimpici in 2004 la Atena, au inceput convingator meciul cu Spania, controland in totalitate primul sfert. Pana la pauza spaniolii au revenit in joc, reusind sa intre in avantaj de 2 puncte la cabine.

Repriza secunda a insemnat o urmarire continua a argentinienilor, in incercarea de a se apropia de iberici. Au reusit acest lucru cu 22 de secunde inainte de final, Calderon i-a readus pe spanioli in avantaj cu 1 punct, insa ultimul atac coordonat de Ginobili a esuat, scorul final fiind de 75-74 pentru Spania.

Lacrimile lui Pau Gasol, accidentat in ultimele minute de joc, au exprimat cel mai bine tensiunea acestei intalniri, presarata si cu cateva decizii controversate de arbitraj.

In cealalta semifinala, americanii veniti din NBA au primit o lectie de baschet de la greci, care au castigat cu 101-95 gratie aceleiasi defenive organizate si a unui joc colectiv bine pus la punct de Panagyotis Yannakis.

Omul meciului pentru greci a fost Spanoulis, cu 22 de puncte inscrise, inclusiv un cos de 3 puncte cu 2 minute inainte de finalul meciului, reusita care a taiat elanul americanilor, porniti in recuperarea deficitului de puncte.

Pe langa Spanoulis, au mai contribuit la aceasta mare surpriza Kakiouzis (15), uriasul pivot de culoare Schortsianitis (14) si Diamantidis (12).

De la americani liderul la puncte inscrise a fost din nou Carmelo Anthony (27), urmat de Wade (19) si James (17), prea putin insa pentru a intra in finala Mondialului. Un nou faliment al baschetului de peste ocean la nivel de echipa nationala, dupa dezamagirile de la Indianapolis (2002) si Atena (2004).