Seful statului s-a plasat pe pozitii opuse PNL, militind deschis pentru votul preferential pe lista si, pe ocolite, pentru republica prezidentiala, scrie Cotidianul. Presedintele vrea o solutie clara: ori republica prezidentiala, ori parlamentara, scrie Gandul. Potrivit sefului statului, "ambiguitatea" din actuala Constitutie va crea tot timpul probleme intre presedinte si guvern, scrie Adevarul.

Basescu si liberalii isi dau in gura cu legea fundamentala

de Lucian Gheorghiu, Raul Balogh (Cotidianul)

Desi a precizat din capul locului ca nu doreste sa intre in polemici cu liberalii, Traian Basescu s-a confesat tinerilor pedisti explicindu-le ca, dupa regretul ca l-a numit premier pe Calin Popescu Tariceanu, alta mare parere de rau a sa este faptul ca nu a putut sa adune toate partidele la o masa pentru a modifica Constitutia. „Primul regret l-am spus public.

Celalalt este legat de faptul ca n-am reusit sa avansez in propunerea pe care am facut-o la un moment dat, legat de modificarea Constitutiei.

Sint citeva lucruri in Constitutie care sint si neclare, si impotriva intereselor societatii romanesti, fara sa fie toxice, dar s-ar putea face lucrurile mult mai bine“, a declarat ieri Basescu, adaugind ca cel din urma esec poate fi pus „la capitolul esecuri prezidentiale“.

Si lista, si omul

In ceea ce priveste ideea introducerii votului uninominal, tema folosita in repetate rinduri de liberali, seful statului sustine ca este „o demagogie“ sa o folosesti public, fara un calcul politic prealabil.

„Ai momente cind demagogic sustii o solutie numai pentru ca ti se pare ca da bine la public, dupa care, cind te duci in spatele usilor la partid si cu oameni care se pricep, incepi sa faci soco-telile si iti dai seama ca solutia pe care o propui nu permite realizarea unei majoritati democratice“, a spus Basescu, completind ca trebuie gasita varianta cea mai buna care sa permita in

acelasi timp si realizarea unei majoritati parlamen-tare, dar si posibilitatea optiunii pe persoane.

„PD imi pune o lista de 14 candidati, eu optez pentru al 13-lea, pentru ca il stiu, sau pentru al optulea, nu neaparat primul intra in Parlament si cumuleaza toate voturile.“

„Prezidentiala“ prin sondaj

Basescu apreciaza ca este momentul sa se opteze foarte clar pentru tipul de republica pe care-l vrem.

„Ori republica parlamentara, si atunci presedintele se alege in Parlament si are atributiuni simbolice, ori optam pentru o republica prezidentiala cu un presedinte ales prin vot direct, si atunci cu capacitatea de a raspunde increderii publice“, a explicat seful statului, adaugind ca nu vrea sa exprime propria sa optiune, ci doar ca ar trebui aleasa una dintre cele doua variante.

Mai mult, in opinia lui Basescu, „aceasta ambiguitate“ explica problemele create de-a lungul timpului intre presedinte si premier si, in cazul in care acest aspect nu va fi solutionat, tensiunile dintre cele doua institutii vor continua.

Numarul unu in stat a evitat sa spuna ce model de republica prefera, dar a dat un indiciu: „Partidele trebuie sa tina cont de optiunea electoratului“. In prezent, sondajele de opinie indica o majoritate absoluta in favoarea republicii prezidentiale.

Integral in Cotidianul.

Ori republica parlamentara, ori prezidentiala

de Mihai SOMFELEAN (preluare Gandul)

Presedintele Traian Basescu, care a fost, ieri, vedeta Scolii de vara a PD de la Costinesti, mai are doua regrete, pe langa cel referitor la faptul ca l-a numit premier pe liderul PNL Calin Popescu Tariceanu. Seful statului le-a spus tinerilor democrati ca regreta ca nu a rezovat, in acest mandat, problema modificarii Constitutiei si ca nu a insistat mai mult pe problema descentralizarii.

Esecul presedintelui - Constitutia nu s-a schimbat

"Unul din esecurile mele este faptul ca nu m-am aplecat asupra necesitatii modificarii Constitutiei, care sa reglementeze mai bine raportul de forte intre puterile statului, intre Executiv si Legislativ, intre presedinte si premier.

Este un esec prezindential ca nu am reusit sa aduc la masa discutiilor toate partidele parlamentare si sa declansam procesul de schimbare a Constitutiei", le-a marturisit presedintele celor prezenti. Seful statului sustine ca nu-l intereseaza, in acest moment, spre ce zona va fi transferata puterea prin modificare Constitutiei, ci doar demararea acestui proces.

"Cred ca important este sa se ia o decizie, pentru ca acum cele doua momente esentiale - al aprobarii Constitutiei si al modificarii Constitutiei - au fost afectate, in primul moment de relatia Ion Iliescu - Petre Roman, iar in cel de-al doilea moment, a fost afectat de relatia Ion Iliescu - Adrian Nastase(...) Cred ca mai important decat daca as opta pentru o solutie sau alta este sa se adopte

o solutie clara: ori republica parlamentara, si atunci presedintele se alege in parlament si are atributiuni simbolice, ori optam pentru o republica prezidentiala, cu un presedinte ales prin vot direct, si atunci acesta are capacitatea de a raspunde increderii publice.

Nu vreau sa exprim o optiune, dar exprim realitatea ca trebuie sa optam: ori republica parlamentara ori republica prezidentiala", a spus Basescu. El a tinut sa sublinieze ca partidele trebuie sa tina cont de dorinta populatiei, in privinta modificarilor pe care le vor aduce, deoarece "altfel, merg cu o propunere de Constitutie la care electoratul nu se prezinta".

Integral in Gandul.