Cei 19 petrolisti romani de pe platforma de foraj marin Orizont, din Golful Persic, implicati intr-un incident cu marina militara iraniana s-au intors, duminica, in Romania.

Ei au stat pe platforma 28 de zile.

Compania petroliera romaneasca Grup Servicii Petroliere (GSP) este obligata, conform contractului cu iranienii, sa trimita un alt echipaj in locul lor.

In 22 august, platforma de foraj marin Orizont, al GSP, cu 26 de persoane la bord, intre care 19 romani si sapte indieni, a fost atacata cu focuri de arma de marina militara iraniana.

Militarii iranieni au ocupat complexul de foraj si au intrerupt toate legaturile de comunicatie cu exteriorul. Oamenii au fost tinuti, cateva ore, sub amenintarea armelor.

Doi oficiali romani au fost pe platforma pentru a analiza situatia.

Romania si Iranul au stabilit ca este vorba de un litigiu comercial intre doua firme private, izbucnit cu mai mult timp in urma.

Presedintele Traian Basescu a discutat cu omologul sau iranian, Mahmoud Ahmadinejad, care l-a asigurat ca evenimentele de pe platforma Orizont nu au fost un act de ostilitate fata de Romania, ci un conflict comercial.

Platforma se afla in Golful Persic din octombrie 2005, de unde extrage petrol in contul Iranului.