Rezultatele nesatisfacatoare ale razboiului contra militiilor siite Hezbollah au convins Israelul ca trebuie sa-si schimbe strategia.

Daca, pana acum, atentia statului evreu s-a concentrat asupra militantilor palestinieni din Fasia Gaza si Cisiordania, acum viziunea este cu totul alta: marii dusmani sunt, in realitate, Iranul si Siria, doua state care sponsorizeaza actiunile teroriste din regiune si care reprezinta o amenintare mult mai mare pentru integritatea teritoriala a Israelului.

Ingrijorarea autoritatilor de la Tel Aviv a pornit de la nonsalanta pe care o afiseaza Teheranul atunci cand este amenintat cu sanctiuni in cazul in care nu pune capat programului sau nuclear.

Un alt semnal de alarma ce a contribuit la schimbarea strategiei Israelului a fost pactul militar semnat pe 15 iunie intre Iran si Siria, pe care ministrul iranian al apararii l-a catalogat drept „un front comun impotriva amenintarii israeliene”.

Potrivit Institutului international pentru studii strategice de la Londra, atat Iranul, cat si Siria au armamentul necesar pentru a lovi cea mai mare parte a Israelului, inclusiv capitala statului evreu. Din 1973 incoace, armata israeliana nu a mai fost angajata simultan impotriva a doi dusmani.

Pregatirile au inceput

Cu putin timp inainte de izbucnirea razboiului de 34 de zile din Liban, comandantul fortelor aeriene din Israel, generalul Eliezer Shkedi, a primit sarcina de a conduce operatiunile de pe „frontul iranian”, incluzand si potentiale atacuri asupra Siriei.

Ministerul israelian al apararii a decis sa infiinteze o noua brigada de infanterie, botezata „Pui de leu”, care ar urma sa fie cea mai mare din armata statului evreu, pe considerentul ca va trebui sa faca fata comandourilor siriene, mai puternice decat gherilele Hezbollah.

Integral in EVZ