Liniste! Motor! Speak!" Pe platoul de filmare, adica pe Podul Minciunilor din Sibiu, se asterne linistea. Doar din caleasca se aud incet vocile actorilor. Un microfon cu tija lunga de trei metri capteaza replicile.

Regizorul Radu Gabrea asculta in casti si priveste scena pe un monitor. De jur imprejur, figurantii asteapta rabdatori sa le vina randul si sa intre in scena. Pana si gardienii, care au grija ca nimeni sa nu treaca de banda care inconjoara zona, merg in varful picioarelor.

"Nu servim evrei!"

De o saptamana, Sibiul este platou de filmare pentru transpunerea pe pelicula a romanului "Cocosul decapitat", de Eginald Schlattner. Filmarile cuprind in special centrul istoric al Sibiului.

Din pacate, a plouat zile in sir, vremea dand planurile initiale peste cap. Insa, cu ceva modificari, s-au tras mai multe scene de interior si de cateva zile se filmeaza in oras.

S-a filmat, de exemplu, pe Strada Ocnei, in Orasul de Jos, unde aspectul vechi este bine conservat. Realizatorii filmului au adaugat elemente care dau impresia intoarcerii in anii 1940, cand se petrece actiunea.

Reclame scrise in limba germana au fost lipite pe usi si pe pereti, iar deasupra unor magazine au aparut firme vechi, pictate de mana.

In josul strazii, o blanarie s-a transformat in magazinul de feronerie al domnului Goldschmidt din roman si din film. Ion Patru, seful de unitate al blanariei, a asistat la filmari zi lumina.

"S-a filmat pana la 11 noaptea, vai ce de munca este! Noi ne-am restrans activitatea, pentru patru zile. Am dus totul de aici, iar ei si-au adus galetile, stropitorile, obiectele metalice care inca se mai vad in vitrina.

Acum au terminat de filmat aici", spune Patru. Stie ca actiunea se deruleaza in timpul razboiului si ca e vorba despre evrei si nemti. "Uitati, a ramas afisul pe usa!" Intr-adevar, pe geam inca este lipit afisul pe care scrie, in germana: "Aici nu servim evrei!".

Integral in EVZ