Cind se construieste o casa, cea mai mare curiozitate a proprietarului este cum va arata. Pentru linistea acestuia, cel mai bine este sa apeleze la confectionarea unei machete.

Pentru a putea sa-ti dai seama cum arata o casa dupa ce este gata proiectul ai nevoie fie de cunostinte minime de arhitectura, fie trebuie sa beneficiezi de o imaginatie mult prea bogata pentru a putea vedea casa in cele mai mici detalii. Cel mai bine o casa se poate vedea dupa macheta.

„Machetele sint utile pentru cei care nu pot sa-si dea seama din planuri cum va arata o constructie“, ne-a spus Cristian Vizdei, arhitect, realizator de machete.

Macheta se face numai dupa proiectul facut de catre arhitect. Se realizeaza la scara exacta pina la cele mai mici detalii. Ca timp de executie, confectionarea unei machete dureaza, in functie de complexitatea lucrarii, de la trei saptamini si se poate intinde pe parcursul citorva luni.

Potrivit lui Cornel Horodinschi, un alt realizator de case in miniatura, numarul persoanelor fizice care apeleaza la serviciile sale este foarte mic. „Clientii mei sint reprezentati de firme de constructii, dezvoltatori de proiecte imobiliare, agentii imobiliare, birouri, precum si institutele de proiectare.

Nici o persoana fizica nu a apelat la serviciile mele“, a precizat Cristian Vizdei.

Piata in crestere

Datorita exploziei de ansambluri rezidentiale, afacerea cu machete promite sa mearga din ce in ce mai bine. Ca pret, o macheta mai simpla, cum ar fi o vila cu parter plus etaj, costa aproximativ 300 de euro, a subliniat Cornel Horodinschi.

„O casa obisnuita cu parter plus unul, doua etaje costa citeva sute de euro, un cartier de vile sau blocuri poate ajunge la citeva mii, in functie de dimensiuni si de gradul de detaliu“, a adaugat Cristian Vizdei. Veniturile celor care fac machete cresc de la an la an. „Piata machetelor a crescut anul trecut, fata de 2005, cu aproximativ 40%“, ne-a spus Cornel Horodinschi.

Pentru Cristian Vizdei, anul 2005 a adus o vinzare la casutele in miniatura cu 30% mai mult, comparativ cu 2004. Estimarile pentru anul in curs arata ca vinzarile la machete vor atinge cel putin cota valorii de anul trecut.

Persoanele fizice, comenzi timide

Chiar daca putini, Cornel Horodinschi a avut ceva clienti, persoane fizice, care nu au mai avut rabdare pina la finalizarea constructiei si au vrut sa o vada inainte, chiar daca facuta la scara mica. „Persoanele fizice reprezinta aproximativ 6-7% din totalul clientilor.

Acestea, de obicei, se ataseaza de o macheta cind o vad la o firma de constructii si o cumpara de la ea“, a adaugat Cornel Horodinschi. Dezvoltatorii de proiecte imobiliare prezinta si vind mult mai bine cu ajutorul machetelor. Macheta foloseste unui constructor ca o reprezentare a ceea ce se doreste executat, dar de construit se construieste conform proiectului de constructie.

„Macheta se face dupa proiect, dar poate fi de folos in timpul proiectarii pentru o mai buna intelegere a volumetriei si a relatiei intre propunere si existent“, a mai spus Cristian Vizdei. De asemenea, daca un client care comanda o macheta doreste sa vada cum va arata noua casa, eventual poate face si modificari la proiectul initial inainte de a incepe constructia propriu-zisa.

„Va scuti bani si timp. Daca apuca si construieste ceva, va fi mult mai greu sa modifice“, a mai spus Cornel Horodinschi. Beneficiarii machetelor sint in general mari firme de constructii, care vor sa aiba o prezentare de exceptie in fata clientilor sau la tirguri de specialitate.

De zece ori mai putin

„Meseria pe care o practic este mai mult o pasiune. Am lucrat inainte de 1989 la Casa pionierului ca modelist, confectionam aero si navomodele. Pentru mine este un hobby“, a concluzionat Cornel Horodinschi. In schimb, Cristian Vizdei spune ca „este o meserie ca oricare alta, necesita cunostinte in domeniu, respectiv de arhitectura, pasiune, rabdare si inventivitate.

Daca exista toate acestea, rezultatele vor fi deosebite“. Machetele si oamenii care le fac nu sint apreciati, inca, la adevarata lor valoare la noi in tara.

„Dupa aderarea Romaniei la UE, meseria de machetist va fi mai bine apreciata, deoarece investitorii straini cu care am discutat inteleg mai bine de cit efort si pricepere este nevoie pentru realizarea unei machete“, a mai spus Cristian Vizdei.

Intrucit munca de machetist nu este apreciata, preturile sint pe masura, adica mult mai mici decit in comunitatea europeana. „Pentru aceeasi macheta care costa la noi 500 de euro, in strainatate se platesc 5.000 de euro. In Romania, o macheta costa de zece ori mai putin decit afara“, a precizat Cristian Vizdei.

Case din lemn, caramida si hirtie

Principalele materiale folosite la constructia caselor in miniatura sint materialele plastice, hirtia, lemnul, vopseaua, autocolantul etc. „In cea mai mare parte, materialele din care se realizeaza machetele nu costa nimic, intrucit sint luate din deseurile reciclabile“, a explicat Cornel Horodinschi.

Sint si anumite articole care nu se gasesc pe piata romaneasca si pe care machetistii sint nevoiti sa le comande din strainatate. Principalele articole importate sint copacii, gazonul, masinutele pentru cazul in care trebuie sa realizeze parcaje cu masini cu tot, precum si imitatia de caramida.

Pe parcursul realizarii unei machete se intilnesc cu situatii in care trebuie sa dea dovada de inventivitate. „Odata aveam nevoie de balustrade din inox. Am improvizat si le-am facut din sirma de la telul sotiei“, si-a amintit Cornel Horodinschi.

Integral in Cotidianul