In Chisinau apartamentele sint ieftine. Salariile mici si lipsa unei cereri consistente din partea strainilor au tinut preturile destul de jos. Interesant este ca se pot gasi locuinte la bloc de peste 100 mp.

Din punctul de vedere al pietei imobiliare, Republica Moldova este o copie in miniatura a evolutiei pietei din Romania din ultimii cinci ani.

Cresteri necontrolate ale preturilor, legislatie care ofera portite speculantilor, preturi mari, probleme cu coruptia sau dezechilibrul raportului cerere-oferta sint doar citeva dintre asemanarile pietei imobiliare din Republica Moldova cu cea de acum citiva ani din Romania.

Cel mai important oras al acestei tari, capitala Chisinau, conduce topul Republicii Moldova la numarul de tranzactii, la valoarea lor si la preturi in ceea ce priveste piata imobiliara.

Preturi mici

Daca analizam nivelul preturilor din Republica Moldova si cel din Romania sau cel din Uniunea Europeana putem observa ca acestea sint mai mici. Interesul strainilor pentru proprietatile din aceasta tara este destul de scazut, asta si din cauza instabilitatii legislative. Cele mai mari preturi se gasesc in Chisinau, capitala Republicii Moldova si cel mai important oras.

Aici, o garsoniera de 24 mp, situata intr-o zona buna, se poate cumpara cu 22.000 de euro, iar una de 29 mp costa putin mai mult, 25.000 de euro. Pentru zonele periferice, pretul este unul destul de mic, aproximativ 19.000 de euro.

In ceea ce priveste apartamentele de doua camere, pretul acestora variaza in functie de locatie. O astfel de locuinta, cu o suprafata de 41 mp, se poate gasi la numai 28.700 de euro. Cu cit locatia este mai buna, cu atit pretul este mai mare.

Un apartament de doua camere cu o suprafata de 50 mp, situat intr-o zona destul de buna, poate costa si 39.000 de euro, pret oricum mai mic decit cel al apartamentelor de doua camere din Bucuresti. Astfel de preturi sint destul de mari pentru locuitorii Republicii Moldova, daca tinem cont de veniturile acestora.

La apartamentele de patru camere, pretul variaza foarte mult in functie de dotari sau de locatie. Astfel, se pot gasi apartamente de patru camere, cu o suprafata de 90 mp, situate intr-o zona buna, cu un pret de aproximativ 67.900 de euro, insa se pot gasi si apartamente de patru camere cu o suprafata consistenta de 130 mp care costa in jur de 120.000 de euro.

Apartamentele de patru camere sint foarte putin cautate din cauza preturilor destul de mari pentru buzunarul moldovenilor.

Chirii europene

Nivelul chiriilor la apartamentele cu dotari cum ar fi aer conditionat si mobila moderna este net mai mare decit al celorlalte apartamente si poate fi comparat cu cel existent in Uniunea Europeana.

Comparatia cea mai evidenta se poate face la doua apartamente de trei camere situate pe acelasi bulevard, unul cu dotari superioare, situat spre centrul orasului, ce se inchiriaza cu aproape 900 de euro/luna, iar celalalt situat spre periferie, pe acelasi bulevard, mobilat modest, ce se inchiriaza cu aproximativ 500 de euro.

O garsoniera bine mobilata, situata intr-o zona decenta, se inchiriaza cu aproximativ 150 de euro/luna.

Multe probleme

Problema coruptiei din Republica Moldova este una generalizata, care se afla si pe piata imobiliara. Coruptia din sistemul de inregistrare a bunurilor imobiliare si confruntarea dintre interesele statului si cele personale sau regionale sint probleme din ce in ce mai mari in Republica Moldova. La baza acesteia stau procesele de privatizare a proprietatii de stat care au avut loc dupa anul 1990.

Pe linga aceasta problema, nici economia vecinilor nostri de peste Prut nu merge prea bine, la ora actuala aceasta aflindu-se intr-o situatie economica grava (inflatie mare, someri multi, salarii mici). Ca si cum nu ar fi de ajuns, nici legislatia din Moldova nu este bine pusa la punct in domeniul imobiliar. Notarul este cel care legalizeaza actele necesare tranzactiei.

Chiar daca sumele percepute de acestia pentru aceasta operatiune sint destul de mari, sumele tranzactiilor care se inregistreaza la stat sint derizorii, cu mult mai mici decit in realitate.

Chiar daca in mod normal pretul orientativ ar trebui sa apartina strict de statisticile notarilor, in Republica Moldova nu exista nici o lege care sa oblige notarii sa furnizeze aceste statistici din care s-ar putea vedea preturile proprietatilor din aceasta tara.

La fel ca si in Romania, singurul indicator al valorii apartamentelor sau al proprietatilor este pretul de „strigare“, adica suma ceruta de vinzator sau de agentia imobiliara care vinde o proprietate.

Integral in Cotidianul