"Umbra parintelui Marchis la Cozia"

Gabriel Liiceanu, inca o scrisoare deschisa pe tema "dosariadei"

de Gabriel Liiceanu     Cotidianul
Luni, 4 septembrie 2006, 0:00


foto: Cotidianul

Din nou emisiunea „Oamenii Realitatii“ a lui Cornel Nistorescu si Adrian Ursu de la Realitatea TV ma face sa ma intrerup „dintr-ale mele“ si sa ma „bag“, dupa cum m-au certat mai multi cand cu epistola catre Mona Musca, „acolo unde nu-mi fierbe oala“.

Invitatii la ultima emisiune pe care am vazut-o erau parintele Iustin Marchis de la Biserica Stavropoleos si Adrian Iorgulescu, cel care, din partea PNL, lansase cu cateva zile in urma povestea cu dosarele preotimii romane si cu posibila incalcare a „sfintei taine a spovedaniei“.

Stiu de la enoriasii parintelui Marchis ca acesta a facut in parohia sa o gramada de lucruri bune: un centru de copii, restaurari, un grup psaltic autentic, biblioteci, un muzeu de obiecte de cult, relatii interconfesionale. Pentru toate aceste lucruri il stimez si simt nevoia sa il omagiez.

Iarasi, nu pot sa pun nici o baza pe declaratiile facute telefonic in timpul emisiunii de marti seara de ziaristul Victor Roncea de la “Ziua”, potrivit carora parintele Marchis ar avea un angajament semnat cu Securitatea si un nume conspirativ.

De cand a scris cu ani in urma ca Plesu, ca ministru de Externe, a fost cumparat de nemti cu un milion de marci, atat Roncea, cat si “Ziua” au pentru mine o credibilitate nula. Nu ma voi referi aici decat la declaratiile facute de insusi parintele Marchis in timpul emisiunii.

Cea mai apasata a fost ca notele sale informative nu au vizat niciodata vreun cetatean al Romaniei, ci numai straini. Comentariul subiacent este acesta: „Eu nu le-am facut rau romanilor nostri, ci, eventual, strainilor“. Asa ceva am auzit si din gura Monei Musca, si din gura fostului primar al Brasovului, Ioan Ghise. Mie nu mi-a placut afirmatia asta deloc.

Ea are un aer „patriotic“ indus de-a lungul anilor de Securitatea insasi, deopotriva periculos si de prost-gust. E periculos si de prost-gust (demagogic) pentru ca iarta orice ticalosie autohtona in numele apartenentei - care devine valoarea suprema - la acelasi neam.

Ca si cum te incalzeste cu ceva ca cel care iti scoate dintii la o ancheta este „roman de-al nostru“! Ca si cum nu „romani de-ai nostri“ ne-au facut viata un infern vreme de 45 de ani. Valoarea suprema, dupa mintea mea, nu e neamul, ci omenirea si omenia ei.

Asadar eu nu cred - daca ma pot exprima atat de liber - ca acesta este criteriul dupa care trebuie sa torni! Eu as fi preferat ca parintele Marchis sa-l toarne pe securist sotiei ambasadorului, si nu invers.

As fi preferat sa dea note informative la Securitate despre Securitate, despre „cetatenii romani“ Vadim Tudor, Adrian Paunescu sau Ceausescu insusi si despre tot activul de partid al Romaniei (sau macar cel de la Cozia sau Cheia), si nu despre „straina“ sotie a ambasadorului Elvetiei.

Raul cel mare al romanilor de la aceia se tragea, si nu de la doamna venita in vizita care, daca nu pe considerente de drepturi ale omului, macar pe cele de drepturi de musafir nu trebuia turnata. Raul cel mare venea de la securistii care ii cereau parintelui Marchis nota informativa, si nu de la strainii care vizitau manastirea.

Si omeneste si romaneste se cuvenea ca parintele sa se simta mai aproape de ei decat de romanii pomeniti mai sus.

A doua afirmatie a parintelui Marchis care nu mi-a cazut bine: ca, fiind ghid la Manastirea Cozia, era obligat sa dea astfel de note informative.

Dar cine il obliga sa se faca ghid - sau staret - daca acesta era pretul de platit? Cine il obliga sa intre in conditia in care avea obligatia sa dea note la Securitate? Dupa logica asta, ar trebui sa regret ca nu am fost, in anii aceia, decanul Facultatii de Filosofie sau ambasadorul lui Ceausescu la Paris. Si nu regret deloc.

Orice era de preferat, o naveta la tara, un post subaltern, orice, numai sa nu ajungi in contact - in scarbosul, degradantul, pierzatorul de suflet contact - cu Securitatea. Un filosof roman, publicat abia dupa moarte, Alexandru Dragomir, a scris un „eseu despre fenomenologia lui «cah»“ (murdaria, secretiile, excrementele etc.).

Pentru multi, pentru cei mai multi dintre noi, Securitatea era supremul „cah“ al vietii sociale in Romania.

Vreau sa spun ca, fiind vorba despre un ieromonah, ar fi fost poate mai in firea lucrurilor ca parintele Iustin Marchis, in locul unui maior si al unui colonel de Securitate, sa fi intalnit pe malurile Oltului un inger. Un preot nu este un om obisnuit. Pentru ca el e mai aproape de Dumnezeu decat noi, el e si mai departe de Securitate decat noi.

Ca sa pot, preot fiind, sa-i fi spovedit pe altii, nu trebuia mai intai ca in fata lui Dumnezeu sa pot sta neintinat de intalnirea cu supremul rau al lumii in care traiam? Oare nu asta inseamna sa respecti „taina spovedaniei“? Nu judec, intreb doar.

P.S. Simt nevoia sa fac doua precizari in privinta „dosariadei“. Prima. E foarte bine ca a inceput. Intre timp, murdaria bagata de 16 ani sub covor se facuse atat de mare incat amenintam sa ne sufocam cu totii.

Integral in Cotidianul
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


177 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Cumva, (Luni, 4 septembrie 2006, 8:38)

  De aiurea [anonim]

  ii e frica ca-i gaseste si lui dosarelul!!!
 • 0 (0 voturi)    
  mdea (Luni, 4 septembrie 2006, 10:34)

  eu [anonim]

  Vreau sa-ti spun mai Cumva ca ori nu te duce mintea , ceea ce este foarte probabil ori esti chiar unul dintre cei doi "V" (Securistul Vadim si Turnatorul Voiculescu).
 • 0 (0 voturi)    
  aparente (Luni, 4 septembrie 2006, 11:08)

  slava desarta [anonim]

  Odata rispita valva si senzationalul cultivat de presa in jurul dosariadei, vor iesi la iveala si dosarele grele, dar atunci lumea va fi deja plictisita si vor trece neobservate. Ideea este probabil sa scoti in fata pe cei mici sau pe cei care au avut curajul sa se descopere singuri, ca sa poata avea timp adevaratii turnatori sa-si pregateasca terenul si sa "lucreze" opinia publica.
  Acest articol sub aparenta logicii si a principiului omeniei(toleranta ca cuvant gol, e la moda acum), ascunde mai putin aparent judecati subiective, lumesti, care nu tin cont de intreaga tesatura a realitatii(nu doar a celei lumesti). E de neiertat pentru un mare carturar.
 • 0 (0 voturi)    
  super tare (Luni, 4 septembrie 2006, 11:54)

  om bun [anonim]

  Daca am mai avea vreo 20-30 de Liiceanu in presa romana - in loc de Romania tara asta s-ar numi Canada !

  ... unde Canada e tara tolerantei si a omeniei, locul in care toti contopistii de securisti care ne conduc in prezent isi trimit copii sa isi traiasca viata si sa isi faca studiile (cu banii poporului evident) (oricum, stiu ei ce stiu).

  Da-i inainte Liiceene ca noi citim si invatam.

  Invata-ne frate cum sa gandim omeneste - ca ne-au brutalizat golanii astia !
 • 0 (0 voturi)    
  Viata in realitate (Luni, 4 septembrie 2006, 12:21)

  Arthur [anonim]

  Am apreciat mai tot timpul pozitiile luate de dl.Liiceanu,dar acum exagereaza! Nu mai vorbesc de faptul ca se da exemplu pe el insusi ceea ce nu este prea elegant!Nu trebuie uitat ca regimul comunist parea de nezdruncinat,ca exista o acoperire constitutionala in" lupta cu dusmanul de clasa sau imperialist" si ca diferenta intre oamenii aliniati regimului si cei(putini) care nu,era imensa! In orice caz cam putini isi pot permite sa ridice piatra(pe cinstite!)!
 • 0 (0 voturi)    
  Viata in realitate (Luni, 4 septembrie 2006, 12:22)

  Arthur [anonim]

  Am apreciat mai tot timpul pozitiile luate de dl.Liiceanu,dar acum exagereaza! Nu mai vorbesc de faptul ca se da exemplu pe el insusi ceea ce nu este prea elegant!Nu trebuie uitat ca regimul comunist parea de nezdruncinat,ca exista o acoperire constitutionala in" lupta cu dusmanul de clasa sau imperialist" si ca diferenta intre oamenii aliniati regimului si cei(putini) care nu,era imensa! In orice caz cam putini isi pot permite sa ridice piatra(pe cinstite!)!
 • 0 (0 voturi)    
  cum de ce? (Luni, 4 septembrie 2006, 12:23)

  Vladimir [anonim]

  Pentru o butelie, pentru ca avea copii mai frumosii, pentru ca nevasta-sa facea cozonacii mai frumosi, pentru ca avea caprele mai sanatoase si uitea am ajuns la cei trei ciobaniei..... Neghiobia, domnule profesor, a fost intotdeauna de la Fanar incoace la rang de scop si obiectiv in viata. Nu, nu evreii/rusii pe tancuri cu stele rosii ne obligau sa turnam ce am vorbit cu prietenii sau colegii de munca. Nu ei ne obligau sa aplaudam ca ultimii trepadusi. Doar ideea ca poate "scot o butelie" sau "imi da si mie astia o camera sau un etaj mai jos". Si ca sa inchei, cred ca neghiobia de care am spus s-a perpetuat si in "tranzitia eterna in care este Romania". Obliga cineva sa fim asa de jos moral? Nu putem merge preoti sau profi de Romana in cele mai indepartate colturi unde se agata harta in cui?
 • 0 (0 voturi)    
  Lasa-ne... (Luni, 4 septembrie 2006, 12:41)

  G [anonim]

  Lasa-ne in pace, domnule moralist-paznic-la-oi......treaba dumitale e alta, nu sa ataci prin scrisorele nevinovate...nu ai dreptul sa critici atita vreme cit chiar tu ai fost un pupincurist al regimului odios....nu ne face sa ne schimbam parererea despre tine
 • 0 (0 voturi)    
  Respect si Ruga (Luni, 4 septembrie 2006, 14:36)

  Anca Butar [anonim]

  ...si pentru D-nul Liiceanu care numai de incorectitudine, lipsa de bun simt sau subiectivism nu poate fi acuzat.
  Trebuie sa operam cu doua diferentieri : "civili" care au avut vreo legatura cu Securitatea si MONAHI care au avut o asemenea legatura.
  Raportul monahului cu "lumea" este complet diferit de cel al oamenilor obisnuiti.Valorile la care un monah se raporteaza ar trebui sa il impiedice IREMEDIABIL in a avea vreun contact cu institutia de care vorbim. Explicatii de genul " pozitia in care ma aflam, profesia pe care o practicam sau conjunctura m-au obligat sa stabilesc un asemenea raport" sunt cat se poate de superflue si jenante, mai ales pentru un om al lui Dumnezeu.
  Corect apreciaza D-nul Liiceanu : ce te impiedica sa te retragi intr-o "pozitie" care sa nu te oblige la asa ceva ???!!! NIMIC ! Ba mai mult , nu numai ca nu exista nimic care sa te impiedice ci erai chiar obligat sa cauti o asemenea solutie in situatia in care doreai ca relatia ta cu divinitatea sa ramana corecta si sincera.
  Sa stiti ca am trait in acei ani-fiind decretel-stiu cum functiona "aparatul represiv" iar mama mea a fost una dintre persoanele care, in timpul facultatii a spus NU unei propuneri de colaborare cu securitatea.Refuzul ei nu a avut nici o repercusiune, atata timp cat a respectat "confidentialitatea intalnirii" . Veti spune ca un om obisnuit putea sa faca asta iar personalitatile nu.Nici aceasta pozitie nu poate fi argumentata-fara a mai dezvolta.
  Regret mult aceasta neputinta a parintelui Marchis pe care il stimez si ma rog ca Dumnezeu, in marea lui bunatate, sa il ierte - daca are nevoie de iertare si sa il ocroteasca in drumul lui spre mantuire.
  Inca odata, stima si respectul meu pentru D-nul Gabriel Liiceanu raman la fel de puternice si ii multumesc pentru faptul ca uneori ma ajuta sa salvez in proprii mei ochi statutul de "fiinta umana" si valori ca onoare, adevar si credinta.
 • 0 (0 voturi)    
  Sunteti jalnici... (Luni, 4 septembrie 2006, 14:57)

  Body [anonim]

  cum puteti sa spuneti ca pozitia lui liiceanu exagereaza? cu ce te deranjeaza atitudinea asta , d-le cu "moralist paznic la oi" in varful pixului? societatea asta romaneasca din care facem parte are nevoie sa fie curatata de scursuri, chiar daca pt asta trebuie sa fim extremi, daca nu in gesturi macar in vorbe. Preotii astia nenorociti, care in mod normal ar trebui sa fie niste repere morale, de corectitudine, se dovedesc a fi niste turanatori tembeli...cum poti tu, ca preot, sa spui...a..pai nu e grav, le-am facut rau strainilor, nu romanilor...suntem un neam de fanatici islamisti? suntem un neam de retardati? trebuie sa induram asemenea scuze idioate? atata timp cat nu se face ordine, o sa ne miram cum de e posibil ca atatia ani de zile sa fi zacut iun ceata asta post-comunista...
 • 0 (0 voturi)    
  cand filosofii tac, Liiceanu vorbeste (Luni, 4 septembrie 2006, 16:23)

  AliaX [anonim]

  pe Liiceanu nu-l iubesc nici proprii lui studenti, ar fi culmea sa il simpatizeze o natie intreaga...nu stiu de ce nu tace mai des, ar parea si el filosof...ceea ce nu e...cel mult un filosof de duminica, capabil sa fabrice din cand in cand cate o zeama lunga, fara substanta, dar plina de venin, cu care isi otraveste putinii snobi din jurul lui...si, mai mult ca sigur, ca in 1990, cand a udat batista pana m-a ingretosat, asuda si azi din greu cand coace asemenea jalnice dizertatii...cica preotul nu si-a ales bine pe cine sa toarne...deci, de turnat trebuia sa toarne, e chiar o virtute, dar crestineste ar fi sa-i torni pe securisti, nu pe musafiri...stie el sigur ca madam era o sfanta, venita pe plaiurile noastre sa faca turism si lobby ptr Romania...iar securistii, au luat-o in vizor de idioti ...deci, turnatoria la preoti e permisa, doar tinta e gresit aleasa, nu? unde ti-e logica discursului, mare profesor de filosofie? "Ca sa pot, preot fiind, sa-i fi spovedit pe altii"....poftim? nu-i cam mare tupeul pentru un ateu sa intre, fie si intr-un exercitiu de imaginatie, in rol de preot? "murdaria bagata de 16 ani sub covor se facuse atat de mare incat amenintam sa ne sufocam cu totii"...unde zice? sub covor? probabil Liiceanu sta cu nasul sub covor, noi, ceilalti, calcam pe el
 • 0 (0 voturi)    
  deshidem usha (Luni, 4 septembrie 2006, 16:23)

  grigore [anonim]

  Cel mai trist este faptul ca eu am devenit, de mult, reticent fata de toti cei care se perinda, sub diverse ipostaze de reprezentativi ai neamului, prin fata si prin mintea noastra a celor multi si fara nume.
  A r putea fi doar suspiciunea unui frustrat, insa, invariabil, confimarile au venit in timp.
  Sa fim atenti la ce se ascunde in spatele ushii!
 • 0 (0 voturi)    
  popor de tra-la-la ... (Luni, 4 septembrie 2006, 16:50)

  papagalilor [anonim]

  Bai - sunteti fraieri ...

  Popor de mamaligari lipsiti de coloana (pe de o parte e de inteles v-au batucit bine coloana astia 60 de ani de comunism).

  Ce nu pricepeti zapacitilor ?

  Chiar credeti ca Secu si-a facut datoria fata de tara idiotilor ?

  Pai unde sunt mah dasteptilor spionii inamici prinsi cu matza in sac pe teritoriul romanesc ? Unde ? Eu sincer nu am auzit de mai mult de 2... cam putin... si traiesc de ceva vreme pe aci.

  Bah - sunteti niste naivi !

  Astia nici macar nu mai au pe cine prinde - ne vand ei direct.

  Idioti mamaligari naivi si imbecili ce sunteti.

  Poporul roman e un popor simplu si in esenta prost gramada.

  De fapt il laudam cand ii zicem popor... dar cu speranta in suflet il numim inca asa.
 • 0 (0 voturi)    
  articol superb (Marţi, 5 septembrie 2006, 4:19)

  Ramona [anonim]

  Ma bucur ca mai sunt oameni ca domnul Liicianu in Romania. Sunt perfect de acord...nu este atat de important pe cine ai turnat...conteaza ca ai turnat...ca ai intrat in acel joc murdar facand (culmea) pe marele patriot.
  Din declaratiile facute pana acum de toti cei ce au turnat rezulta ca securistii erau "adevaratii patrioti ai neamului". Sa le multumim. Cu ei am putut dormi linistiti. Ei au vegheat la linistea si siguranta noastra. Unde am fi ajuns fara ei???
  Ceea ce este dureros si socant sunt comentariile facute la acest articol. Gandind astfel veti ramane in acelasi intuneric si promiscuitate. Deci nu mir ca Romania este acolo unde e...
 • 0 (0 voturi)    
  Apus fara glorie (Marţi, 5 septembrie 2006, 10:33)

  Ioana [anonim]

  "In urma iesirilor pe tema Mona Musca si Carol Sebastian, facuti tandari de corifei, instinctul lui Vantu a fost confirmat de pe acum in ceea ce priveste usurinta cu care poate fi transformata o buna parte a societatii civile in vasali obedienti.

  Personalitatile din cadrul ONG romanesti au esuat, de data aceasta. S-au dovedit incapabile a oferi raspunsuri calme, a reflecta asupra unor solutii chibzuite pentru ca lustratia sa poata surveni fara interventia manipulatoare a unor forte obscure. Vocile ridicate recent in salasul civic au adus izbitor cu gagaitul unor gaste burzuluite.

  Palatul lui Vantu va fi scena unui festin pe cinste, atunci cand orataniile bine indopate vor lua, in final, calea cuptorului. "

  Killing Me Softly
  Romania Libera, Tom Gallagher, 05 sep 2006
 • 0 (0 voturi)    
  venin (Marţi, 12 septembrie 2006, 10:32)

  publicitate cu orice ocazie [anonim]

  Este foarte interesant ca de cite ori apare o discutie Liiceanu este primul care se apuca sa arunce cu noroi. Am observat ca cele mai de success comentarii ale sale sint cele negativiste deconstructive cu orice pret si acuzatoare. Ma intreb cum are tupeul de a isi asuma rolul de judecator. Cit de etic se poate crede domnul Liiceanu -poate in viata profesionala pina la proba contrarie-ca in viata privata si-a inselat si prima si cea a doua sotie.
  Oare cite de genuine sint aceste iesiri polemice? Sau sint numai o cale de a-si face publicitate si vilva. Dupa parerea mea domul Liiceanu e un scriitor mediocru care incearca sa-si ascunda aceasta mediocritate prin vociferari veninoase . Pina cind se tot va intinde de subiecte de discurs ca: securitate, comunisti, etc. Devine penibil. Nu sint decit variatiuni pe aceasi tema.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by