Dobanzi mai mari si castiguri garantate. Asa suna cele mai recente oferte ale bancilor in materie de economisire. In ultima luna, nu mai putin de patru institutii de credit au anuntat ca majoreaza dobanzile la depozite promitand sa le mentina neschimbate pe toata durata contractului.

Este vorba de Alpha Bank, BCR, OTP si Romexterra. Alte institutii care au in portofoliu produse cu dobanzi fixe sunt Banca Transilvania, Raiffeisen, Banca Romaneasca, Unicredit si Volksbank.

In cazul conturilor cu dobanda variabila, exista riscul ca, daca azi ati depus bani la o dobanda de 6,5a, peste trei luni, daca inflatia scade, sa se reduca si castigul oferit de banca.

La depozitele cu dobanda fixa, aceasta ramane neschimbata pe toata durata contractului. Pe langa produsele cu dobanda fixa, cele patru banci au anuntat si majorari de dobanzi.

Miza: obiceiurile populatiei

Majorarile de dobanzi la depozite presupun un castig mai mare pentru cel care economiseste, insa si costuri mai mari pentru banci. Dobanda fixa la depozite este rentabila din punct de vedere al bancii in perioadele in care inflatia creste.

In cele de dezinflatie, clientul este cel avantajat, si nu banca. E adevarat ca si politica BNR - de majorare a dobanzii de interventie, de la 5,5% la finele anului trecut, la 8,75% in prezent, „subventioneaza” o parte din castigurile oferite de banci populatiei.

Insa se contureaza ca tendinta, in perioada urmatoare, ca bancile sa renunte la o parte din profituri pentru a recupera terenul pierdut in ultimul an si jumatate pe partea de depozite.

Fata de acum doi ani, dobanzile la depozite au ajuns la sub jumatate. Fapt ce a avut repercusiuni asupra atractivitatii economisirii.

De exemplu, in luna iunie 2006, dobanda medie la depozitele in lei pentru populatie a fost de 5,8%, in iunie 2005 - 6,9%, iar in iunie 2004 - 14,2%.

Efectele: ritmul de crestere al economiilor s-a injumatatit - de la 33% pe an, la sub 19% pe an, in timp ce la capitolul credite, sumele afisate in bilanturile bancilor se dubleaza de la an la an.

Bancile si-au schimbat dobanzile

Cele mai recente majorari de dobanzi au fost anuntate de Alpha Bank. Institutia ofera dobanzi intre 6,25% la depozitele pe o luna si 7,25% la cele pe un an. La OTP, castigurile sunt similare, cu mentiunea ca, in cazul depozitelor pe un an, dobanzile ajung la 7,5%.

Integral in EVZ