Salariul mediu net al romanilor a crescut usor in luna iulie a acestui an, cu 0,8%, atingand valoarea de 842 lei, potrivit datelor prezentate marti de Institutul National de Statistica (INS). In luna iunie a acestui an, castigul salarial crescuse cu doar 0,2% fata de luna anerioara.

Cresteri salariale de peste 10% au avut loc in activitati precum fabricarea produselor din tutun, industria de aparatura si instrumente medicale, de precizie, optice si fotografice, precum si in activitatea de asigurari.

Potrivit INS, cresteri salariale cuprinse intre 5% si 10% s-au inregistrat in activitatile de silvicultura, exploatare forestiera si servicii anexe, industria constructiilor metalice si a produselor din metal, industria mijloacelor de transport rutier, transporturi pe apa, posta si telecomunicatii.

Ca urmare a acordarii primelor in luna anterioara sau a realizarii unei productii mai mici, salariul mediu net a inregistrat in anumite activitati valori mai mici comparativ cu luna anterioara a acestui an.

Astfel, in luna iulie castigul salarial mediu net a scazut in industria miniera, industria metalurgica, industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicatii, productia de mobilier si alte activitati industriale, transporturi aeriene, activitati de posta si curier, intermedieri financiare, invatamant, sanatate si asistenta sociala.

La sfarsitul lunii iulie, numarul salariatilor a depasit 4,617 milioane persoane, in unitatile cu 4 salariati si peste, cu 5.200 persoane mai mult decat in luna anterioara a anului curent. Cresteri semnificative s-au inregistrat in activitatile de agricultura, vanatoare si servicii anexe, constructii, hoteluri si restaurante, posta si telecomunicatii.