• 1. ***
    Nicolae Margineanu. Un psiholog in temnitele comuniste

    Documente preluate din arhiva CNSAS
    Editie ingrijita de Cristina Anisescu
    Prefata de Adrian Neculau
    Colectie: Document

    Profesorul Nicolae Margineanu a fost unul dintre reprezentantii importanti ai scolii romanesti de psihologie in perioada interbelica si de dupa razboi, in pofida celor 16 ani de detentie comunista.

    Sint prezentate activitatea sa in cadrul asociatiilor Amicii Americii si Romano-Americana din Ardeal in perioada 1945-1947, declaratii si interogatorii semnate de el in timpul anchetelor din beciurile Sigurantei, ulterior ale Securitatii, si procesul Marii Finante (27 octombrie-2 noiembrie 1948), in urma caruia a fost condamnat la 25 de ani de munca silnica.

    De asemenea, volumul cuprinde o biografie a fratelui sau, Petru, ucis de Securitate, marturii si documente din arhiva CNSAS privind consecintele condamnarii politice si metodele represive utilizate de Securitate asupra sotiei si copiilor lui Nicolae Margineanu.

    Sint documente cutremuratoare, menite sa completeze informatiile despre modul cum un regim cu porniri criminale a actionat impotriva acelor intelectuali care au refuzat sa colaboreze cu reprezentantii sai.

    Din cuprins:
    Nicolae Margineanu, un model de performanta profesionala si umana • Nicolae Margineanu si psihologia suferintei in temnitele comuniste. Textele detentiei • Din documentele rezistentei anticomuniste. Petru si Eugen Margineanu • Al doilea cerc al suferintei. Familia profesorului Margineanu: metamorfozele supravietuirii • Documente-facsimil si fotografii

    Cristina Anisescu, licentiata in psiho-sociologie a Universitatii Bucuresti (1996), a urmat cursuri academice postuniversitare de „Comunicare si Relatii Publice” ale S.N.S.P.A.

    („David Ogilvy”), Bucuresti (2004); cursurile de masterat „Psihoterapii Psihanalitice” ale Facultatii de Psihologie-Sociologie-Stiinte Politice din cadrul Universitatii „Hyperion” din Bucuresti (2006); cursurile de masterat „Strengthering European Psychotherapy trough Innovative Methods and Unification of Standards (DEEP)”, sub patronajul

    Universitatii Sheffield, UK si al Federatiei Romane de Psihoterapie (2006). A publicat numeroase studii si cercetari. In prezent, este consilier superior al Directiei Cercetare din cadrul Consiliului National Pentru Studierea Arhivelor Securitatii.


  • 2. Italo Svevo
    Constiinta lui Zeno

    Traducere din limba italiana si note de Constanta Tanasescu
    Postfata de Bogdan-Alexandru Stanescu
    Colectie: Biblioteca Polirom

    Romanul, considerat de James Joyce o capodopera si primind girul entuziast al lui Eugenio Montale, a avut un rol hotaritor in reconsiderarea pozitiei lui Svevo in peisajul cultural italian si european.

    Contemporan cu marile opere ale modernitatii literare (In cautarea timpului pierdut, Ulise, Muntele vrajit), el prezinta, sub forma unei relatari simultan mistificatoare si demistificatoare, in care insuficienta si excesul coexista, iar tragismul este minat de o ironie necrutatoare, tribulatiile unui protagonist din familia (anti)eroilor lui Kafka si Musil, chinuit de sentimente si dorinte

    contradictorii, prada unei inertii fara scapare (pe care incearca sa o compenseze prin construirea unui esafodaj elaborat de explicatii si justificari), suferind in permanenta de boli inchipuite, de vini imaginare si de o incapacitate cronica de a-si respecta hotaririle sau promisiunile.

    Italo Svevo (1861-1928), pe numele sau adevarat Ettore Schmitz, s-a nascut la Trieste si a debutat ca scriitor in 1880. Romanele sale au aparut mai intii in foileton, in cele mai importante ziare locale.

    Desi cartile sale nu s-au bucurat de o larga apreciere in epoca, in ciuda extremei lor originalitati si a indiscutabilei calitati literare, Svevo este considerat astazi unul dintre cei mai importanti prozatori italieni.

    Pasionat de psihanaliza, consacra o mare parte a operei sale analizei efectelor psihologice ale bolii, imbatrinirii si mortii, precum si sentimentului de inadecvare la necesitatile si constringerile sociale. Pe linga romane (O viata, 1892; Senilitate, 1898; Constiinta lui Zeno, 1923), a mai scris numeroase nuvele, texte autobiografice si o piesa de teatru.

    Este, de asemenea, autorul unei corespondente deosebit de bogate si de interesante.


  • 3. Gustave Flaubert
    Doamna Bovary

    Traducere din limba franceza si note de D.T. Sarafoff
    Editie ingrijita si prefata de Ioan Panzaru
    Colectie: Biblioteca Polirom

    „Artistul trebuie sa fie in opera sa ca si divinitatea in creatie, invizibil si atotputernic; sa fie pretutindeni simtit, insa nicaieri vazut.” (Gustave Flaubert)
    Dupa publicarea primelor fragmente din roman, Ministerul Public formuleaza la adresa autorului acuza de „ultragiere a moravurilor publice si religioase”. Desi Flaubert a fost in cele din urma achitat, procesul a trecut in domeniul esteticii, in presa, in fata opiniei publice, romanul devenind un termen major de referinta in aprecierea reinnoirii literaturii realiste post-balzaciene.

    Editia de fata propune o noua traducere, menita sa reflecte intru totul spiritul flaubertian.

    Gustave Flaubert este unul dintre cei mai importanti scriitori francezi. Influenta sa asupra literaturii se resimte si astazi. La Editura Polirom, de acelasi autor a mai aparut volumul Trei povestiri (2004).


  • 4. Gh.N. Vasilache
    Ghid ortografic si ortoepic al limbii romane

    Exercitii, teste si solutii
    Editia a II-a revazuta si adaugita

    Lucrarea a fost revazuta si adaugita pentru a fi in acord cu modificarile prevazute de noul DOOM si cu normele lingvistice si literare actuale, fiind foarte utila celor care vor sa se exprime corect, precum si celor ce doresc sa-si testeze cunostintele de limba romana.

    Bine sistematizata si clara, cartea contine notiuni teoretice, exercitii si teste pentru consolidarea si verificarea cunostintelor, rezolvari, iar la final, indexuri cu modificarile suferite de unele cuvinte, conform noului Dictionar ortografic, ortoepic si morfologic al limbii romane.

    Din cuprins:
    Fonetica si problemele de ortografie si ortoepie • Formarea cuvintelor si problemele de ortografie si de ortoepie • Flexiunea si problemele de ortografie si ortoepie • Scrierea cu initiala majuscula sau minuscula • Scrierea cu cratima si cu apostrof • Exercitii si teste • Solutii • Indexuri de cuvinte

    Gh.N. Vasilache este profesor de limba si literatura romana, gradul didactic I. Semneaza numeroase articole in Tribuna invatamintului si Limba si literatura romana. A fost membru in Comisia Nationala de Limba si Literatura Romana (1999-2004).

    Pentru merite deosebite in activitatea didactica si stiintifica, a fost distins cu Ordinul „Meritul pentru invatamint”, clasa Cavaler (2004), si i s-a acordat diploma „Gheorghe Lazar, clasa I” (2005). De acelasi autor: Probleme teoretice si practice de ortografie in invatamantul preuniversitar, 1993; Ortografia limbii romane. Probleme teoretice si practice, 1996.

    La Editura Polirom a publicat Stiti sa scrieti corect? Indrumar ortografic si ortoepic al limbii romane, ed. I, 1999.


  • 5. Nicolas Gueguen
    Psihologia consumatorului

    Factorii care ne influenteaza comportamentul de consum
    Traducere de Marius Roman
    Colectie: Cariera. Succes. Performante

    Cum puteti fi determinat sa zaboviti mai mult intr-un supermarket? De ce cumparati un anumit sortiment de vin? De ce culorile vii si calde stimuleaza consumul? Stiati ca muzica ritmata creste viteza de deplasare a clientilor intr-un magazin? De ce cumparind un produs aflat la oferta aveti impresia ca sinteti mai inteligent? Comportamentele noastre de cumparare sint direct influentate sau induse

    de factori cognitivi si afectivi extrem de usor de manipulat. Consumatorul interpreteaza informatiile, resimte anumite emotii, se implica in interactiuni sociale particulare. O suta de experimente efectuate in laborator sau pe teren dezvaluie, in cele trei parti ale volumului, diferite modalitati si tehnici de influentare a comportamentului de consum, usor de pus in practica si necostisitoare.

    Din cuprins:
    Perceperea informatiei si comportamentul de cumparare: capcane, distorsionari si limite in procesarea informatiei • Simturile si comportamentul cumparatorului: psihologia ambiantei • Puterea vinzatorilor si influentarea clientilor

    Nicolas Gueguen este inginer IT, doctor in psihologie cognitiva, profesor-cercetator la Facultatea de Psihologie Sociala si Cognitiva a Universitatii Bretagne-Sud si director al laboratorului de cercetare GRESICO. A mai publicat Psychologie de la manipulation et de la soumission (Dunod, 2004), in curs de aparitie la Editura Polirom.