Comisia Europeana ar putea recomanda aderarea Bulgariei la UE la 1 ianuarie 2007, cu clauze de salvgardare, sau ar putea propune amanarea aderarii pana in 2008, sustin surse comunitare citate de AFP.

Aderarea Bulgariei la Uniunea Europeana la 1 ianuarie 2007 s-ar putea face cu anumite clauze care ar putea exclude Bulgaria din politicile comunitare in sectoarele in care nu este suficient pregatita.

"Nu a fost luata deocamdata nici o decizie", a adaugat sursa citata, cu doar trei saptamani inainte de recomandarea Comisiei Europene privind aderarea Bulgariei si a Romaniei la UE.

"Discutiile sunt in desfasurare" privind impunerea de clauze de salvgardare, care nu au fost folosite pana in prezent, chiar daca au fost si in tratatele de aderare ale tarilor care au intrat in Uniune in 2004.

Conform unor surse citate de Financial Times, premierul bulgar, Serghei Stanisev, va fi avertizat, in cursul intalnirii de marti seara cu reprezentantii Comisiei, in legatura cu posibila activare a acestor clauze.

Potrivit unui inalt oficial european, citat de cotidianul britanic, clauzele de salvgardare ar fi "masurile cele mai severe impuse vreodata".