Perspectivele favorabile privind aderarea Romaniei la UE au determinat agentia de evaluare financiara Standard&Poor’s sa imbunatateasca perspective ratingului de tara a Romaniei de la “stabila” la “pozitiva”. In luarea acestei decizii au contat foarte mult evolutiile economice si institutionale favorabile inregistrate de tara noastra.

S&P a reafirmat totodata calificativele pentru datoriile in valuta si lei pe termen lung la “BBB-“ si respectiv la “A-3” pentru imprumuturile in valuta si moneda locala pe termen scurt.

“Aderarea la Uniunea Europeana, ce va avea loc probabil la 1 ianuarie, va sustine ratingurile, pe baza reformelor desfasurate pina in prezent si va oferi un cadru pentru dezvoltarea continua a economiilor, investitiilor si prin modernizare institutionala”, spune intr-un comunicat Remy Salters, analist la S&P.

”Estimam ca pe baza dinamicii investitiilor, Produsul Intern Brut va avea pe termen scurt o crestere cuprinsa intre 5 si 5.5 %, ceea ce va duce la cresterea veniturilor pe cap de locuitor la peste 9.000 de dolari pana la sfarsitul anului 2010.

Conform S&P, in pofida unor eventuale intarzieri in absorbtia de fonduri europene, statutul de membru al UE va determina majorarea cheltuielilor incepand cu 2007. In consecinta, deficitul bugetar in Romania s-ar putea ridica la 2-3% din PIB, fata de 0,8% din PIB in 2005, ceea ce se va reflecta, pe termen mediu, in cresterea moderata a datoriei publice.

Datoria publica a fost de 20% din PIB, in anul 2005, fata de media de 45% din PIB inregistrata pentru statele cu ratingul "BBB". Analistii S&P considera ca pana in 2010 datoria nu va depasi 25% din PIB.

Deficitul de cont curent, estimat pentru acest an la circa 10% din PIB, nu se va reduce semnificativ pina in 2010, majorand expunerea fata de riscurile de refinantare, in cazul unor iesiri masive de capitaluri.

Pe de alta parte, investitiile straine directe vor atenua cresterea datoriei externe in urmatoarea perioada Deteriorarea deficitului de cont current a fost insotita de o explozie a consumului intern si a cererii de credite.

Intre 2002-2005, cresterea anuala medie a creditelor a fost de 51%, fata de o medie de 12% in statele cu rating "BBB". Desi evolutia este conforma cu gradul redus de intermediere financiara din Romania, este necesara o monitorizare atenta, considera analistii S&P.

Desi aderarea Romaniei la UE ar putea fi aminata cu un an, acest lucru nu este insa probabil si, in plus, nici nu ar influenta ratingul de tara sau perspectiva acestuia.

“Ne asteptam ca autoritatile romane sa ia toate masurile necesare pentru a contrabalansa efectele unui deficit de cont curent ridicat ca si ale cresterii creditarii, fara a pune insa presiuni suplimentare asupra politcii monetare”, mai considera Remy Salters.

“Esecul in controlarea eficienta a vulnerabilitatilor cauzate de persistenta dezechilibrelor externe ar putea, insa, sa duca la revizuirea in sens negativ a perspectivei ".