Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a declarat marti in cadrul unei conferinte de presa ca este greu si prematur de spus la acest moment care din domeniile problematice va atrage clauze sectoriale.

Desi raportul din septembrie e posibil sa arate ca Romania mai are probleme, Boagiu aminteste ca activarea unor eventuale clauze sectoriale se va face la finele acestui an, la propunerea Comisiei Europene, cu consultarea statelor membre.

Declaratia a fost facuta in contextul in care in presa internationala se vorbeste de aplicarea unor conditii aspre Romaniei si Bulgariei la momentul aderarii in Uniunea Europeana.

Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu va participa miercuri, 6 septembrie, la Bruxelles la reuniunea cu oficialii europeni, pentru a prezenta ultimele progrese inregistrate de tara noastra in pregatirea pentru aderare. Intalnirea, crede Boagiu, nu va fi lipsita de emotii.

Boagiu recunoaste ca se va prezenta cu „o semi-bila neagra”, respectiv legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate care a ramas inca neindeplinita.

“Vom analiza fiecare masura asa cum a fost ea realizata pana acum, fie ca discutam de cele trei stegulete din agricultura, fie ca discutam de steguletul rosu de la interoperabilitatea sistemelor fiscale, fie ca discutam despre celelalte masuri care nu erau cu stegulet rosu dar pe care noi le-am mentinut in monitorizare pentru continuarea reformelor respectiv lupta impotriva coruptiei si

reforma sistemului judiciar si nu in ultimul rand asigurarea obligatorie a autoturismelor”, a declarat marti ministrul.

Ministrul este de parere ca la acest moment este greu de precizat daca vom avea sau nu clauze tehnice in anumite domenii asa cum este dificil de stiut care vor fi respectivele domenii.

“E greu de zis acum care dintre cele patru masuri ar putea atrage sau va atrage o asemenea clauza si este si prematur, pentru ca Raportul va fi elaborat in data de 26 septembrie dar prevederile din Tratat vizeaza pregatirea Romaniei pana la sfarsitul acestui an.

Deci daca gandim in termeni legali, Raportul ar putea sa mentioneze eventuale clauze sectoriale, ce ar putea fi activate, daca pana la data aderarii Romania nu este pregatita, activarea lor urmand sa se faca la finele anului, la propunerea Comisiei, cu consultarea statelor membre”, a spus Boagiu.

”Obiectivul este sa beneficiem din plin de statutul de membru UE la 1 ianuarie 2007”

Daca data aderarii pare tot mai sigur ca va fi 1 ianuarie 2007 si tot mai putine voci europene se mai gandesc la amanarea cu un an a aderarii celor doua tari, din ce in ce mai multe intrebari se ridica in legatura cu asa numitele clauze tehnice care ar putea fi activate in domeniile cu “restante” si care ar putea priva statul respectiv de statutul de “membru plin” al Uniunii Europene.

Pe scurt, atat Romania cat si Bulgaria ar putea primi mai putini bani de la UE dar ar putea avea si restrictii juridice de genul nerecunoasterii hotararilor instantelor judecatoresti ale tarii respective in statele membre UE.

“Obiectivul nostru este aderarea la 1 ianuarie 2007 cu cat mai putine masuri care sa ramana in implemenatre. Sa nu uitam ca nu avem in acest moment nici o masura care sa poata declansa activarea clauzei de amanare. Cele care au ramas sunt masuri tehnice iar obiectivul nostru e sa beneficiem din plin de statutul de stat membru al UE”, a declarat marti Boagiu.

Cel mai probabil decizia activarii unor eventuale clauze sectoriale se va lua in cadrul intrunirii Consiliului European de iarna.

”CSM are un deficit de imagine”

Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, crede ca nerecunoasterea deciziilor curtilor romanesti pe teritoriul statelor membre se va aplica numai in cazul in care sarcinile asumate nu au fost indeplinite.

Boagiu este optimista in aceasta privinta dar recunoaste ca mai sunt probleme in justitie si ca activitatea Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va trebui imbunatatita in perioada urmatoare.

“Din punctul meu de vedere, da, CSM-ul are un deficit de imagine si activitatea lui trebuie imbunatatita in perioada urmatoare. Ar trebui sa convinga pentru a fi foate precisa ca-si face treaba si pentru a nu mai lasa echivoc in anumite actiuni pe care judecatorii, procurorii le intreprind.

Oricum, clauza a iesit din zona rosie, a ramas in zona de monitorizare si sper ca pana la sfarsitul anului Romania sa aduca noi dovezi in ceea ce priveste reforma sistemului judiciar si lupta impotriva coruptiei”, a mentionat Boagiu.

”Parlamentul nostru este particular in anumite momente”

Referitor la legea privind infiintarea Agentiei Nationale de Integritate (ANI) care a ramas inca neadoptata, ministrul s-a mai linistit pentru ca proiectul de lege a ajuns in dezbaterea parlamentara, dar recunoaste ca parlamentul roman “este particular in anumite momente”.

“ANI e o semi-bila neagra pentru ca proiectul a fost adoptat de catre Guvern iar acum se afla in dezbatere parlamentara. Parlamentul vrea o dezbatere aprofundata si nu putem refuza acest drept. Legea va fi adoptata dar in acelasi timp nu poti sa ceri lipsa de dezbatere. Oricum stim ca Parlamentul nostru e particular in anumite momente, isi ia momente de respiro..

Am mai avut situatii de genul acesta. In orice caz, proiectul acesta ni l-am asumat noi, nu ne-a fost cerut. Dintre cele patru pe care le-am avut pe continuarea luptei impotriva coruptiei este singurul ramas neadoptat de catre Parlament”, a evidentiat Boagiu.