Dosariada a luat fata la tot ce era considerat foarte important din dorinta expresa a unora de a transforma deconspirarile in scandal politic. Actiunea CNSAS nu mai reprezinta in mintea multora decat un motiv de rafuiala. Puterea se lupta cu ea insasi, in timp ce opozitia, si nu numai, nu mai are liniste pana cand nu-l vede pe presedinte coborand in baston Dealul Cotroceniului.

Reforma este cantata pe la cursurile scolilor de vara de politicieni plictisiti, iar de coruptie se mai vorbeste doar atunci cand un demnitar este prins ca a luat mita. Daca nu aparea arestarea prefectului liberal din Iasi, inchis 29 de zile, atentia inaltilor demnitari ar fi avut un singur scop: razboiul cu CNSAS.

Din ceea ce vad si aud, nu prea mai sunt semne ca eradicarea coruptiei mai intereseaza Cancelaria de la Bucuresti. Sloganul "Fii drept, nu corupe" a capatat noi valente, altele decat cele la care facea referire ministrul Monica Macovei la inaugurarea Palatului de Justitie. Din acest motiv nu pot sa fiu de acord cu cei care vorbesc de coruptie la timpul trecut.

Au fost facuti niste pasi inainte mai ales dupa caderea PSD de la putere, insa pana la disparitia spagii ca fenomen social este cale lunga. Sunt dosare grele de coruptie inca nefinalizate, sunt destui politicieni implicati in afaceri dubioase, ca sa nu mai vorbesc de conducatori de institutii inhaitati cu infractori acuzati si de terorism, ajutati sa zboare peste frontiera.

Actiunea de deconspirare nu avea cum sa fie amendata de asemenea cadre. Dimpotriva, au sustinut-o din plin pentru ca stiau ca numai in acest mod pot abate atentia autoritatilor de la prioritatile de rezolvarea carora depinde aderarea la UE.

Cu exceptia ministrului Justitiei, ramas cam singur sa se lupte cu tentaculele coruptiei, toti ceilalti oameni politici, fie ei si independenti, au preferat fie sa se balacareasca intre ei pentru suprematie in Alianta, fie sa participe la incercarea de igienizare a propriului partid in urma verdictelor date de Colegiu cu privire la colaborarea unor parlamentari cu fosta Securitate.

Nu emit pretentii de la liderii PSD. Mircea Geoana are acum alte probleme pe cap. De orice poate vorbi seful social-democratilor, dar nu si de coruptie. Avea prilejul sa arate macar cu ocazia demisiei din partid a lui DIP ca lupta pentru moralitate. N-a facut-o. Doar nu era fraier sa se puna rau cu cotoii din partid vorbind despre mortul din propria casa.

Vasile Dancu, uns vicelider de grup senatorial, ar avea din nou motiv sa spuna ca Geoana este moale ca presedinte in incercarea de schimbare a imaginii PSD.

Un mare semn de intrebare, cand vine vorba de coruptie, este pus insa in dreptul guvernantilor portocalii. Din ultimele constatari reiese ca liberalii si democratii s-au cam culcat pe o ureche, prima lor grija fiind castigarea suprematiei la nivelul Aliantei.

Nu cred ca se va ajunge la o curatenie reala facand haz de necaz pe tema politicienilor dati in gat de CNSAS, in detrimentul efortului de eradicare a flagelului numit coruptie. Pe alegator nu-l intereseaza certurile, nu la o zacusca politica de toamna a vrut sa se ajunga. Pe limbarita unora din PNL si PD nu da doi bani. S-a saturat de catavenci. Nu cu flecareli se intra in familia europeana.

Cu putine exceptii, remarc cu tristete o alunecare spre teoria chibritului in conditiile in care se petrec fapte grave de coruptie la nivelul unor institutii guvernamentale. In loc sa-si puna palma pe gura de rusine, politicienii Aliantei se scalambaie prin discoteci, nu inainte de a agita focul scandalului prin discursuri alergice tinute la asa-zise scoli de vara.

Nu este rau ca sunt sanctionati dur politicienii turnatori cu angajament la Securitate. De ce nu si cei care au mintit in declaratiile de avere sau demnitarii corupti dovediti ca au primit mita la greu? Este dezagreabil sa vezi cum spagarii vorbesc despre moralitate.