Centrul de Analize si Investigatii Sociologice CIVIS a dat publicitatii, miercuri, un studiu, referitor la perceptia pe care au romanii asupra fenomenului dosariadei. Intrebati daca, odata cu deconspirarea colaboratorilor fostei securitati, in Romania “se va trai in mai mult adevar”, 49% dintre cei intervievati au raspuns nu, 36% au raspuns afirmativ iar 15% au declarat ca nu stiu.

La intrebarea cat de interesati sunteti de fenomenul desecretizarii dosarelor fostei Securitati, 33% dintre cei chestionati au raspuns ca sunt interesati, 14% foarte interesati, 29% nu sunt prea interesati iar 18% nu sunt interesati deloc.

In ceea ce priveste cazul Mona Musca, 36% dintre respondenti considera destul de grav faptul ca a ascuns colaborarea cu Securitatea, 28% il considera foarte grav iar 23% un lucru normal.

La o alta intrebare, legata de destinul politic al Monei Musca, 53% dintre cei intervievati au raspuns ca ar trebui sa cedeze locul unui nou deputat PNL iar 29% ca ar trebui sa ramana in Parlament in calitate de deputat independent.

Un alt aspect vizat de studiu a fost cel referitor la increderea pe care o au romanii in ConsiliulNational de Studiere a Arhivelor Securitatii (CNSAS). 37% au raspuns ca au oarecare incredere,33% nu prea au incredere iar 16% ca nu au incredere deloc.

La intrebarea cat de profesinista li se pare abordarea problemei desecretizarii dosarelor Securitatii de catre mass media, 48% dintre cei intervievati o considera partial profesionista, 21% neprofesionista, 16% neprofesionista iar 15% spun ca nu stiu.

Studiul a fost realizat, in perioada24-30 august 2006, pe un esantion de 1103 persoane selectate din 73 de localitati din toate judetele si are o eroare de ± 3,0 %.