Guvernul a aprobat, miercuri, modificarile propuse de Ministerul Justitiei privind noul Cod de procedura penala. in sensul unei supravegheri mai stricte a persoanelor care sunt eliberate conditionat sau pe cautiune.

Ce aduce in plus noul Cod de procedura penala

Prima modificare a actului normativ se refera la persoanele care nu pot fi tratate in spitalul penitenciarului. Astfel, detinutii vor putea fi spitalizati in unitatile Ministerului Sanatatii, insa numai sub paza permanenta.

O alta schimbare se refera la faptul ca judecatorii ii vor putea elibera pe cei care au interdictie de parasire a tarii doar dupa ce prezinta Politiei o schema de supraveghere a acestora. In plus, acestia vor putea fi obligati sa poarte bratari de supraveghere electronice. Acestea functioneaza dupa sistemul GPS, astfel incat Politia sa stie in orice moment unde se afla persoana respectiva.

Ministrul Justitei Monica Macovei a declarat ca aceste bratari electronice vor duce la scaderea aresturilor preventive.

Sistemul de supraveghere electronica va fi gestionat de Ministerul administratiei si internelor si va costa, dupa primele estimari, in jur de 100 de mii de euro.

Monica Macovei a facut aceste aprecieri la o conferinta de presa transmisa in direct de Realitatea TV si Antena 3.

Potrivit noului Cod de procedura penala, procurorii sefi nu mai avizeaza rechizitoriile intocmite de subalternii lor, eliminandu-se astfel o eventuala ingerinta in actul de justitie.

De asemenea, articolul 148 care se refera la conditiile si cazul in care se dispune arestarea inculpatului a fost pus de acord cu articolul 5 din Conventia Europeana pentru Apararea Drepturilor Omului, restrangand posibilitatea magistratului de a lua aceasta masura.

Noul Cod prevede posibilitatea ca judecatorul, respingand propunerea de arestare preventiva, sa dispuna luarea masurii de interdictie de parasire a tarii sau localitatii, atunci cand sunt intrunite conditiile legale.

Pentru sporirea garantiilor in materia libertatii individuale se prevede ca atunci cand este luata masura arestarii preventive, incheierea sa precizeze motivele care determina aceasta masura. Si articolele privind desfasurarea urmaririi penale cu invinuitul sau inculpatul sub supraveghere medicala prevad o limita maxima.

Noul Cod de Procedura Penala mai prevede si posibilitatea desemnarii unui aparator din oficiu pentru partea vatamata sau partea civila si in cursul urmaririi penale.