Totul a inceput cand saptamanalul italian "L'espresso" a publicat un reportaj realizat de Fabrizio Gatti, in care acesta denunta conditiile inumane in care traiesc imigrantii si cum acestia sunt tratati ca niste sclavi de catre amgajatorii lor.

Fenomenul "caporalilor" care conduc fermele, unde mii de imigranti lucreaza la negru in conditii inumane, a scapat de sub control.

Pentru fiecare grup de imigranti exista cate un astfel de "caporal", care ii supravegheaza si se ocupa de plata orelor de munca. Tot ei se ocupa si de recrutare si ii vaneaza la propriu pe imigrantii care fug.

"Caporalii" sunt inarmati cu bate si rangi pentru a-i reduce imediat la tacere pe muncitorii care protesteaza. Acestia au legaturi cu Mafia si nu se tem de absolut nimic. Patronii care au nevoie de forta de munca ii contacteaza pe "caporali" si acestia aduna o echipa de imigranti in cateva ore.

In Foggia, regiunea din Puglia, unde a fost realizat reportajul lui Gatti, legea o face "caporalul" Asis, un tunisian care traieste in concubinaj cu o italianca. Acesta are drept de viata si de moarte asupra imigrantilor. Detine "robinetul" de la singura sursa de apa din zona si, cu toate ca apa e poluata, el o vinde imigrantilor.

De asemenea, Asis este si proprietarul unui magazin si ii obliga pe muncitori sa cumpere produse la preturi astronomice. Un roman de 22 de ani, sosit de numai patru zile in Foggia si care lucra pentru Asis, a cumparat produse de la alt magazin. Tunisianul l-a vazut si a trimis doi oameni sa-l pedepseasca. De atunci, tanarul nu a mai fost vazut.

Reactii

Autoritatile italiene s-au sesizat imediat dupa aparitia articolului despre "Sclavii din Puglia" si au efectuat controale la fermele mentionate in articolul din "L'espresso". Ministrul italian de interne, Giuliano Amato, a cerut un raport complet asupra situatiei imigrantilor din Foggia.

Politia din Foggia a interogat, luni, 12 suspecti in legatura cu dezvaluirile lui Gatti, potrivit ANSA. Un ofiter cu rang inalt din politia locala a declarat ca unele dintre incidentele relatate de ziarist au fost deja aduse in atentia politiei.

Integral in EVZ