Bild a titrat: "Schumacher se retrage!", iar Renault anunta ca anul viitor va miza pe Fisichella si pe debutantul Kovalainen. Semn clar ca jurnalistii germani stiu ca duminica putem asista la despartirea de F1 a celui mai titrat pilot din toate timpurile. Evenimentele de ieri sustin ideea ca, din 2007, Ferrari va miza pe Kimi si Massa.

In primavara, cind lucrurile mergeau prost pentru Michael, probabil ca atit germanul, cit si numerosii sai fani isi spuneau ca a sosit momentul ca recordmanul alltime al F1 sa spuna adio competit iei.

Lucrurile nu s-au schimbat nici cind Schumi a inceput o furibunda cursa de urmarire a lui Alonso, gratie masinii revizuite, dar si a sprijinului lui Mosley si Ecclestone, care i-au pus bete in roate rivalului. Inca un triumf reprezenta prilejul ideal pentru retragere.

Exista, totusi, si posibilitatea ca germanul sa continue dupa ce a simtit din nou gustul dulce al victoriei. Dovada ca le-a si cerut celor de la Ferrari sa-i dea voie sa amine momentul anuntului privind viitorul sau.

Se pare insa ca de data aceasta Luca di Montezemolo si Ecclestone, cei care sint tot mai apropiati dupa ce au pus cu botul pe labe marii constructori implicat i in F1, au decis ca este cazul ca lucrurile sa se limpezeasca rapid. Mai ales ca de decizia lui Michael depindea tabloul echipelor pentru urmatorii ani.

Ferrari l-a presat pe german sa ia o decizie pina la Monza, iar acesta a aratat ca, la 37 de ani, coboara in rindul muritorilor. A avut doua sanse in Ungaria (penalizarea lui Alonso din antrenamente si abandonul acestuia) si le-a dat cu piciorul, adunind un singur punct ca urmare a descalifica rii lui Kubica.

Apoi, in Turcia, a ratat pe mina lui, cu o iesire in decor, depasirea lui Alonso la boxe. Una care, dupa cum spunea si Barrichello, era sinonima cu victoria, pentru ca Massa urma sa ii ofere succesul pe tava.

Ecclestone a adus aminte de faptul ca a prezis retragerea campionului si a spus ca Formula 1 va supravietui fara el, asa cum s-a intimplat si dupa tragedia cu Senna. Briatore a tinut isonul si a spus ca el crede ca Michael se va retrage, Monza urmind sa fie scena unor anunturi importante.

Si cind oamenii care l-au propulsat pe Schumi in F1 si in fruntea ierarhiilor spun asta, nu mai prea este loc de indoiala. Ieri, am mai avut parte de inca doua semne. Bild a titrat: "Schumi se retrage".

Ba a dat si detalii privind anuntul: la conferinta de presa de dupa cursa, daca este pe podium, sau spre seara, la standul Ferrari. Germanul si oamenii din preajma sa n-au reactionat, anuntind doar ca nu sufla o vorba pina dupa cursa.

Mutari strategice

Recent, Flavio Briatore, directorul general al echipei, anunta ca ramine in F1 pina in 2008 si ca perechea Renault urmeaza sa fie anul viitor Giancarlo Fisichella - Heikki Kovalainen. Oficial. Kovalainen, in virsta de 24 de ani, este al treilea pilot al echipei, el aflindu-se la Renault F1 Team din 2004. In 2005, el a fost vicecampion la GP2 Series.

Va vine sa credeti ca francezii preferau un debutant in locul lui Raikkonen? Greu de crezut. Ramine doar varianta ca plecarea lui Schumacher este certa si ca duminica, dupa anuntul retragerii sale, urmeaza sa fie confirmata sosirea in echipa a finlandezului. Daca asa stau lucrurile sau vom asista la o lovitura de teatru, vom afla peste numai trei zile.

Autor: Razvan Codorean