Grupul energetic italian Enel, prezent si pe piata din Romania, si-a anuntat intentiile de a intra pe piata energetica a Turciei prin particfiparea la licitatia ce vizeaza privatizarea a trei societati de distriburtie a energiei electrice.

"Cu siguranta suntem interesati de piata Turciei", a declarat Fluvio Conti, director executiv al Enel.

Potrivit Reuters cele trei companii de distributie activeaza in partea orientala a Istanbului, in Ankara si intr-un alt oras situat in regiunea dintre cele doua.

La inceputul lunii iunie, Enel a fost desemnata castigatoarea procesului de privatizare a companiei Electrica Muntenia Sud, in urma incheierii procesului de evaluare a ofertelor angajante imbunatatite, depuse de catre CEZ a.s (Republica Ceha), ENEL S.p.A. (Italia), Gaz de France International (Franta), IBERDROLA S.A. (Spania) si RWE Energy AG (Germania).

Pretul oferit de Enel S.p.A. pentru preluarea pachetului de 67,5% din actiunile Electrica Muntenia Sud a fost de 820,099 milioane euro, rezultand un pret pe actiune de 41,28 euro.

In luna aprilie 2005, Enel a preluat Electrica Banat si Electrica Dobrogea intr-o tranbzactie considerate la data aceea ca fiind paguboasa pentru statul roman- 112 milioane de euro.

Italienii declarau in 2005 ca intentioneaza sa investeasca 1 miliard de euro in cele doua societati, in urmatorii 15 ani.

Grupul Enel si-a prezentat in cursul zilei de marti rezultatele financiare aferente primului semestru, avansul inregistrat fiind de 3.8% fata de perioada similara a anului trecut.

Profitul net al companiei a fost de 1.98 miliarde de euro in ciuda faptului ca vanzarile au scazut cu aproape patru procente.