Fostul baschetbalist Ghita Muresan intentioneaza sa implementeze in scolile romanesti un program de educatie prin sport. In urma intrevederii pe care a avut-o cu primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu in cursul zilei de joi, Muresan a primit asigurari privind sprijinul politic si financiar din partea guvernului.

Ghita Muresan a afirmat in timpul intalnirii de astazi cu primul-ministru, care a avut loc la Palatul Victoria, ca doreste sa se implice in Romania, pornind de la experienta sa din domeniul sportului si din Statele Unite. Fostul baschetbalist are ca model un program de pregatire educationala prin sport implementat, in colaborare cu NBA, in Statele Unite si in Senegal.

Scopul programului ar urmari asigurarea accesului pentru copii la sport ca forma de educatie si nu ca performanta, date fiind efectele pozitive pe care sportul le are asupra formarii caracterului si abilitatilor individuale.

„Sunt de acord cu propunerea dumneavoastra si, mai ales, sunt foarte bucuros ca doriti sa faceti acest lucru in Romania. Stiu cat de important este sportul pentru copii si stiu, de asemenea, ca in Romania avem nevoie de astfel de programe care sa incurajeze practicarea sportului in scoli”, a declarat in timpul intrevederii premierul Tariceanu.

Primul-ministru a dat asigurari ca Guvernul va sprijini, atat la nivel de vointa politica, cat si financiar acest program, existand posibilitatea finantarii unor proiecte in functie de nevoile si resursele identificate. Astfel, ar putea fi amenajate terenuri de baschet, de tenis, salile de sport ar putea fi dotate cu echipamente sportive, in timp ce constructia de sali de sport continua.

Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu doreste ca acest program sa fie implementat cat mai repede. Cei doi au convenit sa faca mai intai o evaluare a modului in care se realizeaza activitatile sportive in scolile din Romania, efectuata de o echipa din care vor face parte si specialisti din NBA.

Acesta echipa va trebui sa identifice masurile care trebuie luate pentru a actiona punctual, in functie de nevoi.

O alta varianta prin care programul ar putea fi implementat este dezvoltarea unui proiect pilot intr-un judet si, ulterior, extinderea acestuia la nivel national, a aratat primul-ministru.

Programul ar urma sa fie derulat sub egida Ministerului Educatiei si Cercetarii.

La inceputul intrevederii, Ghita Muresan i-a oferit premierului Tariceanu un tricou, pentru baiatul sau cel mare, inscriptionat „I was trained by a pro Giant Basketball Academy Gheorghe Muresan”. Fostul baschetbalist a spus ca a luat decizia de a-i da premierului acest cadou dupa ce l-a vazut pe acesta cu fiul sau la o competitie de karting.