Presedintele comisiei juridice din Parlament, Eckstein Kovacs Peter a declarat pentru HotNews.ro ca: ”potrivit legii domnul Atanasiu trebuie suspendat din functia de ministru cand se va incepe cercetarea acestuia de catre procurori. Este vorba de o urmarire penala, iar in acest caz trebuie sa demisioneze din functia de ministru al Apararii”.

In acest moment sunt mai multe cazuri de parlamentari care sunt cercetati penal de catre procurori, cel mai celebru caz este cel a lui Adrian Nastase, insa acest lucru nu le impiedica activitatea parlamentara si nu li se retrag functiile de parlamentari.

Presedintia a dat publicitatii joi un comunicat in care se arata ca Traian Basescu a trimis ministrului Justitiei, Monica Macovei, in temeiul prevederilor art. 12, art. 16 alin. (1) si art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a domnului Teodor Atanasiu, ministrul Apararii.

"Decizia sefului statului are la baza concluziile raportului intocmit de Comisia speciala instituita in urma sesizarii facute de catre Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru analiza plangerilor penale referitoare la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre domnul Teodor Atanasiu, ministrul Apararii.

In privinta plangerii formulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu, concluziile raportului Comisiei speciale au fost urmatoarele:

Pe baza documentelor aflate la dosare si in urma verificarilor efectuate, Comisia a retinut ca, in ceea ce priveste declaratia dlui Teodor Atanasiu referitoare la consilierul prezidential Adriana Saftoiu, conform careia ministrul ,,are o intreaga directie de informatii care ii spune ce pleaca de la doamna Saftoiu de la Cotroceni, pe surse credibile din preajma palatului’’, ministrul

apararii nu a dorit sa raspunda de la ce directie din minister are astfel de informatii si cum au fost acestea obtinute.

In aceste conditii, Comisia apreciaza ca sunt necesare investigatii suplimentare pentru a se stabili daca cele declarate de domnul ministru Atanasiu se confirma", se arata in comunicat.

In privinta plangerii formulate de domnul deputat Eugen Bejinariu, concluziile raportului Comisiei speciale au fost urmatoarele:

Referitor la actiunile de lobby pe care Directia de Informatii a Apararii le-a efectuat, a rezultat ca acestea au existat si au fost desfasurate sub coordonarea directorului general adjunct al Directiei Generale de Informatii a Apararii. Comisia a retinut ca sunt necesare investigatii suplimentare de catre organele abilitate in drept.

In privinta celor doua telegrame trimise atasatilor militari romani aflati in strainatate privind propunerea de retragere a trupelor romane din Irak, Comisia a retinut ca acestea au fost transmise in data de 29 iunie 2006, la ordinul ministrului Teodor Atanasiu.

Din analiza textului telegramelor reiese ca in prima telegrama se vorbeste despre decizia de retragere a trupelor romane din Irak, ca o decizie politica a PNL si a ministrului Apararii, iar in a doua telegrama se fac precizari cu privire la procedurile pe care trebuie sa le urmeze o astfel de decizie, nefacandu-se precizarea daca aceasta decizie a fost luata de catre organele abilitate in drept sa o faca.

Avand in vedere cele mentionate, pe baza documentelor aflate la dosare si in urma verificarilor efectuate, Comisia considera ca nu exista temeiuri pentru clasarea celor doua plangeri penale, fiind necesare aprofundarea si corelarea sustinerilor din dosare cu alte probe si cu declaratiile altor persoane in vederea stabilirii nevinovatiei sau a vinovatiei domnului ministru Teodor Atanasiu.

Comisia apreciaza ca exista indicii pe baza carora este necesar ca organele in drept sa efectueze cercetarea penala, potrivit dispozitiilor legale, pentru a stabili daca si in ce conditii, domnul Teodor Atanasiu se face vinovat de savarsirea vreunei infractiuni, precum si incadrarea juridica aplicabila.

Presedintele Traian Basescu l-a informat pe ministrul Apararii, printr-o scrisoare oficiala, asupra deciziei privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala.