Premiera in politica

Legal, Atanasiu ar trebui sa demisioneze daca e urmarit penal

de D.G, L.P.     HotNews.ro
Joi, 7 septembrie 2006, 0:00


Teodor Atanasiu, ministrul Apararii

Presedintele comisiei juridice din Parlament, Eckstein Kovacs Peter a declarat pentru HotNews.ro ca: ”potrivit legii domnul Atanasiu trebuie suspendat din functia de ministru cand se va incepe cercetarea acestuia de catre procurori. Este vorba de o urmarire penala, iar in acest caz trebuie sa demisioneze din functia de ministru al Apararii”.

In acest moment sunt mai multe cazuri de parlamentari care sunt cercetati penal de catre procurori, cel mai celebru caz este cel a lui Adrian Nastase, insa acest lucru nu le impiedica activitatea parlamentara si nu li se retrag functiile de parlamentari.

Presedintia a dat publicitatii joi un comunicat in care se arata ca Traian Basescu a trimis ministrului Justitiei, Monica Macovei, in temeiul prevederilor art. 12, art. 16 alin. (1) si art. 18 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a domnului Teodor Atanasiu, ministrul Apararii.

"Decizia sefului statului are la baza concluziile raportului intocmit de Comisia speciala instituita in urma sesizarii facute de catre Parchetul General de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru analiza plangerilor penale referitoare la savarsirea unei infractiuni in exercitiul functiei de catre domnul Teodor Atanasiu, ministrul Apararii.

In privinta plangerii formulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu, concluziile raportului Comisiei speciale au fost urmatoarele:

Pe baza documentelor aflate la dosare si in urma verificarilor efectuate, Comisia a retinut ca, in ceea ce priveste declaratia dlui Teodor Atanasiu referitoare la consilierul prezidential Adriana Saftoiu, conform careia ministrul ,,are o intreaga directie de informatii care ii spune ce pleaca de la doamna Saftoiu de la Cotroceni, pe surse credibile din preajma palatului’’, ministrul

apararii nu a dorit sa raspunda de la ce directie din minister are astfel de informatii si cum au fost acestea obtinute.

In aceste conditii, Comisia apreciaza ca sunt necesare investigatii suplimentare pentru a se stabili daca cele declarate de domnul ministru Atanasiu se confirma", se arata in comunicat.

In privinta plangerii formulate de domnul deputat Eugen Bejinariu, concluziile raportului Comisiei speciale au fost urmatoarele:

Referitor la actiunile de lobby pe care Directia de Informatii a Apararii le-a efectuat, a rezultat ca acestea au existat si au fost desfasurate sub coordonarea directorului general adjunct al Directiei Generale de Informatii a Apararii. Comisia a retinut ca sunt necesare investigatii suplimentare de catre organele abilitate in drept.

In privinta celor doua telegrame trimise atasatilor militari romani aflati in strainatate privind propunerea de retragere a trupelor romane din Irak, Comisia a retinut ca acestea au fost transmise in data de 29 iunie 2006, la ordinul ministrului Teodor Atanasiu.

Din analiza textului telegramelor reiese ca in prima telegrama se vorbeste despre decizia de retragere a trupelor romane din Irak, ca o decizie politica a PNL si a ministrului Apararii, iar in a doua telegrama se fac precizari cu privire la procedurile pe care trebuie sa le urmeze o astfel de decizie, nefacandu-se precizarea daca aceasta decizie a fost luata de catre organele abilitate in drept sa o faca.

Avand in vedere cele mentionate, pe baza documentelor aflate la dosare si in urma verificarilor efectuate, Comisia considera ca nu exista temeiuri pentru clasarea celor doua plangeri penale, fiind necesare aprofundarea si corelarea sustinerilor din dosare cu alte probe si cu declaratiile altor persoane in vederea stabilirii nevinovatiei sau a vinovatiei domnului ministru Teodor Atanasiu.

Comisia apreciaza ca exista indicii pe baza carora este necesar ca organele in drept sa efectueze cercetarea penala, potrivit dispozitiilor legale, pentru a stabili daca si in ce conditii, domnul Teodor Atanasiu se face vinovat de savarsirea vreunei infractiuni, precum si incadrarea juridica aplicabila.

Presedintele Traian Basescu l-a informat pe ministrul Apararii, printr-o scrisoare oficiala, asupra deciziei privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


134 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  Ce constitutie aiurea avem (Joi, 7 septembrie 2006, 17:17)

  Tatuka [anonim]

  Eu sunt unul dintre cei care ar dori o republica prezidentiala si care cred ca in situatia de azi presedintele are prea putine puteri fata de cat obtine prim-ministrul.
  Dar, partea asta din constitutie prin care un ministru poate fi demis de presedinte mi se pare cel putin ciudata.
 • 0 (0 voturi)    
  Vrem republica parlamentara (Joi, 7 septembrie 2006, 17:27)

  Adrian bastase [anonim]

  Romania trezeste-te ! Nu vedeti ca betivanul chel si fara shira foloseste legea fundamentala pentru cotonogeli personale ? Nu vedeti ca suntem in fata unui precedent periculos =demiterea pentru delict de opinie ? Adica ziaristii nu mai fac inchisoare nici daca mint iar ministrii sunt dati afara daca spun adevarul care nu convine bufnitei de la cotroceni ? In Axe cu bashinosii !
 • 0 (0 voturi)    
  niste jegosi (Joi, 7 septembrie 2006, 17:58)

  umbramare [anonim]

  exista opinia ca tiganii sunt cei care ne fac de ras
  este clar ca atanasiu este legat prin interese obscure de tariceanu, interese care-i privesc numai pe ei si buzunarele lor
  nu este posibil ca apararea tarii sa stea in mainile unui asemenea jegos
  dar daca sunt cu totii jegosi, atunci intre jegosi ca de la jegos la jegos este posibil
  niste jegosi .........
 • 0 (0 voturi)    
  Afara cu bufnita de la cotroceni (Joi, 7 septembrie 2006, 18:22)

  lumina mare [anonim]

  Bufnitele de la cotroceni trebuie sa isi ia zborul cat mai curind; in romania de azi oamenii au dreptul sa isi spuna parerea fara sa se mai teama de carmaci ! In plus Atanasiu are dreptate.
 • 0 (0 voturi)    
  "inteligenta" liberalilor si-a luat zborul de mult :)) (Joi, 7 septembrie 2006, 18:38)

  Z [anonim]

  Mai oameni buni !

  Ia uitati si voi exemplu de gandire de om ajuns in postura de ministru:

  "Am luat act de decizia Presedintelui Romaniei luata in temeiul Legii 115/ 1999, privind responsabilitatea ministeriala. Este o decizie rationala, solicitata de mine inca de la inceput, pentru ca nu doresc sa fiu tratat preferential, ci sa fiu considerat un simplu cetatean al tarii", arata un comunicat al ministerului de resort.

  Pai decizia luata cf. Lg. 115/1999 priveste infractiuni savarsite "in CALITATEA lui de ministru" si nu de "simplu" cetatean.

  Oameni buni ! Zau, faceti si voi angajari pe baza de concurs frate, ca vad ca pe oamenii destepti ii dati afara pe banda rulanta ...
  Poate ca nu cumva sa prinda inteligenta cheag si pe la voi :)))))
 • 0 (0 voturi)    
  urat (Joi, 7 septembrie 2006, 18:55)

  ddd [anonim]

  urat, tare urat. Pe Basescu cand il demitem ca supune tara la perversiuni marinaresti?
 • 0 (0 voturi)    
  Bravo (Joi, 7 septembrie 2006, 19:03)

  Catalin [anonim]

  Basescu respecta legea.

  De restul se ocupa Justitia.

  Vinovat > Inchisoare.
  Nevinovat > Ministru.

  Fara alte comentarii de prisos.
  ========================
 • 0 (0 voturi)    
  Curat violare de domitziliu, da unflatzi-l! (Joi, 7 septembrie 2006, 19:17)

  Vasile [anonim]

  Da, Atanasiu e vinovat ca a indraznit sa-l contrazica pe Basescu, trebuie cercetat.
  Si asta sa fie invatatura de minte pentru oricine mai face figuri din astea.
  Ciocu mic, acu e Basescu la putere!
 • 0 (0 voturi)    
  sa fie cercetat (Joi, 7 septembrie 2006, 20:18)

  Victor [anonim]

  Sa fie cercetat ministrul Atanasiu pentru ce este acuzat. Fara sus Basescu - jos Tariceanu!

  Anchetat pentru ce a facut, si daca a incalcat legea sa plateasca!

  Aici nu mai e vorba ca e destept ca PNL-ul e prost, ca e razbunare...

  Sunt acuzatii clare, ancheta si vorbim dupa!

  Hai sa traiti!
 • 0 (0 voturi)    
  OK (Joi, 7 septembrie 2006, 20:18)

  Daniel Mircea [anonim]

  In afara de arestarea prefectului de Iasi, acesta ar fi al doilea exemplu ca Justitia din Romania a inceput sa functioneze (chiar daca numai partea care tine parchet/procuratura). Indiferent de concluzia Parchetului. Desi aceasta institutie ar trebui sa fie consecventa, ea sesizand in faza a 2-a Presedintia.
  Basescu s-a comportat foarte corect cu ministrul in cauza: l-a anuntat primul, inca de ieri dimineata, pentru a avea ocazia sa demisioneze. Probabil nu l-a lasat Tariceanu.
  In acest caz, Presedintele chiar a aratat ca stie sa pastreze balanta.
 • 0 (0 voturi)    
  la subiect domnilor (Joi, 7 septembrie 2006, 20:31)

  Mihai [anonim]

  Atanasiu are dreptul la o parere personala dar e seful unui minister cheie. Are dreptul Atanasiu sa zica la tv: "ma doare'n fund de uniunea europeana si nato"??? Poate fi parerea lui si totusi...daca o spune zboara in 5 secunde din minister. Ministrii nu-s ziarist ci reprezinta o tara intreaga, au alta responsabilitate.
  E dat in judecata si nu trebuie uitate faptele:

  -trimite scrisori atasatilor intainte ca CSAT sa decida ceva
  -spune stie ce pleaca si ce vine de la A.Saftoiu...dar nu e legal
  -pune in pericol credibilitatea noastra in NATO(nu din cauza ideilor ci din cauza ca nu asa se pune problema, ci se discuta intai cu partenerii)
  -comisia a stabilit ca trebuie judecat si basescu nu are competenta sa se opuna(chiar daca are dreptul). Daca se opunea ce rost mai avea comisia?
 • 0 (0 voturi)    
  Legea este suverana (Joi, 7 septembrie 2006, 20:36)

  Mario [anonim]

  Domnul Atanasiu este cercetat penal NU pentru o opinie, ci pentru un act oficial, deliberat si unilateral. Domnul Atanasiu a refuzat sa precizeze sursa informatiilor sale, si exista motive sa se creada ca acesta a dispus urmarirea Doamnei Saftoiu de catre serviciul de informatii al armatei. In lipsa unui mandat, si in lipsa unor atributii in acest sens, dat fiind natura actiunii de urmarire. Ceea ce nu este normal. Vorbim de spionaj inter-institutional aici, vorbim de violarea intimitatii unor persoane. Daca domnul Atanasiu a refuzat sa raspunda presei, va fi fortat sa raspunda in fata instantelor.

  In al doilea rand, domnul Atanasiu a dispus redactarea si expedierea unor telegrame diplomatice catre atasatii militari ai Romaniei, in care anunta faptul ca Romania isi va retrage trupele din Irak, fara insa a fi abilitat in acest sens de Presedintele Romaniei - in calitatea acestuia de comandant suprem al Armatei - sau de Parlament. Cu alte cuvinte, ministrul a dispus, traiasca ministrul! Pai asa e normal? El face cum il duce capul?

  Sunt lucruri grave. Nu e vorba de o opinie a ministrului - daca are opinii, sa ni le impartaseasca pe alte cai, sa-si faca ziar, ca Vadim, sau sa organizeze conferinte de presa in care sa vorbeasca in nume personal. Nu te poti juca cu credibilitatea unei tari care a semnat niste tratate. Aceeasi greseala am facut-o si in cel de-al doilea razboi mondial, si ne-a costat 50 de ani de comunism. Ministrul nu este investigat pentru opinii personale, pentru ca ministrul nu a vorbit in nume propriu. In plus, decizia COMISIEI (nu a Presedintelui) de a propune cercetarea penala mi se pare onorabila. Exista suspiciuni vadite de abuz in serviciu, Comisia nu poate fi o instanta abilitata, la fel cum nici Presedintele nu are competente in a decide vinovatia sau nevinovatia cuiva. Prin actul Presedintelui, Legea a primat, si mi se pare absolut normal.
 • 0 (0 voturi)    
  Ce investigatii ???? (Joi, 7 septembrie 2006, 21:34)

  Dorelus [anonim]

  La ce sa se mai cerceteze???
  E vinovat oricum:
  E vinovat ori pentru abuz in serviciu (spionarea consilierei presedintelui folosind serviciile secrete ale armatei) plus prostie inimaginabila pentru faptul ca s-a mai si laudat cu asta prin presa (prostul daca nu-i fudul, nu e prost destul)

  Sau

  E vinovat numai pentru prostia de a se lauda cu ilegalitati pe care nici macar nu le-a comis.

  Oricum ministru nu are ce cauta, sunt oameni mai capabili in PNL, chiar si din cei din 'cercul de influenta' a d-lui Patriciu (luati la intamplare ca in bancurile cu blonde/politisti)
  :-p
 • 0 (0 voturi)    
  La tzepe cu ei! (Joi, 7 septembrie 2006, 22:27)

  Hai Hu Ha [anonim]

  Functia de presedinte si cea de prim-ministru ar trebui comasate!
  Am avea eficienta mare in guvernare si ar ajunge sef de executiv un om ales de noi!
  In USA asa e de 200 de ani si merge bine...
 • 0 (0 voturi)    
  Rinocerizarea (Joi, 7 septembrie 2006, 22:59)

  Marius [anonim]

  Rinocerizarea unei parti semnificative din societatea romaneasca care, in virtutea unei simpatii pentru unul care hahaie frumos la TV si zice bancuri, e dispusa sa accepte orice fel de abuz, inclusiv abuzul de lege, e stupefianta.
  Trecerea la faza utilizarii institutiilor represive ale statului - care ar trebui sa fie de drept - in lupta politica vad ca bucura pe multi rinoceri.
  Vad ca se omite sistematic un aspect: un consilier prezidential reclama, parchetul se executa si presedintele dispune cum s-a planuit de la inceput. Arestati-i odata pe toti incomozii si gata treaba, ce sa ne mai complicam cu democratia asta care ne incurca!
 • 0 (0 voturi)    
  Rinocerizarea ?!!! (Joi, 7 septembrie 2006, 23:23)

  Z [anonim]

  Cand pentru prima oara in Romania se APLICA o lege - legea RASPUNDERII MINISTERIALE - asupra unui demnitar?

  Cineva spunea mai jos ca si daca n-a facut ce a declarat in emisiunea lui S Tanase, si tot merita destituit, pentru ca se lauda ca un idiot cu fapte de natura penala. Asta cum vi se pare, PNL-isti ?

  Cand un om se lauda cu fapte de atat de mare gravitate - dintr-o postura oficiala, de demnitar al STATULUI roman - asta este de-a dreptul APOLOGIA INFRACTIUNII DE STAT -

  Va place cum arata "liberalismul" de partid si de stat ...?
 • 0 (0 voturi)    
  relativitate (Vineri, 8 septembrie 2006, 2:05)

  Alex [anonim]

  Daca in epoca de piatra voiai o femeie, era acceptabil sa o posezi dupa bunul plac, pana nu o revendica un mascul mai puternic, astazi... ar trebui sa fie un pic altfel. Ceva in genul: Daca faci o propunere pe care o sustii, iar factorul de decizie legitim nu e deacord (cum ar fi: femeia te refuza) iti dai demisia (adica nu insisti pana vine masculul mai puternic, adica justitia)
 • 0 (0 voturi)    
  referitor la pct 12 si 14 (Vineri, 8 septembrie 2006, 12:29)

  luc [anonim]

  Sper sa-mi fi adus bine minte stirea de la vremea respectiva, ordin al ministrului pt imputernicirea serviciilor secrete ale armatei sa faca loby pe linga parlamentari pentru nu stiu ce act normativ.
  Presedinte cu atributii executive ca in USA, nu cred ca merge la noi in conditiile in care ai o droaie de partide si guvernul il faci din bucatele. Daca ar fi doua partide ca la americani atunci ar fi altceva.
 • 0 (0 voturi)    
  FACETI-L (Vineri, 8 septembrie 2006, 14:02)

  gbr [anonim]

  ATANASIU ASTA - e ultimul strigat al PNL.

  Si ultimul.

  Caci cine a vazut a priceput cine e PNL.

  :)

  Doamne, sa nu mai vedem scursuri de astea in Parlament !
  Te rog !

  Iar cine poate face ceva - sa faca ! ORICE.
 • 0 (0 voturi)    
  no chance at all ! (Vineri, 8 septembrie 2006, 15:14)

  Virgil [anonim]

  PNL-isti, PD-isti...aceleasi lepre. Mai rai decat PSD-istii si mult mai dezorganizati.
  Cum nu vii tu, Tepes, doamne...
 • 0 (0 voturi)    
  Raspuns pt Tatuka (Vineri, 8 septembrie 2006, 21:48)

  Congolezu' ostenit de tot [anonim]

  O sa reiau comentariul de la alt articol. Copy, paste, uite asa! :)Nu dati cu pietre in mine, adica nu prea tare, ma rog!
  "Mai baieti, terminati cu prostiile cu republica prezidentiala! Nu votati o lege doar pt ca acum pare buna. O astfel de lege are bataie foarte lunga.
  Sa nu uitam ca la alegerile din 2004 Basescu a avut 51,23% si Bombo avea 48,77%, si asta din voturile exprimate care au fost de 55% din numarul cetatenilor cu drept de vot. Deci:
  1- pe Marinar l-au votat ceva mai mult de 25% din populatia cu drept de vot a Romaniei (halal reprezentativitate, da asa-i in democratie)
  2- putin a lipsit sa nu iasa Bombo, 2,5 procente (apropo, daca iesea Bombo, hmmm? Republica prezidentiala? Suna bine, nu?
  3- Basescu mai are voie doar un mandat, dupa care cele mai multe sanse le are, probabil nea Gigi (daca Steaua ia atunci vreo cupa)...:)
  4- Intr-un parlament intra oameni de kkt dar mai intra si baieti buni, mai ales daca se voteaza uninominal. In Romania, concentrarea puterii in mainile unui singur om, a avut des consecinte nefaste (in '68 Ceasca parea un patriot viteaz pentru romani si un democrat in ochii Occidentului, dar in 89 era un criminal pt toata lumea). Asa ca mai bine, treceti la treaba, si schimbati lucrurile. Nu va mai lamentati, si intrati in politica."
  Sa fie la americani Tatuka al lor, nea W.Tufis, si la sovietici nea Putina!
  Hai sa traiti bine!
 • 0 (0 voturi)    
  Totusi Saftoiu a prestat ... (Sâmbătă, 9 septembrie 2006, 22:14)

  ban [anonim]

  Nu am auzit nicio negare de la Saftoiu a acuzatiilor. Si sincer le cred.
  Mi se pare sub demnitatea unei institutii prezidentiale sa bage strambe prin presa. Cam care ar fi acoperirea legala sa se intample asa ceva la Cotroceni?
  Pentru proiectul de lege al sigurantei nationale l-a anchetat cineva pe Base? Pentru demisia directorilor serviciilor? Astea nu au fost deloc in indatoririle legale ale presedintelui dar singurul rezultat e ca s-a facut "la loc comanda" dupa ce lumea a protestat. E ca si cum ai fura ceva si cand esti prins dai inapoi, si te astepti sa fie OK...

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by