Fondul Monetar International va prezenta saptamana viitoare, la Singapore, in cadrul intalnirii ministrilor de finante din cele sapte cele mai industrializate tari din lume (G7), un raport in care va avertiza ca vulnerabilitatea externa a Romaniei, Bulgariei si Ungariei s-a accentuat, informeaza Financial Times.

FMI este de parere ca lipsa disciplinei fiscale, in cazul Ungariei si cresterea rapida a creditarii in sectorul privat, in cazul Romaniei si Bulgariei au generat o accentuare a deficitului de cont curent si a datoriilor externe ale acestor tari.

Potrivit Financial Times, raportul asupra vulnerabilitatilor celor trei tari ilustreaza temerile globale ale politicienilor referitor la deterioarea deficitelor de cont curent. Publicatia mai noteaza ca in luna aprilie a anului curent, Fondul Monetar International a majorat semnificativ estimarile pentru 2006 privind deficitul de cont curent in cazul celor trei tari.

Astfel, FMI estimeaza ca in acest an deficitul de cont curent al Ungariei va fi de 9,1% din Produsul Intern Brut (PIB), al Bulgariei va fi de 12,4% din PIB iar al Romaniei de 10,9% din PIB.

“Boom-ul creditarii in Bulgaria si Romania au generat probabil accentuarea vulnerabilitatii pe termen mediu, aspect care in Ungaria a fost cauzat de cresterea imprumuturilor in valuta si de semnele referitoare la degradarea calitatii creditelor”, se precizeaza in raportul citat de cotidianul britanic.

Raportul adauga ca in Bulgaria politica macroeconomica a fost prudenta, iar in Ungaria implementarea acestei politici ramane inca o problema. In aceasta privinta, Romania ingrijoreaza mai putin.

In luna aprilie, expertii FMI estimasera ca deficitul de cont curent al Romaniei va fi in acest an de 8.3% din PIB, urmand a fi redus la 8.1% in 2007. Autoritatile romane estimeaza pentru 2006 un nivel al deficitului de cont curent de aproximativ 9% din PIB.

Potrivit datelor BNR, la nivelul intregului an 2005, deficitul de cont curent al Romaniei a depasit 6,8 miliarde euro, in crestere cu 35,1% fata de anul anterior. In primele sase luni ale acestui an, deficitul de cont curent s-a adancit la 4,170 miliarde euro, mai mare cu 40,2% decat cel din perioada similara a anului anterior, in principal pe seama accentuarii deficitului balantei comerciale.