Romania se inscrie printre cele mai bine cotate tari la bursa mondiala a pirateriei, fapt care cauzeaza economiei pierderi anuale importante.

Potrivit unui studiu de impact referitor la reducerea pirateriei efectuat de IDC, diminuarea cu numai 10% a ratei pirateriei in Romania ar aduce o crestere economica de 670 milioane de dolari pe patru ani, peste 3.000 locuri de munca in domeniul IT si 75 milioane de dolari - taxe la bugetul de stat. Rata pirateriei in tara noastra continua sa ramana la cote alarmante.

Daca IDC raporta, pentru 2005, o rata de 72%, reprezentantii companiei Autodesk sustin ca cifrele sunt, in medie, cu 10%-15% mai mari. "In cel mai nefavorabil scenariu, putem vorbi, pentru Romania, de o rata de 87%-90%, care o apropie de tari precum: China, Rusia, Vietnam, Indonezia sau Kazakstan", este de parere Jean Paul Seuren, Autodesk Compliance Manager EMEA.

Pierderile inregistrate de producatorii de software in Romania s-au inscris, in ultimii ani, pe un trend ascendent. Astfel, daca in 2003 acestea erau de aproape 50 milioane de dolari, in 2004 au urcat la 62 milioane de dolari, pentru ca in 2005 sa ajunga la 111 milioane de dolari.

Raspundere penala si pentru persoanele juridice

Utilizarea de software fara licenta constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la unu la patru ani sau cu amenda, in vreme ce pedeapsa pentru contrafacere poate ajunge si la 15 ani de inchisoare.

Daca pana in prezent raspundeau in fata legii numai persoanele fizice care incalcau drepturile de autor asupra programelor pentru calculator, iar compania se rezuma la a plati despagubiri, din octombrie vor raspunde penal si persoanele juridice. "La 12 octombrie a.c.

va intra in vigoare Legea 278, care prevede raspundere penala si pentru persoanele juridice", spune Magda Popescu, reprezentant legal al Business Software Alliance (BSA).

Integral in Adevarul