Desi despre sectorul ONG s-a creat, in anumite medii, impresia ca asociatiile beneficiaza de sume importante de la buget si se "scalda" in bani europeni veniti prin programe de finantare, realitatea este cu totul alta.

In domeniul protectiei animalelor asociatiile se bazeaza exclusiv pe ajutoare venite din partea unor persoane sufletiste, ajutoare care de multe ori constau in produse de stricta necesitate pentru obiectul de activitate al asociatiilor, si anume hrana si accesorii pentru catei, medicamente, sau chiar masina personala pentru transport.

Masina este utila mai ales atunci cand e vorba de transportul unui caine la un cabinet veterinar sau in cazuri fericite, de transportul acestuia la proprietarul care doreste sa faca o adoptie.

40 de milioane pentru un autoturism

Din pacate, nu de putine ori voluntarii asociatiilor alearga prin oras cu cainii in brate deoarece o batrana dacie este un lux pe care nu si-l pot permite. Este si cazul Asociatiei Cutu-Cutu, care de mai bine de doua luni asteapta donatii pentru strangerea sumei de 4000 RON (40 de milioane de lei vechi), bani necesari pentru cumpararea unui break vechi.

Desi suma stransa pana azi este zero, oamenii deja apeleaza la asociatie sa transporte caini. "De 4 ani de zile ne chinuim carand cainii in brate la cabinete si la stapani, dar acest lucru nu afecteaza pe nimeni! Din contra, daca pot arunca o vorba rea la adresa asociatiilor o fac oricand si oriunde toti oamenii.

In schimb apeleaza toti la noi nonstop, de dimineata pana noaptea, cu tot felul de probleme, ca la Gara de Nord. Noi nu-i putem ajuta pe iubitorii de animale daca ei nu ne ajuta si nu inteleg ca traim din donatii", a pecizat doamna Marcela Lungu, presedinta asociatiei.

Mii de animale asteapta sa fie ajutate

"Un transport al unui caine dintr-un loc la cabinet si al unei pisici din alt loc, la stapan, ia toata ziua. Este obositor acest ritm, si jenant in masura in care sunt mii de animale care asteapta sa fie ajutate repede. Nu putem transporta nici saci de mancare in aceste conditii. Nu putem merge des la adaposturi, situate la marginea capitalei.

Cu o masina am putea verifica periodic cainii dati la stapan, raspanditi in tot orasul si in imprejurimi. De la inceputul anului am dat aprox. 60 de caini si pisici in plasament. Sunt cazuri cand adoptatorii nu au masina si atunci trebuie sa inchiriem noi una ca sa ducem animalul la adresa respectiva.

Lipsa unui autoturism ingreuneaza foarte mult activitatea asociatiei", se arata in apelul adresat iubitorilor de animale.