Reforma administratiei si modificarea Constitutiei au fost cateva dintre lectiile predate vineri de presedintele Basescu la Scoala de vara a tinerilor PSD.Traian Basescu a reluat problema descentralizarii, pe care o abordase si la scoala de vara a PD, cand a declarat ca reforma administratiei este un esec al actualei puteri.

In ceea ce priveste modificarea Constitutiei seful statului a propus doua variante: republica prezidentiala sau republica parlamentara:"

propunerea mea este sa optam pentru o republica parlamentara sau pentru una prezidentiala", a spus seful statului, adaugand ca dintre cele doua variante trebuie aleasa solutia cea mai buna pentru populatie.

Presedintele considera necesara modificarea Constitutiei pentru a restabili echilibrul de putere intre Guvern si Presedintie. Traian Basescu a enumerat si situatiile in care au existat conflicte intre premier si presedinte din cauza prevederilor constitutionale, care confera atributii limitate presedintelui, in raport cu legitimitatea data de vot.

Seful statului a mentionat, de asemenea, ca Romania trebuie sa se inspire din modelul european pentru alegerea unui model de organizare de stat. El a explicat ca specific republicii prezideniale este faptul ca presedintele este ales in mod direct si este sef al executivului, iar conform modelului parlamentar, seful statului este ales de legislativ si are puteri limitate.

Traian Basescu a tinut sa precizeze ca in discutiile referitoare la alegerea unei forme de guvernamant nu isi va sustine interesul in calitate de presedinte ales.