In emisiunea “Romania la raport”, de la Mix FM, realizata de Andreea Pora, deputatul UDMR, Marton Arpad, a sustinut ca proiectul legii Agentiei Nationale pentru Integritate (ANI) « a trecut de executiv, n-am blocat legea si am spus ca o sa venim cu amendamentele noastre de imbunatatire a legii. Nu lasam ANI fara obiectul muncii.»

In viziunea lui Marton Arpad, ANI are « in primul rand angajati care se ocupa cu centralizarea datelor. In continuare, daca Agentia gaseste ca ceva nu este in ordine, solicita niste explicatii.

"Intrebat daca cel care a intrat in vizorul ANI este obligat sa furnizeze aceste explicatii, deputatul UDMR a afirmat ca « le da daca doreste, daca nu, atunci se va constata ca problema a ramas si va fi sesizata autoritatea competenta, care daca il intreaba ceva, este obligat sa raspunda. "

Marton Arpad a subliniat ca UDMR nu incalca nicio intelegere politica din Coalitie « noi sustinem si vom vota acest proiect de lege in forma in care va iesi din Comisie, dar ne vom sustine amendamentele pe care le-am avut de acum 6 luni si vom incerca sa imbunatatim aceasta lege. »

Daniel Buda - Proiectul ANI este rezultatul tuturor factorilor de raspundere din guvern

In replica, Daniel Buda, deputat PD si membru in Comisia Juridica, a declarat ca « daca nu ar fi existat niciun acord politic, legea nu ar fi trecut in guvern pentru ca acest proiect de lege este rezultatul tuturor factorilor de raspundere din Guvern.

» Deputatul PD a mai precizat ca acest subiect « va fi lamurit in cadrul sedintei Coalitiei de luni, cand va trebui sa se ia o decizie destul de serioasa pe marginea lui. »

Sorin Ionita - Cine a apucat sa ia pana ca ANI sa treaca, e OK

Prezent in cadrul aceleiasi emisiuni, directorul Societatii Academice din Romania, Sorin Ionita, a declarat ca sunt trei mari lucruri care s-au schimbat in proiectul ANI. « In primul rand, incompatibilitati nu mai poate face. In al doilea rand, nu mai verifica averea, deci nu mai poate compara daca ce a declarat omul este conform cu realitatea.

Iar in al treilea rand, nu ne mai putem uita la nimic din ceea ce a fost in urma, la declaratiile vechi. Este o amnistie pentru trecut. Ceasul se pune in momentul zero, in momentul in care trece legea. Cine a apucat sa ia, a bagat in buzunare e OK. Este, de fapt, o lege pentru cei care vor intra in politica de acum incolo. »