Dinu Patriciu a fost trimis in judecata de catre procurorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Omul de afaceri alaturi de alte 11 persoane implicate in dosarul Rompetrol a fost pus sub acuzare pentru sapte infractiuni, Tribunalul Bucuresti urmand sa judece faptele acestora.

Presedintele Rompetrol, Dinu Patriciu, a declarat ca se astepta la aceasta decizie, care ii va da totusi posibilitatea sa-si dovedeasca nevinovatia.

Intr-un comunicat al Grupului Rompetrol se arata ca "sesizarea instantei de judecata este un veritabil act de demisie profesionala a magistratilor".

Dinu Patriciu este cercetat in dosarul Rompetrol cu privire la afacerea Libia si manipularea Pietei de Capital. Procurorii au finalizat ancheta si au dispus trimiterea in judecata omului de afaceri si a mai multi angajati ai CNVM, in frunte cu conducerea institutiei.

In comunicatul Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie se precizeaza ca in acest dosar au fost trimisi in judecata Dan Costache Patriciu, Alexandru Bucsa, Petrica Grama, Florin Iulian Aldea, Cerasela Elena Rus, Claudiu Simulescu, Sorin Rosca Stanescu, Sorin Pantis, Victor Eros, Paul Gabriel Miclaus, Elena Albu si Gabriela Anghelache.

Presedintele grupului Rompetrol, Dinu Patriciu, a contestat, vineri, acuzatiile aduse de catre procurorii DIICOT, motivand ca investigatia nu este finalizata si ca este vorba doar de o parte din dosar. Omul de afaceri a adaugat ca, prin trimiterea dosarului in judecata, va putea sa-si dovedeasca nevinovatia.

Primul termen din procesul Rompetrol va fi pe 2 octombrie, la Sectia I Penala a Tribunalului Municipiului Bucuresti. Infractiunile de care este acuzat Dinu Patriciu sunt: delapidare, spalare de bani, asociere pentru pentru savarsirea de infractiuni, manipularea pietei de capital, dezvaluire de informatii privilegiate si initiere a unui grup infractional organizat.

Intr-un comunicat al Rompetrol se precizeaza ca modul in care s-a facut trimiterea in judecata a lui Dinu Patriciu si a celorlalte 11 persoane confirma ca "urmarirea penala nu a fost nici pe departe finalizata" iar procurorii "sfideaza in mod inexplicabil, sau explicabil doar prin executarea unor comenzi politice ferme, interesul opiniei publice si dezideratele unei bune administrari a justitiei".

Dinu Patriciu este cercetat in dosarul Rompetrol din martie 2005, cand a fost acuzat de evaziune fiscala, spalare de bani si inselaciune. Inca de atunci avocatii omului de afaceri au calificat invinuirile ca fiind false. Punctul culminant a fost atins pe 26 mai 2005, cand dupa o audiere de cateva ore, Dinu Patriciu a fost retinut si dupa 20 de ore eliberat.

In septembrie 2005, procurorii au formulat pe numele omului de afaceri noi acuzatii privind manipularea pietei bursiere. Dinu Patriciu este suspectat ca ar fi influentat, in aprilie 2004, tranzactionarea actiunilor companiei, creand astfel un prejudiciu de sase milioane de euro.

In februarie 2006, procurorii au formulat alte doua capete de acuzare pe numele lui Patriciu - delapidare si inselaciune in dauna statului roman. Tot atunci s-a solicitat punerea sechestrului asigurator pe actiunile Rompetrol Rafinare, pentru a recupera prejudiciul de aproape 20 de mii de miliarde de lei vechi adus bugetului de stat de catre inculpatii din dosarul Rompetrol.