Expozitia „Nicolae Grigorescu - itinerariul unui pictor roman, de la Barbizon la impresionism”, deschisa la Muzeul Departamental al Scolii din Barbizon va avea vernisajul sambata, 9 septembrie.

Evenimentul va fi urmat de colocviul „Emergenta unei arte europene a peisajului la mijlocul secolului al XIX-lea”, dedicat creatiei artistului roman.

In cadrul expozitiei vor fi prezentate 34 de lucrari, imprumutate de Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti si 13 panze conservate la Muzeul de Arte Frumoase din Agen, donate muzeului in anul 1929 de Dr. Brocq, eminent profesor de medicina si mare prieten al pictorului.

Expozitia monografica dedicata pictorului roman Nicolae Grigorescu (1838-1907) constituie un eveniment de prima marime in Franta si un fericit prilej de prezentare in spatiul francez a sincronismului artei noastre cu miscarile artistice europene si a calitatii scolii picturale romanesti, care a continuat sa se impuna in spatiul european.

Publicul francez se va intalni pentru intaia data cu o serie de opere ale marelui pictor roman, aceasta fiind prima expozitie retrospectiva dedicata lui Nicolae Grigorescu in Hexagon de la moartea sa. Expozitia va ramane deschisa publicului larg pana la 11 decembrie 2006.

Si-au anuntat participarea personalitati de marca, printre care Roxana Theodorescu, director general al Muzeului National de Arta al Romaniei, Pierre Vaisse, profesor de istoria artei la Universitatea din Geneva, Fran?ois Fossier, director al departamentului de istoria artei la Universitatea din Lyon, Vincent Pomarede, conservator general al Muzeului Louvre.

Retrospectiva este organizata de Consiliul General Seine-et-Marne, Muzeul Departamental al Scolii de la Barbizon din Franta si Muzeul National de Arta al Romaniei din Bucuresti, in partenariat cu Muzeul de Arte Frumoase din Agen (Franta) si cu sprijinul Departamentului Diplomatie Publica din Ministerul Afacerilor Externe si al Institutului Cultural Roman de la Paris.