Aderarea la Uniunea Europeana va duce la cresterea economica a Romaniei, va genera conditii si locuri de munca mai bune si romanii nu vor mai privi emigrarea ca prima oportunitate, a declarat, vineri, Nikolaus van der Pas, director general responsabil pentru Ocuparea Fortei de Munca, Afaceri Sociale si Sanse Egale al Comisiei Europene.

Oficialul European considera ca principala prioritate a Romaniei in momentul de fata este capacitatea de implementare administrativa si legislativa si a precizat ca pe domeniul de care este responsabil nu vor exista restrangeri din partea Comisiei Europene la raportul de tara.

“Asigurati-va ca sunteti gata sa implementati ceea ce va fi pus la dispozitia dumneavoastra odata cu aderarea la Uniunea Europeana”, a atentionat oficialul european, precizand ca cel putin in domeniul de care este responsabil aceasta este principala prioritate a Romaniei in momentul de fata.

Nikolaus van der Pas s-a aratat surprins de progresele facute de autoritatile romane in ceea ce priveste alinierea la legislatia comunitara si la politicile din sectorul social si al ocuparii fortei de munca, dar a insistat si pe faptul ca mai sunt lucruri de facut.

Directorul European a precizat ca este nevoie de o intensificare a eforturilor in domeniul legislatiei muncii, sanatatii si sigurantei la locul de munca, in asigurarea sanselor egale intre femei si barbati, precum si in ceea ce priveste incluziunea sociala.

Multumit in linii mari de discutiile purtate cu autoritatile, Van der Pas a a insistat asupra faptului ca este esential ca legislatia in acest domeniu sa fie efectiv aplicata. Acesta a amintit ca odata cu aderarea Romania va primi prin Fondul Social European sume importante de bani.

“Daca Romania va fi desemnat stat membru al Uniunii Europene la 1 ianuarie 2007, va primi in urmatorii trei ani zeci de miliarde de euro. Vrem sa stim ca Romania are capacitatea de a absorbi acesti bani”, a mentionat oficialul UE.

Nu avem confirmarea guvernului Marii Britanii ca ar dori impunerea de restrictii pe piata muncii

In privinta emigratiei si a restrictiilor impuse de anumite state oficialul european a amintit ca Tratatele de aderare prevad masurii tranzitorii care pot fi aplicate de fiecare tara in parte daca se stabileste ca este necesar.

“Statele membre nu trebuie sa se justifice, au acest drept daca se considera ca sunt necesare. Aceste masuri sunt tranzitorii si dispar dupa sapte ani de la instalarea lor”, a precizat Nikolaus van der Pas.

Oficialul European a amintit de raportul facut de Comisia Europeana la inceputul acestui an, care a demonstrat ca statele care nu au impus nici o restrictie pe piata locala a muncii au avut de castigat.

“In Germania si Austria, restrictiile insele au creat tendinte de ocolire a acelor masuri, respectiv intrari ilegale. Comisia Europeana isi pastreaza opiniile exprimate in acel raport”, a precizat Van der Pas.

In privinta unor posibile restrictii care ar putea fi impuse pe piata de munca din Marea Britanie oficialul a mentionat ca desi au aparut articole in presa, Comisia Europeana nu are confirmarea Guvernului londonez.

Dupa aderare, emigrarea nu va mai fi prima oportunitate

Nu in ultimul rand, directorul european a amintit de experienta altor state in aceasta privinta. Acesta a declarat ca aceleasi temeri au existat de fiecare data cand s-a pus problema intrarii in UE a unui nou val de tari.

“La fel s-a crezut si la momentul aderarii Spaniei si Portugaliei. Cu toate acestea, fluxul de muncitori nu a fost dinspre aceste tari, ci catre acestea. Nu e usor sa fii intr-o tara straina, sa inveti o noua limba. Pentru tineri in special vor fi oportunitati.

Romanii vor vedea insa dupa aderare cresterea economica a Romaniei, conditii si locuri de munca mai bune, astfel incat emigrarea nu va mai fi privita ca prima oportunitate”, a concluzionat oficialul european.