Romania se afla la nivelul anului 2004 pe locul 95 in lume in ceea ce priveste libertatea economica, la mare distanta de Bulgaria care se clasa pe locul 68, potrivit raportului Economic Freedom of the World (EFW) pe 2006, realizat de institutul canadian de cercetari economice Fraser Institute. Dintre statele est europene cel mai bine cotate sunt Estonia - locul 12 si Ungaria - locul 20.

Raportul care a analizat 130 de state nu ofera date aferente anilor 2005 si 2006.

Potrivit raportului, Romania a avansat o pozitie fata de anul anterior in ceea ce priveste libertatea economica, dupa ce in 1995 tara noastra ocupa locul 118 in topul mondial la acest capitol.

Primele locuri la nivelul anului 2004 sunt detinute de Hong Kong si Singapore, iar pe ultimele locuri se situeaza tari precum Zimbabwe, Congo sau Guinea-Bissau. Dintre statele din estul Europei, Estonia si Ungaria detin cele mai bune locuri in clasamentul realizat de institutul canadian.

La realizarea topului au fost analizati factori precum marimea guvernului (consumul guvernamental, transferuri si subventii, intreprinderi de stat si subventii, impozitele), structura legala si securitatea drepturilor de proprietate, accesul la capital stabil, libertatea schimburilor cu strainii precum si reglementarea creditelor, piata muncii si mediul de afaceri.

La realizarea acestui clasament, Fraser Institute a colaborat cu mai multe institute locale, printre care si Romania Think Tank, institut independent de cercetari infiintat in 2003.