Schimburile comerciale romane chineze ar putea depasi in acest an valoarea de trei miliarde de dolari dupa ce in 2005 valorea acestora se situase in jurul sumei de 2.5 miliarde de dolari.

Datele au fost prezentate in cadrul Forumului de Afaceri Romania-China, al carui scop a fost realizarea unui mai bun contact intre companiile romanesti si piata chineza, in acest moment raportul export/import fiind de 1/6 in favoarea Chinei.

Victor Babiuc, presedintele Camerei de Comert si Industrie a Roamniei a declarat ca in pofida unei cresteri intense a activitatii afaceristilor chinezi in Romania, aceasta tara se afla abia pe locul 17 in topul investitorilor din Romania.

“China reprezinta una dintre cele mai mari piete de desfacere din lume si are potential sa devina unul din partenerii principali ai Romaniei” a porecizat Babiuc.

Raportul export import nu e favorabil Romaniei, acesta fiind de 1/6 in favoarea Chinei se mai arata in statisticile oferite de CCIR

Prezent la Forum, ambasadorul Chinei, Xu Jian, a declarat ca totalul schimburilor comerciale realizate de China depaseste suma de 1400 de miliarde de dolari, prezenta Chinei prin investitii straine in alte economii fiind de 60 de miliarde de dolari.

Rezervele valutare ale Chinei au fost de 800 de miliarde, record absolut al Guvernului de la Beijing.