Politia belgiana a pus capat unui complot pus la cale de neonazisti flamanzi, printre care se numarau si ofiteri de armata.

Politia a arestat 17 persoane, dintre care 11 militari de origine flamanda, in urma unei operatiuni de anvergura, desfasurata in cursul zilei de joi, care a vizat perchezitionarea a cinci cazarmi si 18 locuinte particulare din Flandra. Cei 17 au fost acuzati pentru planificarea unor actiuni teroriste menite sa submineze institutiile federale belgiene.

Anchetatorii au descoperit mai multe arme de foc, materiale propagandistice, drapele cu simboluri neonaziste, stupefiante, un model de scrisoare de revendicare a atentatelor si o bomba artizanala, care, conform rapoartelor oficiale, ar fi putut distruge o masina.

„Suspectii sint in principal militari care au conceptii de extrema-dreapta, manifestate prin rasism, xenofobie, antisemitism si neonazism“, a precizat Parchetul federal belgian, citat de „Le Soir“.

Doi ani de cercetari

Principalul suspect, identificat prin initialele B.T., este fondatorul si principalul pivot al gruparii Singe-Pamint-Glorie-Onoare, o factiune a gruparii flamande de extrema-dreapta Singe si Onoare. Organizatia a fost creata in 2004 si a cooptat militari si civili cu vederi extremiste, care efectuau antrenamente paramilitare saptaminale.

Organizatia neonazista flamanda avea legaturi cu Alianta Nationala, o grupare similara olandeza, si este obiectul unei anchete ce dureaza de doi ani, se mai arata in comunicatul Parchetului General.