Tot ceea ce oamenii nu inteleg se afla, de fapt, in mintea lor.

Cercetatorii americani citati de publicatia "Live Science" au intocmit un top al lucrurilor misterioase si tot ei au incercat sa explice cum apar visele, ce parti din creier activeaza rasul, cum se memoreaza primul sarut si prin ce mecanisme apar semnalul de trezire din somn si "senzatiile fantoma".

Prelungirea vietii a ramas inca o enigma, dar specialistii in criogenie ar putea deslusi misterul.

1 Cum visam. Daca veti intreba zece oameni ce sunt visele, cu siguranta veti primi zece raspunsuri diferite. Una dintre teoriile acceptate de majoritatea cercetatorilor ar fi ca oamenii viseaza ce n-au facut in timpul zilei si trec prin emotii neexperimentate.

Alta teorie spune ca visul apare ca urmare a unor legaturi intre neuroni. In general, oamenii de stiinta sunt de acord cu faptul ca visam in faza cea mai profunda a somnului, numita Rapid Eye Movement (REM, miscare rapida a privirii).

2 De ce imbatranim si cum prelungim viata? Viata vesnica e valabila doar pentru Hollywood! In realitate, oamenii imbatranesc pentru ca sistemul imunitar se degradeaza. Principalele cauze sunt bolile si stresul. Odata cu inaintarea in varsta, mecanismul de refacere a organismului isi incetineste functiile.

O sansa pentru prelungirea vietilor ar fi criogenia. Aceasta este o metoda care ar putea permite pastrarea corpului uman afectat de o maladie netratabila pana la descoperirea tratamentului.

Centrele de criogenie din "Alcor Life Extension Foundation" (Arizona) au inceput deja experimentele, pastrand corpuri umane decedate din cauza unor maladii incurabile pentru a le "umple" cu nitrogen lichid la o temperaturea de - 320 grade Fahrenheit (78 Kelvin).

3 Primul sarut nu se uita niciodata. Unele experiente sunt greu de uitat, ca de exemplu primul sarut. Dar cum reuseste o persoana sa nu uite aceste filme personale? Un posibil raspuns ar fi "cutia cu amintiri", adica materia cenusie in care sunt stocate toate amintirile si sentimentele. In plus, oamenii nu uita niciodata emotiile foarte puternice.

4 Ceasul biologic da ora de trezire. Datorita bioritmului, oamenii respecta zilnic un program de 24 de ore.

Cel mai evident efect al ceasului biologic este trezitul din somn, acesta influentand totodata si procese importante din organism cum sunt digestia, reglarea temperaturii corpului, tensiunea arteriala si productia hormonala.

Cercetatorii au descoperit ca intensitatea luminii potriveste ceasul inainte sau inapoi prin reglarea hormonului melatonina.

Integral in EVZ