Aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana, la 1 ianuarie 2007, va fi insotita de conditii dure, fiind posibila chiar sistarea alocarii fondurilor comunitare, in cazul in care se constata ca nu au fost folosite corect, scrie cotidianul german Die Welt, in editia de sambata.

Citand surse europene bine informate, Die Welt scrie ca, la sfarsitul acestei luni, Comisia Europeana va recomanda intrarea celor doua tari in UE la termen, dar va fi impune conditii stricte.

Clauzele de salvgardare pot fi activate chiar si in primii trei ani dupa intrarea Romaniei si Bulgariei in Uniunea Europeana, potrivit publicatiei citate.

Printre acestea: sistarea imediata a ajutoarelor financiare comunitare daca acestea nu sunt folosite conform regulilor impuse de UE.

Cele doua tari pot fi amenintate si cu limitarea exporturilor daca produsele de consum nu sunt conforme cu standardele europene.

In domeniul justitiei, UE ar putea sa nu recunoasca hotararile judecatoresti daca Romania si Bulgaria nu persevereaza in lupta impotriva coruptiei.

In 26 septembrie este asteptata recomandarea Comisiei Europene privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana.