Omul de afaceri Gelu Tofan a explicat, duminica, la o conferinta de presa, modul in care a fost incheiat contractul dintre Statul Major al Fortelor Terestre si Grupul de firme Tofan. El sustine ca acest contract a respectat legea, iar scandalul a aparut in urma conflictului care exista intre ministrul Apararii, Teodor Atanasiu si comandantul armatei, Eugen Badalan.

"Badalan a fost scos tap ispasitor, cum avea ministrul Atanasiu probleme, cum se arata cu degetul si spre Badalan", a spus Gelu Tofan. El a adaugat ca obiectul contractului a fost livrarea de deseuri metalice, fiind vorba despre un schimb de anvelope contra fier vechi. Conferinta de presa a fost transmisa in direct de Realitatea TV si Antena 3.

"Documentul nu a fost semnat de generalul Badalan. A fost un contract fara licitatie, cu aprobarea fostului ministru Frunzaverde" - a adaugat Tofan.

Acest contract a provocat inceperea urmaririi penale pentru generalul Eugen Badalan si pentru alti 12 ofiteri activi sau in rezerva ai Ministerului Apararii.

Contractul de schimb dintre SMFT si Tofan Grup s-a derulat intre 2000 si 2004, cand la conducerea acestei structuri a Armatei era generalul Eugen Badalan.

Procurorii anticoruptie fac investigatii pentru nereguli in derularea contractului, in baza caruia a fost transmis dreptul de proprietate a tehnicii scoase din functiune de la MapN la un agent comercial (Tofan Group) si primirea la schimb a unor anvelope.

Astfel, in schimbul a patru mii de autovehicule, Fortele Terestre au primit sase mii de anvelope, acest fapt fiind sesizat procurorilor anticoruptie de MApN, care sustin ca acest contract a adus prejudicii mari Armatei.

Generalul Eugen Badalan face obiectul verificarilor si intr-un alt dosar referitor la un contract de furnizare de uniforme.

Dupa cum transmite Radio Romania Actualitati, ministrul apararii, Teodor Atanasiu, va propune schimbarea sefului Statului Major General, Eugen Badalan. Ministrul a dispus declansarea procedurii legale, solicitand presedintelui Traian Basescu, prin intermediul premierului, punerea la dispozitie a generalului.

Potrivit Legii 80 privind statutul cadrelor militare, hotararea privind mentinerea in activitate a militarilor pentru care s-a inceput urmarirea penala se ia dupa solutionarea cauzei de catre instanta. In acest interval, cei cercetati se pun la dispozitie si indeplinesc atributiile stabilite de comandantii unitatilor din care fac parte.

Seful Statului Major General este numit de presedintele Romaniei la propunerea ministrului apararii cu avizul premierului.