HotNews.ro

Ministrul Apararii, o demisie greu de evitat

de M.C.     HotNews.ro
Luni, 11 septembrie 2006, 0:00


Teodor Atanasiu
Foto: MApN

Obiceiul demisiei din functie nu este unul des intilnit in rindul
demnitarilor romani. Putinele cazuri cind unii ministri si-au dat demisia au fost determinate in primul rind de suspiciuni de coruptie sau de girare a unor ilegalitati. Cu o situatie asemanatoare se confrunta si ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, impotriva caruia a fost lansata recent o ancheta penala, la initiativa Presedintiei.

Pina la finalizarea anchetei insa, majoritatea cititorilor care au postat comentarii pe aceasta tema pe HotNews.ro, precum si analistii consultati cred ca Atanasiu ar fi mai bine sa renunte inainte la functia sa. [Comentarii cititori]

Vox populi...
Declaratiile si initiativele ministrului Atanasiu au fost intotdeauna in
atentia cititorilor HotNews.ro, care le-au comentat si judecat sub toate
aspectele.

[c:1:s]Declansarea procesului de urmarire penala a ministrului Apararii a fost cu atit mai mult un subiect dezbatut, insa aici opiniile fiind aproape unanime: Teodor Atanasiu a gafat si ar fi mai bine sa isi dea acum demisia.

Dintre zecile de mesaje primite, le-am selectat pe cele argumentate.

“Domnul Atanasiu este cercetat penal NU pentru o opinie, ci pentru un act oficial, deliberat si unilateral. Domnul Atanasiu a refuzat sa precizeze sursa informatiilor sale, si exista motive sa se creada ca acesta a dispus urmarirea doamnei Saftoiu de catre serviciul de informatii al armatei.

In lipsa unui mandat, si in lipsa unor atributii in acest sens, data fiind
natura actiunii de urmarire. Ceea ce nu este normal. Vorbim de spionaj inter-institutional aici, vorbim de violarea intimitatii unor persoane.

Daca dl Atanasiu a refuzat sa raspunda presei, va fi fortat sa raspunda in fata instantelor”, considera Mario, unul dintre cititorii HotNews.ro, intr-un mesaj echilibrat si argumentat.

“In al doilea rand, domnul Atanasiu a dispus redactarea si expedierea unor telegrame diplomatice catre atasatii militari ai Romaniei, in care anunta faptul ca Romania isi va retrage trupele din Irak, fara insa a fi abilitat in acest sens de Presedintele Romaniei - in calitatea acestuia de comandant suprem al Armatei - sau de Parlament.

Cu alte cuvinte, ministrul a dispus, traiasca ministrul! Pai asa e normal? El face cum il duce capul?”, mai spune Mario.

Un alt cititor, Dorelus, considera ca cercetarea suplimentara in cazul
Atanasiu nu poate decit sa aduca decit elemente suplimentare in cazul unei vinovatii evidente. “La ce sa se mai cerceteze???. E vinovat oricum: e vinovat ori pentru abuz in serviciu (spionarea consilierei presedintelui folosind serviciile secrete ale armatei) plus prostie inimaginabila pentru faptul ca s-a mai si laudat cu asta prin presa

sau

E vinovat numai pentru prostia de a se lauda cu ilegalitati pe care nici
macar nu le-a comis. Oricum ministru nu are ce cauta (...)”.

... si voci autorizate

Daca se poate spune ca opiniile cititorilor sunt adesea subiective, scrise sub imperiul emotiei sau al impresiilor, nu acelasi lucru se poate spune despre comentariile analistilor, ce in mod normal reprezinta puncte de vedere bazate pe o analiza atenta a faptelor.

[c:2:d]In acest caz, opinia analistului politic Cristian Ghinea coincide intru totul cu cea a majoritatii cititorilor care ai postat mesaje pe acest subiect pe HotNews.ro.

Ghinea pleaca de la faptul indiscutabil ca ministrul Atanasiu a facut o declaratie publica in care a spus: “Am o intreaga directie de informatii
care imi spune ce pleaca de la doamna Saftoiu de la Cotroceni, pe surse credibile din preajma palatului (Cotroceni - n.n.)”.

“Ne aflam in situatia ridicola ca un ministru recunoaste ca o directie de informatii a armatei il informeaza despre ce discuta un consilier prezidential cu ziaristii, cu alte cuvinte spune ca face politie politica,
iar comisia vine si confirma: da, omul acesta a spus cele de mai sus, este nevoie de verificari suplimentare pentru a se confirma daca asa s-a intimplat”, crede Cristian Ghinea.

In opinia sa, Comisia de la Cotroceni lasa deschise doua posibilitati:
“1. Fie Atanasiu a spus adevarul. Suntem cu totii de acord ca este ceva grav si atunci trebuie sa-si dea demisia. Si trebuie sa-si dea demisia nu pentru ca a permis Comisia de la Cotroceni continuarea anchetei, ci pentru ca este foarte grav ca un ministru sa foloseasca serviciile in scopuri evident partizane si ilegale.

2. Fie Atanasiu a bravat si s-a laudat si atunci trebuie sa-si dea demisia pentru ca este un politician de doi lei care vorbeste prostii in Parlament”.

Un alt aspect care ar intra in responsabilitatea lui Atanasiu si care urmeaza sa fie anchetat suplimentar este legat de faptul ca Directia de Informatii a Apararii a efectuat actiuni de lobby in Parlament, desfasurate sub coordonarea directorului general adjunct al Directiei Generale de Informatii a Apararii.

Cristian Ghinea considera ca acest lucru este un abuz: “In ceea ce priveste afacerea cu lobby-ul facut de minister, este in mod evident un abuz. Inteleg din concluziile comisiei ca cei din minister au recunoscut. Indiscutabil, Atanasiu trebuie demis pentru ca a avut initiativa respectiva sau pentru ca a aprobat-o.

Altfel, de acum inainte daca SRI este nemultumit de fondurile
primite, se apuca sa mituiasca parlamentari, sau sa-i santajeze si intelegem ca este vorba despre o politica ca oricare alta, nimeni nu raspunde. La fel ar putea face SIE, directia de informatii a armatei etc.”

”Cit priveste telegramele militare, cred ca este un exemplu de prostie
politica sa trimiti asa ceva cind nu s-a luat decizia oficiala. Dar nu
este o fapta penala. Atansasiu este doar slab inzestrat neuronal in acest punct. Din toate cele trei motive trebuie sa-si dea demisia”, a mai spus Ghinea.

Pe de alta parte, un punct de vedere similar are si Sorin Ionita, director executiv al Societatii Academice din Romania.

“Atanasiu trebuia sa-si dea demisia imediat ce a aparut in presa situatia descrisa, care nu este una banala, nici ceva de gluma - a folosi spionajul militar pentru lobby in parlament, pentru buget mai mare etc”, spune Ionita.

”In tarile vestice asta este o gafa majora, si nu e vorba doar o declaratie nefericita ce poate fi retrasa cu scuze, pentru ca se pare ca exista documente semnate de ministru in sensul acesta. Imediat ce s-a aflat, trebuia sa-si depuna demisia, fara sa mai fie fortat de vreo comisie”.
Participa la sondaj (coloana stanga, jos)


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


91 vizualizari

 • 0 (0 voturi)    
  un ministru mai tantalau ca asta n-am mai avut la aparare (Duminică, 10 septembrie 2006, 20:33)

  vanghelul [anonim]

 • 0 (0 voturi)    
  Hotnews: o voce aparte :)))))) (Duminică, 10 septembrie 2006, 23:46)

  Marius [anonim]

  Avind in vedere parti-pris-ul pro Basescu deja evident la Hotenews, aceasta "analiza" e super-amuzanta si previzibila: grija cu care sunt selectate stirile pe acest site, astfel incit cele care sunt defavorabile presedintelui (asa, in ordinea intimplarii lor) sunt cu grija neglijate sau in cel mai bun caz ascunse (prietenii stiu cum se face).
  Sa o luam metodic: Atanasiu nu e cel mai bun ministru al Apararii, asta e evient. Se puteau gasi de la PNL altii mai buni, si de la alte partide.
  Mediocritatea nu e penala! Fratilor, faptul ca i s-a inscenat o urmarire penala pe o cauza super-dubioasa, pornita si terminata la Cotroceni nu e motiv de demisie.
  Nu cred ca post-ul asta va trece, dar totusi: rog pe baietii de la Hotnews sa-si ridice privirea de la nivelul posteriorului lui Basescu si sa priveasca in perspectiva. Nu e suficient sa fii fanatic ca sa ai dreptate, nici ca obiectul adulatiei sa aiba 50% in sondaje. Au mai avut si altii si au ajuns acum... undeva.
  Nu inteleg chestia cu vox populi si vox analisti: e ridcol, recunoasteti? Ne-am cam ris.... ce sa facem....
  Numai bine!
 • 0 (0 voturi)    
  Demisia! (Luni, 11 septembrie 2006, 0:07)

  Tatuka [anonim]

  Tipul e incalificabil. Cel mai tare e k face parte dintr-un partid care se lauda k da afara oameni care doar au colaborat cu institutia care facea politie politica inainte de 89, in schimb ii permite sa faca politie politica in 2006!!!!
  Bravo, Hotnews!!!
  Puteti face si un poll, sa vedem cam ce cred cititorii (cati l-ar da jos).
 • 0 (0 voturi)    
  Thanks guys (Luni, 11 septembrie 2006, 1:32)

  Marius [anonim]

  Mersi ca ati acceptat postul ;)
  Numai bine.
 • 0 (0 voturi)    
  cinei urmatorul? (Luni, 11 septembrie 2006, 4:48)

  Razvan Nation [anonim]

  Heh Basescu asta al dreaqului e.. :-) Precis dupa Atanasiu urmeaza Tariceanu...
 • 0 (0 voturi)    
  e si el om...?? (Luni, 11 septembrie 2006, 4:50)

  Mihai [anonim]

  Referitor la partea cu retragerea trupelor Atanasiu nu are nici cea mai mica idee despre geopolitica si politica externa in probleme de mare importanta(nu e caini vagabonzi ci de trupe / razboi / influenta ).
  Poate ne-am obisnuit prost sa fie aproape imposibil sa incepi urmarirea penala impotriva unor politicieni sau oameni de afaceri.
  Daca decidea Basescu sa fie demis(ceea ce eu speram si era absolut normal in conditiile date), sarea lumea pe el ca da in PNL. Daca il judeca penal, iar nu e bine.
  Pana la urma dupa cate a facut si a zis, ar trebui sa uitam tot? Sa-l iertam ca e "mediocru"?
 • 0 (0 voturi)    
  hm (Luni, 11 septembrie 2006, 8:32)

  geo [anonim]

  Dupa modul cum este scris acest articol si dupa modul cum este impins mereu in fata, ceva e putred in Danemarca. De gafele lui Base nu se mai aude nimic?
 • 0 (0 voturi)    
  Spun (Luni, 11 septembrie 2006, 9:09)

  ionion [anonim]

  Spun de la inceputul afacerilor cu dl ata-na-siu el trebuie sa se grabeasca cu demisia pentru ca altfel Basescu este obligat sa-l demita, iar apoi bunul simt cere si demisia lui Tariceanu.
  Miza este in fapt caderea guvernului, indirect determinata de gasca smechera a lui Patriciu din aripa imbatrinita a PNL ....
 • 0 (0 voturi)    
  bravo Marius (Luni, 11 septembrie 2006, 9:40)

  ddd [anonim]

  Bravo Marius, pct 2, sunt de acord cu tine. Si eu mai comentat pe marginea stirilor cu Atanasiu, dar se pare ca nu suficient de "argumentat", ca sa ii citez pe domnii de la Hotnews. Pai normal ca nu li se pare argumentat, de vreme ce NU eram de acord cu demisia ministrului, care mi se pare o victima a razboiului palatul Cotroceni-palatul Victoria.
  Daca Atanasiu e un ministru incompetent, asta e alta poveste si Parlamentul e cel in masura sa-l demita. Dar aici vorbim de un proces intentat de tanti Saftoiu!

  Daca maine i se casuneaza lui tanti Saftoiu si pe alti ministri si ii da in judecata (fondat sau nefondat, asta justitia decide), ce ne facem? ar trebui demisi, nu?

  Cu acest reportaj incep sa-mi pierd increderea in neutralitatea si profesionalismul stirilor de pe Hotnews.
 • 0 (0 voturi)    
  Un ministru bun: Keep walking Atanasiu (Luni, 11 septembrie 2006, 9:53)

  otilia badescu [anonim]

  Se pare ca betivanul chel si-a schimbat tinta atacurilor: nu mai e Tariceanu ci atanasiu. O ia pe ocolite nevertebratul !
  Dar Romania s-a trezit si a vazut cum betivanul ar dori ca Putin sa se auda numai vocea lui in presa. atanasiu isi face treaba si o face bine, so: keep walking Atanasiu.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu i se spune Domnul Bijboaca ! (Luni, 11 septembrie 2006, 10:50)

  martin [anonim]

  Chiar asta e problema. In presa si televiziunea romaneasca nu se trateaza intens un subiect decat daca este in interesul foarte realelor "grupuri de interese". Nu este semnificativ ca un om spre 50 ani divorteaza si se recasatoreste cu o traducatoare de jumatatea varstei sale, chiar atunci cand aceasta are un nume mai hazliu ,Bijboaca.
  Deoarece mass media in cazul acestei persoane este partizana (liberaloizii) sau neutra (umanitoizii lui nea Felix Voiculescu, resturile pedeseriste) ,nu se observa nici aceasta casatorie, nici faptul ca nu se pricepe deloc in domeniul militar si ca vorbeste execrabil ,ceea ce in politica ar trebui sa conteze.
  Acum dupa comportamentul comandat, dar foarte neprofesionist si chiar caraghios, din afacerea Irak, au loc repercusiunile. Se afla acum cum un inginer insignifiant a facut nenumarate afaceri dupa 1990, desigur datorita implicarii in politica liberala si a intrat chiar in gasca patriciana (zona Alba ). Gasca patriciana il sprijina si acum foarte activ. Astfel pentru comportamentul prostesc din initiativa cu Irakul a ajuns sa fie anchetat penal, desi e putin probabil sa poata fi fortat sa demisioneze. Si atunci este atacat in contrapartida ,seful de stat major ,despre care nu se stie deloc daca e sau nu capabil sau daca e vinovat de ceva.
  Mi-e frica ca pe seful de stat major au sa-l poata face sa demisioneze.
  Mi-e frica ca justitia nu va avea probitatea sa-l condamne pe Patriciu, pe motivul ca in Romania au furat si multi altii si el este posibil un bun manager si un foarte capabil "capo di tutti capi".
  In acest caz nu se va putea emigra nici in Congo !
 • 0 (0 voturi)    
  PENAL NEPENAL (Luni, 11 septembrie 2006, 10:55)

  WASSA [anonim]

  despre ministru:
  1. e f slab
  2. e conjunctural minstru

  despre hotnews sau saftoiu's voice sau base's voice toate sunt adevarate:
  1. blaga e deasemenea penal
  2. base e deasmenea penal
  3. saftoiu se comporta ca o tzatza la negociere de muraturi in piatza matache
  4: daca nici nea' berceanu nu-i penal...pai nu e nimeni.

  s.a.m.d.
  4.
 • 0 (0 voturi)    
  Nerozia ca stil de a face politica (Luni, 11 septembrie 2006, 11:13)

  Elder [anonim]

  "Ambasadorul american la Bucuresti surprins, cel britanic asteapta lamuriri"

  "Ambasadorul Statelor Unite in Romania, Nicholas Taubman, se declara surprins de propunerea ministrului Apararii nationale, de retragere a soldatilor romani din Irak. La rindul sau, Ambasada Marii Britanii a anuntat intr-un comunicat de presa ca nu a fost instiintata despre propunerea privind retragerea trupelor romanesti din Irak si de aceea asteapta "lamuriri urgente".

  In momentul in care o tara procedeaza astfel fata de proprii sai aliati, nu mai are nevoie de alte amenintari externe.
 • 0 (0 voturi)    
  Atanasiu - noua U/M pentru incompetentei (Luni, 11 septembrie 2006, 11:47)

  Anonimus [anonim]

  Nu putem spune ca Atanasiu este incopetent pentru asta ar insemna sa facem un pleonsam inaccepatibil. In topul ministrilor incompetenti acest Atanasiu conduce detasat. Propun ca Atanasiu sa fie noua unitate de masura pentru incompetenta (desi va greu sa definim mutipli).
  Sper ca ziarul Ziua sa ma ajute sa inregistrez aceasta propunere la OSIM:))))))))
 • 0 (0 voturi)    
  ce treaba are retragerea trupelor din Irak??? (Luni, 11 septembrie 2006, 12:02)

  saftoiu srl [anonim]

  stati asa ca n-au legatura una cu alta! Demisia vine pe motiv ca dl Atanasiu e anchetat penal, pe baza unei plangeri venite de la un consilier p-r-e-z-i-d-e-n-t-i-a-l.
  treaba cu retragerea trupelor din Irak, daca era buna sau nu, daca s-a facut bine sau rau e alta mancare de peste (eu sunt PENTRU sa se retraga, dar nu despre asta e vb). Parlamentul Romaniei ar fi cel competent sa-l traga la raspundere pe ministru pentru actele, printr-un procedeu numit "motiune simpla".
 • 0 (0 voturi)    
  Premiera in Romania: POLITIE POLITICA IN 2006 (Luni, 11 septembrie 2006, 12:11)

  Z [anonim]

  Am ajuns sa se faca asa ceva in Romania in anul de gratie 2006 DE CATRE UN PARTID LIBERAL ?

  Pai atunci inseamna ca PSD-ul era un partid de ingeri !!!

  Este si pentru prima oara cand LEGEA RASPUNDERII MINISTERIALE se aplica in Romania. Si asta este o premiera.

  LEGEA RASPUNDERII MINISTERIALE impiedica abuzul de functie - insa liberalii nu se simt deloc vizati in doctrina lor care spune ca nu ai voiue sa faci abuz de puterile statului - CI SA LE LIMITEZI !!!

  halal liberalismul lu peste !
 • 0 (0 voturi)    
  ptr 15 dupa democratia "originala" > liberalismul "original" ??? (Luni, 11 septembrie 2006, 12:21)

  Z [anonim]

  pai afirmatiile lui atanasiu nu se refereau la consilierul p-r-e-z-i-d-e-n-t-i-a-l ???
  unde in lume se mai intampla ca un ministru al apararii sa faca asa ceva?

  trebuie sa brevetam IARASI democratia originala ?? sau poate liberalismul "original" care spune ca un ministru liberal trebuie sa foloseasca institutia ministerului apararii in scopuri POLITICE ?
 • 0 (0 voturi)    
  prezumtia de nevinovatie (Luni, 11 septembrie 2006, 12:30)

  simion [anonim]

  Poate ca Atanasiu este un ministru mai slab decat au fost altii.
  Dar acuzatia nu se refera la abilitatile sale ca ministru ci este o plangere penala a unei persoane impotriva altei persoane caz in care ar trebui sa functioneze prezumtia de nevinovatie .
  Si atunci demisia nu mi se pare obligatorie atat timp cat nu a fost dovedita vinovatia.
  Daca are dreptate?
 • 0 (0 voturi)    
  nu are a face cu vinovatia (Luni, 11 septembrie 2006, 13:25)

  Rin [anonim]

  are a face cu ONOAREA

  nu poti CA IN ACELASI TIMP sa militezi "PENTRU DREPTURILE CETATEANULUI" si sa ceri deconspirarea securitatii

  si in acelasi timp sa folosesti spionajul militar ca agent de influenta in parlament si ca POLITIE POLITICA.

  ”In tarile vestice asta este o gafa majora, si nu e vorba doar o declaratie nefericita ce poate fi retrasa cu scuze, pentru ca se pare ca exista documente semnate de ministru in sensul acesta. Imediat ce s-a aflat, trebuia sa-si depuna demisia, fara sa mai fie fortat de vreo comisie” - S. Ionita (SAR).
 • 0 (0 voturi)    
  Romania progreseaza (Luni, 11 septembrie 2006, 16:49)

  Vasile Teodorovici [anonim]

  Situatia actualului ministru al apararii este mai dificila decat a fost cea a ministrei pesediste Hildegard Puwak, care a demisionat la vreo 3 luni, in 2003, dupa ce Ev.Z. i-a deconspirat afacerea cu fonduri europene. Domnul Tariceanu intelege guvernul ca pe compania sa personala, el demite sau pastreaza pe cine doreste. Se poate spune ca este un progres fata de feudalismul pesedist de pe vremea domnului Nastase.
 • 0 (0 voturi)    
  pd vs pnl (Luni, 11 septembrie 2006, 18:51)

  marius danciulescu [anonim]

  eu cred ca este iarasi o opera a presedintelui basescu de a compromite imaginea pnl sau cel putin al ministrilor pnl. cred ca pnl este mult mai dezvoltat politic si mai credibil decit pd care nu face altceva decit sa joace dupa cum ii cinta basescu. pd, un partid care inca incearca sa creasca cel putin pe masura lui boc.
 • 0 (0 voturi)    
  Basescu si Iliescu (Luni, 11 septembrie 2006, 19:15)

  Vasile Teodorovici [anonim]

  Presedintele Basescu trebuie sa ofere o explicatie credibila in cazul in care nu-l va suspenda din functie pe domnul Atanasiu. Altfel, "presedintele-jucator" devine Iliescu 2...
 • 0 (0 voturi)    
  Are sustinere totala din partea PNL (Luni, 11 septembrie 2006, 20:57)

  bbbb [anonim]

  inteleg din declaratia lui Tariceanu, adica ar fi un fel de rugaminte de-a nu demisiona ...
  orice ministru liberal va putea conta pe ingaduinta PM-ului.
  Asta-i reforma morala mult trambitata?
 • 0 (0 voturi)    
  @23 (Marţi, 12 septembrie 2006, 3:52)

  Vasile Teodorovici [anonim]

  Totusi, presedintele are prerogativa de a suspenda (sau nu) un ministru care are probleme cu justitia.
 • 0 (0 voturi)    
  @24 (Marţi, 12 septembrie 2006, 11:30)

  bbbb [anonim]

  Probabil n-are timp si pentru asemenea fineturi, cu atatea telefoane de dat pe la televiziuni?
  Asta daca nu-si omoara vremea pe forumul vreunui cotidian central...
 • 0 (0 voturi)    
  @25 (Marţi, 12 septembrie 2006, 16:40)

  24 [anonim]

  Intai sa ajunga dosarul la tribunal, ca asa parchetul a facut multe acuzatii in vant. Il poate suspenda si mai tarziu.
 • 0 (0 voturi)    
  @26 (Marţi, 12 septembrie 2006, 20:27)

  bbbb [anonim]

  Intre timp, s-a vazut felul in care au evoluat evenimentele.
  Tariceanu nu este un "jucator",
  iar PNL-ul tot incaseaza.
  Se joaca pe puncte (imaginea conteaza!).
 • 0 (0 voturi)    
  De ce nu imi vorbiti de Basescu? (Marţi, 12 septembrie 2006, 21:04)

  GhitzaTheOutLaw [anonim]

  De ce nu imi vorbiti de Basescu? Cel car eincalca sistematic constitutia si isi depaseste sistematic cadrul functiei sale. El face infinit mai multe tampenii.

Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.

Aici puteti modifica setarile de Cookie

hosted by
powered by
developed by