Obiceiul demisiei din functie nu este unul des intilnit in rindul

demnitarilor romani. Putinele cazuri cind unii ministri si-au dat demisia au fost determinate in primul rind de suspiciuni de coruptie sau de girare a unor ilegalitati. Cu o situatie asemanatoare se confrunta si ministrul Apararii, Teodor Atanasiu, impotriva caruia a fost lansata recent o ancheta penala, la initiativa Presedintiei.

Pina la finalizarea anchetei insa, majoritatea cititorilor care au postat comentarii pe aceasta tema pe HotNews.ro, precum si analistii consultati cred ca Atanasiu ar fi mai bine sa renunte inainte la functia sa. [Comentarii cititori]

Vox populi...

Declaratiile si initiativele ministrului Atanasiu au fost intotdeauna in

atentia cititorilor HotNews.ro, care le-au comentat si judecat sub toate

aspectele.

[c:1:s]Declansarea procesului de urmarire penala a ministrului Apararii a fost cu atit mai mult un subiect dezbatut, insa aici opiniile fiind aproape unanime: Teodor Atanasiu a gafat si ar fi mai bine sa isi dea acum demisia.

Dintre zecile de mesaje primite, le-am selectat pe cele argumentate.

“Domnul Atanasiu este cercetat penal NU pentru o opinie, ci pentru un act oficial, deliberat si unilateral. Domnul Atanasiu a refuzat sa precizeze sursa informatiilor sale, si exista motive sa se creada ca acesta a dispus urmarirea doamnei Saftoiu de catre serviciul de informatii al armatei.

In lipsa unui mandat, si in lipsa unor atributii in acest sens, data fiind

natura actiunii de urmarire. Ceea ce nu este normal. Vorbim de spionaj inter-institutional aici, vorbim de violarea intimitatii unor persoane.

Daca dl Atanasiu a refuzat sa raspunda presei, va fi fortat sa raspunda in fata instantelor”, considera Mario, unul dintre cititorii HotNews.ro, intr-un mesaj echilibrat si argumentat.

“In al doilea rand, domnul Atanasiu a dispus redactarea si expedierea unor telegrame diplomatice catre atasatii militari ai Romaniei, in care anunta faptul ca Romania isi va retrage trupele din Irak, fara insa a fi abilitat in acest sens de Presedintele Romaniei - in calitatea acestuia de comandant suprem al Armatei - sau de Parlament.

Cu alte cuvinte, ministrul a dispus, traiasca ministrul! Pai asa e normal? El face cum il duce capul?”, mai spune Mario.

Un alt cititor, Dorelus, considera ca cercetarea suplimentara in cazul

Atanasiu nu poate decit sa aduca decit elemente suplimentare in cazul unei vinovatii evidente. “La ce sa se mai cerceteze???. E vinovat oricum: e vinovat ori pentru abuz in serviciu (spionarea consilierei presedintelui folosind serviciile secrete ale armatei) plus prostie inimaginabila pentru faptul ca s-a mai si laudat cu asta prin presa

sau

E vinovat numai pentru prostia de a se lauda cu ilegalitati pe care nici

macar nu le-a comis. Oricum ministru nu are ce cauta (...)”.

... si voci autorizate

Daca se poate spune ca opiniile cititorilor sunt adesea subiective, scrise sub imperiul emotiei sau al impresiilor, nu acelasi lucru se poate spune despre comentariile analistilor, ce in mod normal reprezinta puncte de vedere bazate pe o analiza atenta a faptelor.

[c:2:d]In acest caz, opinia analistului politic Cristian Ghinea coincide intru totul cu cea a majoritatii cititorilor care ai postat mesaje pe acest subiect pe HotNews.ro.

Ghinea pleaca de la faptul indiscutabil ca ministrul Atanasiu a facut o declaratie publica in care a spus: “Am o intreaga directie de informatii

care imi spune ce pleaca de la doamna Saftoiu de la Cotroceni, pe surse credibile din preajma palatului (Cotroceni - n.n.)”.

“Ne aflam in situatia ridicola ca un ministru recunoaste ca o directie de informatii a armatei il informeaza despre ce discuta un consilier prezidential cu ziaristii, cu alte cuvinte spune ca face politie politica,

iar comisia vine si confirma: da, omul acesta a spus cele de mai sus, este nevoie de verificari suplimentare pentru a se confirma daca asa s-a intimplat”, crede Cristian Ghinea.

In opinia sa, Comisia de la Cotroceni lasa deschise doua posibilitati:

“1. Fie Atanasiu a spus adevarul. Suntem cu totii de acord ca este ceva grav si atunci trebuie sa-si dea demisia. Si trebuie sa-si dea demisia nu pentru ca a permis Comisia de la Cotroceni continuarea anchetei, ci pentru ca este foarte grav ca un ministru sa foloseasca serviciile in scopuri evident partizane si ilegale.

2. Fie Atanasiu a bravat si s-a laudat si atunci trebuie sa-si dea demisia pentru ca este un politician de doi lei care vorbeste prostii in Parlament”.

Un alt aspect care ar intra in responsabilitatea lui Atanasiu si care urmeaza sa fie anchetat suplimentar este legat de faptul ca Directia de Informatii a Apararii a efectuat actiuni de lobby in Parlament, desfasurate sub coordonarea directorului general adjunct al Directiei Generale de Informatii a Apararii.

Cristian Ghinea considera ca acest lucru este un abuz: “In ceea ce priveste afacerea cu lobby-ul facut de minister, este in mod evident un abuz. Inteleg din concluziile comisiei ca cei din minister au recunoscut. Indiscutabil, Atanasiu trebuie demis pentru ca a avut initiativa respectiva sau pentru ca a aprobat-o.

Altfel, de acum inainte daca SRI este nemultumit de fondurile

primite, se apuca sa mituiasca parlamentari, sau sa-i santajeze si intelegem ca este vorba despre o politica ca oricare alta, nimeni nu raspunde. La fel ar putea face SIE, directia de informatii a armatei etc.”

”Cit priveste telegramele militare, cred ca este un exemplu de prostie

politica sa trimiti asa ceva cind nu s-a luat decizia oficiala. Dar nu

este o fapta penala. Atansasiu este doar slab inzestrat neuronal in acest punct. Din toate cele trei motive trebuie sa-si dea demisia”, a mai spus Ghinea.

Pe de alta parte, un punct de vedere similar are si Sorin Ionita, director executiv al Societatii Academice din Romania.

“Atanasiu trebuia sa-si dea demisia imediat ce a aparut in presa situatia descrisa, care nu este una banala, nici ceva de gluma - a folosi spionajul militar pentru lobby in parlament, pentru buget mai mare etc”, spune Ionita.

”In tarile vestice asta este o gafa majora, si nu e vorba doar o declaratie nefericita ce poate fi retrasa cu scuze, pentru ca se pare ca exista documente semnate de ministru in sensul acesta. Imediat ce s-a aflat, trebuia sa-si depuna demisia, fara sa mai fie fortat de vreo comisie”.

Participa la sondaj (coloana stanga, jos)