Gips-cartonul a intrat pe piata romaneasca in 1994. De atunci vinzarile tot cresc de la an la an cam cu 25%. Chiar si asa sintem cu mult in urma multor state europene, ca sa nu mai vorbim despre SUA. „Gips-cartonul este un miez de ipsos marginit de doua fete laterale din carton special, de o calitate superioara“, spun specialistii de la Rigips Romania.

„Gips-cartonul este folosit pentru crearea de pereti despartitori, pentru mascarea diverselor instalatii, precum si pentru confectionarea de tavane false“, ne-a spus Mihai Rogojanu, managerul companiei Comlar. Datorita continutului mare de macropori din miezul de ipsos, panourile rigips sint indicate mai ales pentru reglarea umiditatii din incaperi.

„Materialele de constructie care au un continut ridicat de macropori pot acumula temporar umiditatea, pe care o cedeaza atunci cind aerul interioarelor se usuca. Aceste materiale au rolul de reglare a climatului interior“, ne-a spus Silviu Minciu, reprezentant vinzari la Rigips Romania.

„Gips-cartonul cu o grosime mai mare, de pina la 12,5 milimetri, este recomandat la placarea peretilor din baie, la saune sau la bucatarii, in incaperile in care se face umezeala“, a precizat Mihai Rogojanu.

Gips-cartonul, scafa sau bar

Potrivit designerilor de interior, gips-cartonul este foarte popular in prezent si poate fi folosit in nenumarate moduri. „Scafele din rigips sint la moda cu surse de lumina incorporate sau montate in spatele acestora, creindu-se astfel o lumina indirecta“, ne-a spus Irina Constantin, designer de interior al agentiei KnoxDesign.

Toate amenajarile interioare care se fac, la care se apeleaza la sfatul unui designer, sint moderne si prevad crearea unui living. Pentru ca sufrageria sa devina living este necesara crearea unui spatiu de luat masa. „Spatiul de dining poate fi creat intr-un colt al incaperii, delimitat prin culoare sau prin diverse forme de gips-carton“, mai spune Irina Constantin.

Potrivit specialistilor, este indicata disparitia zidului dintre spatiul unde se face mincarea si living. Locul ramas poate fi delimitat prin culoare sau prin amenajarea unui bar, care poate sa fie foarte bine construit din gips-carton. Rigipsul poate fi folosit si pentru confectionarea de mobilier. O biblioteca poate fi inlocuita cu succes de niste rafturi cit mai frumos amplasate pe un perete.

La fel se pot construi lavite pe care sa se poata tine diverse obiecte, inclusiv imbracaminte. Tot pentru imbracaminte se poate face o incapere separata, un dressing, din gips-carton.

Faianta pe gips-carton

„De structurile din ipsos placat cu carton pot fi prinse, cu mijloace adecvate, tot felul de obiecte in deplina siguranta. In functie de tip si de greutate sint puse la dispozitie cirlige si dibluri de diferite forme“, a adaugat Silviu Minciu. Spre exemplu, un perete despartitor poate foarte bine sa fie placat cu faianta.

Pentru ca tehnica de lucru este uscata si nu necesita diverse amestecuri pe baza de apa, prin folosirea rigipsului se reduce durata de executie, in plus permitind imediata folosire a structurii.

De asemenea, dezvoltatorii sustin ca gips-cartonul este un material ce poate fi folosit cu succes atit la izolarea termica a unei caldiri, cit si la izolarea fonica si, in plus, nu arde si creeaza confort. Rolul de bariera protectoare al panourilor de rigips este constituit in principal de miezul de ipsos.

„Ipsosul contine circa 20% apa incorporata in cristale, ceea ce corespunde, in cazul unei grosimi a panoului de 5 milimetri, unei cantitati de apa de trei litri pe metru patrat. In caz de incendiu, aceasta apa actioneaza impotriva focului ca un fel de apa incorporata in constructie“, a amintit Silviu Minciu.

Integral in Cotidianul