Pentru premierul scotian Jack McConell pragmatismul excede emotionalul. Aceasta este concluzia demersurilor pe care le-a initiat pe langa Cabinetul Blair in scopul obtinerii aprobarii de a face opinie separata in cazul romanilor si bulgarilor.

Concret, McConell cere ca, in cazul in care Marea Britanie ne aplica regula perioadei de tranzitie (2ani+3ani+2ani) in ceea ce priveste accesul pe piata muncii, Scotia sa poata conserva regimul actual aplicabil emigrantilor din noile state membre, respectiv accesul fara restrictii.

Argumentele premierului scotian sunt pragmatice. Dupa aderarea la Uniunea Europeana a celor zece state central si est europene, economia Scotiei a inregistrat un ritm de crestere superior celui prognozat initial.

Cei 32 de mii de emigranti, majoritatea polonezi cu calificare medie, au impulsionat sectorul constructiilor si pe cel al serviciilor si, cel mai important, au inversat trendul demografic, marcat inainte de sosirea lor de imbatranirea accelerata a populatiei.

Piata serviciilor bancare s-a adaptat rapid noii configuratii sociale. Lloyds TSB a iesit la rampa cu produse bancare destinate emigrantilor, iar Barclays a lansat creditul ipotecar pentru polonezi si organizeaza seminarii pentru a-i familiariza cu posibilitatile de a porni o afacere pe cont propriu in Scotia.

Piata imobiliara

La randul sau, piata imobiliara a reactionat prompt. Dupa ce anii 2000 - 2002 au fost ani negri pentru afacerile imobiliare, detinerea unei proprietati fiind mai mult scumpa decat profitabila, afluxul de estici in cautare de munca, deci si de case, a readus soarele pe strada afacerilor imobiliare.

Nu si pe cel al scotienilor ce nu detin proprietati, care au asistat la o crestere a chiriilor cu 20% si o explozie a preturilor caselor de 91% in ultimii cinci ani.

Bilantul celor doi ani de existenta a Uniunii Europene in formula de 25 de state ii face asadar pe oficialii scotieni sa astepte fara teama aderarea a inca doua tari cu potential ridicat de emigrare a fortei de munca. Romanii si bulgarii sunt asteptati in industria chimica, in servicii si in constructii.

Sanse ridicate de gasire a unui loc de munca bine platit au specialistii din industria aeronautica si IT, sectoare de varf ale economiei Scotiei ce beneficiaza din plin de importul masiv de inteligenta ieftina din Est.