Ministrii tarilor exportatoare de petrol, membre ale OPEC, se vor reuni astazi la Viena pentru a dezbate politicile de preturi ale combustibilului. Potrivit unor oficiali citati de Reuters, este putin probabil ca pretul petrolului sa scada in urma reuniunii OPEC.

Reuniunea de la Viena va lua in calcul recomandarea comitetului consultativ de a pastra nechimbat plafonul de productie de 28 milioane de barili pe zi, pentru moment, dar acesta ramane un subiect deschis pentru intalnirea din decembrie daca preturile vor continua sa scada.

Estimarile ce impun o scadere a pretului petrolului ingrijoreaza o parte a grupului exportatorilor care se tem ca scaderea de 12 dolari inregistrata incepand cu 14 iulie s-ar putea transforma intr-o criza economica.

De mai bine de un an, OPEC a produs petrol la cel mai rapid ritm din ultimii 25 de ani pentru a echilibra preturile si a evita socurile economice. Politica saudita a dat roade si preturile au scazut de la un maximum de 78,40 dolari in 14 iulie la 66 dolari vineri, 8 septembrie.

Dar OPEC nu considera ca este inca momentul sa reduca productia - petrolul este mai scump cu 5 dolari anul acesta si de trei ori mai scump decat in 2002.

Oficialii OPEC vor pleda pentru pastrarea situatiei asa cum este acum, intrucat circumstantele impun acest lucru. O ieftinire a petrolului nu este de dorit in conditiile in care sezonul uraganelor inca nu s-a incheiat si productia americana de petrol provenind din Golful Mexic nu si-a revenit dupa furtunile de anul trecut.

Conflictul dintre Iran si ONU privind programul de imbogatire a uraniului ar putea de asemenea sa duca la o crestere a tarifelor. Un sfert din petrolul nigerian ramane neexploatat din cauza atacurilor militantilor si exporturile Irakului sunt supuse sabotajelor.

Organizatia Tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) este compusa din Algeria, Indonesia, Iran, Irak, Kuweit, Libia, Nigeria, Qatar, Arabia Saudita, Emiratele Arabe si Venezuela.