In acest an, Italia este gazda a doua mari festivaluri de film. Unul dintre ele este cel mai vechi festival de film din lume, iar cel de-al doilea este cel mai nou. Festivalul de Film de la Venetia, care a ajuns in acest an la editia 63, si RomaCinemaFest, care va avea loc, pentru prima oara, in perioada 13-21 octombrie.

In presa de specialitate au existat voci care se intrebau daca Festivalul de la Venetia va fi fortat sa se reinventeze pentru a face fata concurentei de la Roma. Prezenta numeroaselor celebritati din lumea filmului pe covorul rosu de la Venetia a rezolvat insa acest conflict.

Leul de Aur pentru „Natura moarta“

Juriul editiei din acest an a fost alcatuit din regizorul spaniol Jose Juan Bigas Luna, producatorul portughez Paulo Branco, Cameron Crowe, actrita rusoaica Chulpan Khamatova, regizorul coreean Park Chan-wook, actorul italian Michele Placido si a fost prezidat de actrita franceza Catherine Deneuve.

Marele premiu, Leul de Aur pentru cel mai bun film, a fost acordat regizorului Jia Zhang-Ke pentru filmul „Still Life“, care a fost catalogat drept „surpriza festivalului“ si adaugat in ultima clipa pe lista celor 21 de propuneri pentru Marele premiu. Actrita din rolul principal, Zhao Tao, a fost nominalizata pentru „cea mai buna actrita“.

Muntean refuza Venetia

„Leul de Argint“ a fost inminat regizorului francez Alain Resnais pentru filmul „Private Fears in Public Places“. Cistigatorul sectiunii de debut, Orizzonti, este regizorul Liu Jie, pentru filmul „Mabei shang de fating“, iar Premiul Orrizzonti Doc a fost acordat regizorului Spike Lee pentru „When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts“.

La aceasta categorie a fost invitat sa participe regizorul roman Radu Muntean, cu filmul „Hirtia va fi albastra“, insa acesta a refuzat, preferind Festivalul de film de la Locarno (2-12 august) pentru premiera mondiala a filmului.

De la Leu la Oscar

Leul de Aur este unul dintre cele mai rivnite premii din lumea cinematografiei, mai ales ca miza este cu bataie lunga, pina la Oscarurile din 2007. Festivalurile de film europene sint importante pentru stabilirea favoritilor pentru Oscar. Cistigatorul de acum un an, „Brokeback Mountain“, a fost pe lista nominalizarilor pentru „Cel mai bun film“ la Oscar.

Anul acesta, patru studiouri americane si-au trimis productiile la Venetia inainte de a fi lansate pe teritoriul statelor Unite. Dintre acestea, „Hollywoodland“ a cistigat Premiul pentru cel mai bun actor, Ben Affleck.

Vedete vechi si noi

Surpriza acestei editii a fost o noua sectiune, intitulata „Istoria secreta a cinematografului rus“, in cadrul careia au fost prezentate 17 filme realizate intre 1934 si 1974.

Totodata, in centrul istoric de la Venetia au fost omagiati trei regizori italieni care au facut istorie, Roberto Rossellini, Mario Soldati si Luchino Visconti, de la a caror nastere se implinesc in 2006 o suta de ani.

Romanii de la Venetia

In aceasta perioada au fost prezentate la Venetia doua filme romanesti. Unul dintre ele este „Canton“, de Constantin Popescu, care a obtinut o mentiune la Festivalul Filmului Mediteranean de la Montpellier. Cel de-al doilea este „Frica domnului G“, de Adina Pintilie, o productie a Universitatii de Arta Teatrala si Cinematografica.

Filmele romanesti au fost prezentate in cadrul Festivalului International al Filmului de Scurtmetraj, „Circuito Off“, un eveniment alternativ, desfasurat in paralel cu Festivalul de la Venetia.

Integral in Cotidianul