In ultimele luni, raporturile dintre Slovacia si Ungaria au cunoscut o anumita deteriorare, ca urmare a incidentelor izbucnite in cele doua tari pe fondul intolerantei nationale.

Analistii politici constata ca aceste fenomene s-au inmultit, indeosebi dupa schimbarile produse in urma alegerilor parlamentare din Slovacia, care au adus la putere un guvern din care face parte si Partidul National Slovac, condus de Jan Slota, recunoscut prin retorica sa nationalista, intr-o tara in care traiesc 500.000 de maghiari, reprezentand 10 la suta din populatia tarii.

Tensiunea dintre cele doua tari a crescut la sfarsitul lunii iulie, dupa ce, pe internet, a fost difuzat un videoclip, ce infatisa un grup de tineri slovaci dand foc drapelului ungar si strigand lozinci antimaghiare. A fost scanteia care a generat o reactie de raspuns in Ungaria vecina, unde au aparut inscrisuri antislovace pe zidurile Ambasadei Slovaciei din Budapesta.

Incidente similare au continuat in timpul unor manifestatii sportive pe stadioanele din cele doua tari, culminand cu momentul in care un grup de huligani slovaci din orasul Nitra au agresat o tanara studenta, numai pentru motivul ca aceasta vorbea in limba maghiara la telefonul mobil.

Escaladarea declaratiilor politice

Incidentele de mai sus, prezentate in tonuri ingrosate de mass-media din cele doua tari, au facut necesara interventia factorilor politici. MAE slovac a declarat ca "atentia exagerata si reactia hipertrofiata a partii ungare" la asemenea incidente sunt menite sa adanceasca doar incordarea in relatiile bilaterale.

Integral in Adevarul