Marea Britanie ar trebui sa isi deschida piata muncii pentru cetatenii din Bulgaria si Romania in cazul in care cele doua tari adera la UE anul viitor, este opinia unui lider sindical britanic, citata in editia de luni a cotidianului Financial Times. Declaratia survine pe fondul unei continue dezbateri in Regatul Unit pe acest subiect, parerile pro si contra fiind la fel de argumentate.

Brendan Barber, secretarul general al Congresului sindicatelor britanice (TUC) crede ca muncitorii sositi in Marea Britanie dupa intrarea in UE a ultimelor state foste comuniste a avut un impact vizibil, dar acesta s-a datorat regimului lax privind drepturile de angajare, care le permite angajatorilor sa-i exploateze pe imigranti si sa foloseasca aceasta pentru a submina termenii si conditiile.

“Solutia este sa punem capat exploatarii, si nu sa tragem obloanele", considera Barber.

Opinia sa contrasteaza cu cea exprimata de unele organizatii ale oamenilor de afaceri, cum ar fi CBI (Confederatia Industriei Britanice) sau Camera Britanica de Comert, care au recomandat "o pauza" inainte de a permite cetatenilor din Bulgaria si Romania sa lucreze neconditionat in Marea Britanie.

CBI considera ca ministrii sunt presati de sindicate, care incearca sa exploateze o perioada tulbure in organizarea muncii, iar cererile acestora de a extinde negocierile drepturilor colective in sensul includerii de pensii si perioade de pregatire sunt iresponsabile.

Pe de alta parte, unele consilii locale britanice au cerut marirea fondurilor pentru a putea face fata solicitarilor de gazduire, de asigurare a serviciilor medicale si de educatie, in urma afluxului de imigranti est-europeni, incepind din 2004.

Brendan Barber crede insa ca afluxul de imigranti tineri are si avantaje. “Ei contribuie indiscutabil la cresterea economica si a finantelor publice prin taxele pe care le platesc. Solutia este, prin urmare, investirea intr-o infrastructura sociala adecvata.

Nu putem opri romanii si bulgarii sa vina in Marea Britanie, asa cum nu putem nici sa ii impiedicam sa lucreze ca liber profesionisti", a adaugat Barber.

Si unele mari corporatii sprijina deschiderea pietei britanice a muncii. Companii precum J Sainsbury, Centrica si Merrill Lynch, au format o coalitie neoficiala intitulata “Afaceri pentru Noua Europa”, care isi propune o politica a usilor deschise in ce priveste imigrantii romani si bulgari aflati in cautarea unui loc de munca.