Michael Schumacher si-a anuntat astazi retragerea din Formula 1. La finalul acestui sezon, germanul al carui nume a fost legat in ultimii ani de Ferrari va parasi Marele Circ, dupa 16 ani in care a reprezentat cea mai importanta figura a acestui sport. Astazi, la Monza, pilotul Ferrari a reusit sa isi adjudece a 90-a victorie in Formula 1.

Iata cele mai emotionante reactii ale personalitatilor din motorsport si ale oficilitatilor din Germania.

“Michael a devenit o legenda ca pilot”, spune directorul Ferrari, Jean Todt, cel care i-a stat alaturi germanului in anii petrecuti la scuderia italiana. “El este autorul unui capitol unic in istoria Formulei 1”, a continuat acesta.

“Trebuie sa recunoastem cu totii ca este un mare campion. Este finalul unei ere. Iar modul in care Michael a anuntat decizia, dupa o victorie clara, este un lucru care il caracterizeaza”, a afirmat David Coulthard, unul dintre cei mai mari rivali ai lui Schumacher.

Fratele mai mic al lui Michael, Ralf Schumacher, spune ca i-a facut o mare placere sa concureze alaturi de acesta: “Mi-a placut faptul ca ne-am aflat pentru atata timp unul langa altul in pista si ii urez numai bine atat in viitor cat si pentru finalul acestui sezon”.

Gerhard Berger, seful echipei Toro Rosso, spune ca “este pacat pentru ca Formula 1 pierde un astfel de campion. Insa tuturor campionilor le vine randul sa se opreasca”. Norbert Haug, seful sectiunii de motorsport la Mercedes afirma, surprinzator, ca nu este sigur de retragea lui Michael: “Maine vor incepe zvonurile legate de momentul revenirii lui Schuamcher asupra deciziei. Sunt putin trist. Ceea ce a realizat el este cu adevarat extraordinar”.

In Germania, Michael Schumacher este vazut ca una dintre cele mai importante personalitati ale sportului mondial.

O mare cariera sportiva se apropie de final”, afirma Thomas Bach, cel care conduce destinele sportului din Germania. “Ceea ce a realizat Michael trece peste limitele Formulei 1 si ale sportului in sine”.

Franz Beckenbauer, fostul fotbalist german si o figura marcanta a sportului german la ora actuala, spune ca este pacat ca un asemenea campion se retrage: “Intotdeauna ne intristam atunci cand o astfel de personalitate renunta la sport”.

Iata o selectie a celor mai bune si a celor mai proaste momente ale lui Michael Schumacher in Formula 1.

MOMENTE STRALUCITE

1991: In prima sa cursa de Formula 1, tanarul Michael Schumacher se califica pe locul al saptelea pe grila intr-un monopost Jordan care lasa de dorit.

1994: Reuseste sa termine cursa din Spania pe locul al doilea dupa ce 40 de tururi cutia de viteze i-a ramas blocata in treapta a cincea.

1995: Castiga la Nurburgring in fata lui Jean Alesi dupa ce in ultimele 27 de tururi a recuperat 42 de secunde. Michael l-a depasit de francez in penultimul tur de pista, printr-o manevra de senzatie pe exterior.

1996: Castiga la Barcelona cu un avans de 45 de secunde desi dupa start cazuse pe locul al saselea.

1998: Reuseste o serie de tururi rapide de senzatie pentru a castiga cursa din Ungaria desi a intrat de trei ori la standuri.

2003: Moartea mamei sale nu il impiedica sa castige la Imola a doua zi dupa tragicul eveniment din familie.

MOMENTE INTUNECATE

1994: Se loveste voit de Damon Hill la Adelaide si isi asigura astfel primul titlu mondial din cariera.

1997: Aceeasi poveste, rolul lui Hill fiind luat de Jacques Villeneuve. De aceasta data manevra nu ii reuseste si este descalificat din sezonul in curs.

2002: In urma ordinelor de echipa, il depaseste in ultimul tur din Austria pe colegul sau de echipa, Rubens Barrichello. Aparitia celor doi pe podium este primita cu huiduieli de public.

2006: Isi opreste masina in mijlocul pistei in sesiunea de calificari de la Monaco incercand astfel sa il opreasca pe Fernando Alonso, care se afla intr-un tur rapid. Este trimis pe ultima pozitie a grilei de start de catre oficialii cursei.